(分享) 孜然粉

作者: 亞實 發表于 2009-1-9 14:07:25
14257 92
貓貓 發表於 2009-1-12 10:37:36 |顯示全部樓層
1. Monse (多謝分享).
2.may.sun(感激)睇tv 話香港很少地方有...
3. 貓貓:我都想要一包試下,因為屋企成日燒烤,同埋家人都係超鍾意食羊扒。多謝先!
4.
5.
6.
7.
8.
9.
回復

亞實 發表於 2009-1-12 19:41:56 |顯示全部樓層
孜然的英文名字就是 Cumin﹑中文名稱有﹕由英文音譯的 " 枯茗 "﹑小茴香﹑和 " 孜然 " 數種稱呼

籽然功效:

可健胃,理氣、興奮、強壯,有催乳、消疝氣之功,可作香料,亦供藥用
孜然的抗菌作用可以消 80% 的食物生細菌和真菌,這使它成為最佳自然殺菌劑之一
孜然還可以預防中風。丹麥研究人員發現,孜然可以抑制凝血氫烷(一種刺激血小板凝聚的化合物)。人體攝入適量孜然,能使血小板凝聚的可能性降低,有助於防止由血液凝結而引發的心臟病和中風
孜然粉在食品烹調中的作用除了上述藥理做用外主要做為香料,它的特殊香味令人開胃,尤其是,爆炒,煎炸,燒考等
注意:

孜然作為調味品,味道的確不錯,但調味品都屬於熱性食材,很是辛辣刺激,會大大刺激胃腸道蠕動及消化液的分泌,有可能損傷消化道黏膜,甚至還會影響體質的平衡;所以建議不要吃太多孜然,適量為佳
回復

亞實 發表於 2009-1-12 19:43:03 |顯示全部樓層
食譜來源:美好廚房

材料:

羊架 4 件
蕃茜 適量
調味料:

紅酒 1 杯
橄欖油 1 湯匙
籽然粉 1 湯匙
鹽 1 茶匙
做法:

羊架用濕布抹淨,放在大碗中,用叉刺幾下
加入所有調味料醃 1-2 小時
熱鍋落橄欖油,放入羊架,煎至喜愛生熟程度,上碟,晒少許蕃茜,即成
回復

may.sun 發表於 2009-1-12 22:14:39 |顯示全部樓層
19# maywong918

整完成屋都有印度人的味!! haha
sifenamok 發表於 2009-1-12 10:18

多謝sifena... 咁你整雞亦落多少份量
回復

亞實 發表於 2009-1-12 22:24:37 |顯示全部樓層
24# may.sun

其我都唔知落幾多,
求奇倒D落去, 因為沒有鹽味, 所以多左都唔緊要!!
我落到認為夠均就停!!

今晚醃左羊架, 明天焗, 入味D !
回復

may.sun 發表於 2009-1-12 22:26:22 |顯示全部樓層
24# may.sun

其我都唔知落幾多,
求奇倒D落去, 因為沒有鹽味, 所以多左都唔緊要!!
我落到認為夠均就停!!

今晚醃左羊架, 明天焗, 入味D !
sifenamok 發表於 2009-1-12 22:24

不用鹽
回復

亞實 發表於 2009-1-12 22:28:40 |顯示全部樓層
26# may.sun

不是, SORRY. 我的意思是孜然沒有咸味,(只有印度人個身的味 )
要另加鹽醃GA !!
回復

may.sun 發表於 2009-1-12 23:53:14 |顯示全部樓層
26# may.sun

不是, SORRY. 我的意思是孜然沒有咸味,(只有印度人個身的味 )
要另加鹽醃GA !!
sifenamok 發表於 2009-1-12 22:28

oh...thx
回復

小寶 發表於 2009-1-13 10:46:53 |顯示全部樓層
3. 貓貓:我都想要一包試下,因為屋企成日燒烤,同埋家人都係超鍾意食羊扒。多謝先!
4.小寶 (thanks!)
5.
6.
7.
8.
9.
回復

ioksw 發表於 2009-1-13 11:01:48 |顯示全部樓層
5. ioksw(我都有d羊架係雪櫃)
6.
7.
8.
9.
回復

maymay靚 發表於 2009-1-13 11:06:32 |顯示全部樓層
5. ioksw(我都有d羊架係雪櫃)
6. maymay靚 (有人通知 sifena, 有好野分,,haha---- thx.)
7.
8.
9.
回復

亞實 發表於 2009-1-13 19:30:36 |顯示全部樓層
已收到了Monse 的回郵,
明天寄!

P.S. 你D字好好好靚!!
回復

亞實 發表於 2009-1-13 21:32:49 |顯示全部樓層
焗羊架 ,

正!!!
回復

亞實 發表於 2009-1-14 00:00:48 |顯示全部樓層
各位, 唔好意思,
我叫我屋企個亞四入個d孜然粉,
吩咐佢30g一包,
唔知佢食野唔做野, 做野打爛野,
整壞左個磅!
所以寄來的份量都唔sure是不是30g, 只可以估估下!!
回復

maymay靚 發表於 2009-1-14 10:00:34 |顯示全部樓層
羊排,,, 好味道!!
回復

may.sun 發表於 2009-1-14 13:18:49 |顯示全部樓層
各位, 唔好意思,
我叫我屋企個亞四入個d孜然粉,
吩咐佢30g一包,
唔知佢食野唔做野, 做野打爛野,
整壞左個磅!
所以寄來的份量都唔sure是不是30g, 只可以估估下!! ...
sifenamok 發表於 2009-1-14 00:00

米咁話人ar 4 la 我有得試下就ok ga la
回復

亞實 發表於 2009-1-14 13:49:55 |顯示全部樓層
36# may.sun

haha,
佢食左咁大碗飯,
做D野都,又整欄野,
我靠個磅整野食GA MA, 比佢大野大大力整壞左,
不過佢好努力, 留開個磅來整整整,
整完之後, 係可用,
不過個READING係錯曬呢!!!!
回復

may.sun 發表於 2009-1-14 14:29:36 |顯示全部樓層
36# may.sun

haha,
佢食左咁大碗飯,
做D野都,又整欄野,
整完之後, 係可用,
不過個READING係錯曬呢!!!! ...
sifenamok 發表於 2009-1-14 13:49

...佢冇心0既
回復

Monse 發表於 2009-1-15 00:48:49 |顯示全部樓層
36# may.sun

haha,
佢食左咁大碗飯,
做D野都,又整欄野,
整完之後, 係可用,
不過個READING係錯曬呢!!!! ...
sifenamok 發表於 2009-1-14 13:49

唔緊要喇,整雞翼都無限定要落幾多,段估之麻。
已經好好先生了,有幾多男人肯為老婆專程去幫你買香料喎,又好努力幫你維修個磅,再唔係就老屈佢買個新磅囉,為左日後有啖好食我諗佢一定肯既.......嘻嘻...你就唔好怪佢啦!
回復

亞實 發表於 2009-1-15 09:37:15 |顯示全部樓層
唔緊要喇,整雞翼都無限定要落幾多,段估之麻。
已經好好先生了,有幾多男人肯為老婆專程去幫你買香料喎,又好努力幫你維修個磅,再唔係就老屈佢買個新磅囉,為左日後有啖好食我諗佢一定肯既.......嘻嘻...你就唔 ...
Monse 發表於 2009-1-15 00:48

你應該今日會收到d香料,
其實30g都可以用差不多10次了,
多謝你,
我一定會老屈佢買個新磅呢!! hehe
回復