12月26日BOXING DATE 新手種AV的不歸路

作者: athernas 发表于 2009-1-6 18:19:22
2761 18

見d花友種得都好靚,就心思思想種.終於Boxing date 去咗發叔道睇花,一睇就買咗三棵(376,142 & 小天鵝).發叔重教咗好多種植原理,真係好開心啊
現在376&142都開咗幾朵花好靚架. 小天鵝就還是BB未有花住.
athernas 發表於 2009-1-6 18:25:09 |顯示全部樓層
376 好似大咗肚,我買返來後有用142 d花粉掂過佢.唔知係唔係咁就出事?um, 唔知要幾耐先會有種子呢.
s20051179 發表於 2009-1-6 20:36:10 |顯示全部樓層
有喜!!add7icon
athernas 發表於 2009-1-7 17:01:33 |顯示全部樓層
你係話佢真係大咗肚啊.
小小 發表於 2009-1-16 14:30:10 |顯示全部樓層
始終都不太懂用電腦,打了一段未發又不知去了那裡。我種都是玩玩下,沒特別記錄及研究。如果授到粉,個果會一直長大,不會變枯,而且明顯見到一個果,莖會硬的,形狀因品種會有少少不同的,果要長很久才熟,約6至9個月不等,就好似其他人說一様,到時會自己乾的,但剪開會見到有好細好細黑色的種子。
athernas 發表於 2009-1-16 15:56:59 |顯示全部樓層
始終都不太懂用電腦,打了一段未發又不知去了那裡。我種都是玩玩下,沒特別記錄及研究。如果授到粉,個果會一直長大,不會變枯,而且明顯見到一個果,莖會硬的,形狀因品種會有少少不同的,果要長很久才熟,約6至9個 ...
小小 發表於 2009/1/16 14:30

佢冇長大到啊,我諗可能結唔到籽喇.
nwss54510 發表於 2009-1-16 16:50:51 |顯示全部樓層
我都係新手丫~ 如果唔係找到哩度,都唔知有咁多唔同種既紫羅籣丫~
見到大家果d都咁靚~ 所以早兩日我都買左棵142丫(沒記錯應該係)~ 但我d花沒你果棵開得咁多呢~
Tony 發表於 2009-1-16 19:12:10 |顯示全部樓層
隻142走到無雷公咁遠~啱色仲靚~
nwss54510 發表於 2009-1-16 22:28:17 |顯示全部樓層
咁請問142原本係咩色架~??

哩棵係小弟現在在種的142丫

哩棵係小弟現在在種的142丫
nwss54510 發表於 2009-1-16 22:49:16 |顯示全部樓層
真的好美~~
希望我可以種到佢變回原色啦~!!
新仔 發表於 2009-1-17 04:02:05 |顯示全部樓層
athernas 你 D 花花好靚呀! 比心基搞大佢啦, 加油呀
corina 發表於 2009-1-17 09:27:25 |顯示全部樓層
好靚呀,我現在都學種AV.
athernas 發表於 2009-1-20 13:28:47 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=22288&extra=page%3D2
Tony 發表於 2009/1/16 22:32

係喎,原色幾特別喎.不過我買嘅時候已有花開咗,見d花靚先買嘅.所以冇所謂啦.但是花係發叔道買,佢又會賣d走咗色嘅花出來嘅
athernas 發表於 2009-1-20 13:31:45 |顯示全部樓層
athernas 你 D 花花好靚呀! 比心基搞大佢啦, 加油呀http://a2233.myweb.hinet.net/msn/miemie/miemie%20(13).gif
新仔 發表於 2009/1/17 04:02

好呀,一起加油啦.
nwss54510 發表於 2009-1-20 13:50:36 |顯示全部樓層
好靚呀,我現在都學種AV.
corina 發表於 2009-1-17 09:27

我都係丫~ 一齊努力丫~
Tony 發表於 2009-1-20 20:03:41 |顯示全部樓層
係喎,原色幾特別喎.不過我買嘅時候已有花開咗,見d花靚先買嘅.所以冇所謂啦.但是花係發叔道買,佢又會賣d走咗色嘅花出來嘅
athernas 發表於 2009-1-20 13:28

非十字ge係有~
142我見過一棵啱色,不過唔賣~其餘都係走色~
小小 發表於 2009-1-21 15:48:21 |顯示全部樓層
我都係新手丫~ 如果唔係找到哩度,都唔知有咁多唔同種既紫羅籣丫~
見到大家果d都咁靚~ 所以早兩日我都買左棵142丫(沒記錯應該係)~ 但我d花沒你果棵開得咁多呢~ ...
nwss54510 發表於 2009-1-16 16:50

我真羨慕你們,只要想種就可以馬上去買,在我這裡,買到的只是一般超市品種,普通得很,所以以前我種的時候,要山長水遠,坐船又坐車咁去買,要很長的日子才收集到百多個品種,咁様再慢慢繁植到,才可以讓附近的花友受惠,我和我老公種得最多的時候有七百多盤成株呀,附近的花友都是到我店找特別品種的,不過賣AV都是為興趣,等大家都可以找到靚花,現在店舖已轉行,什麼都沒有了,你們就幸福啦!
athernas 發表於 2009-1-21 23:47:20 |顯示全部樓層
非十字ge係有~
142我見過一棵啱色,不過唔賣~其餘都係走色~
Tony 發表於 2009/1/20 20:03

吓咁嘅,不過我這個未入門的新手還未夠班追色喇.但是我會努力的,多謝教我.