積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
322765 4062
JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:11:32 |顯示全部樓層
陳正記有無蒼蠅紙賣架, 我的盤栽好多蒼蠅.
個菜盤幾錢呀.
thx
ioksw 發表於 2009-1-18 11:07

烏蠅紙我又真係唔知有無喎 ......
個菜盤要 $120 呀 ~ 幾大個下架 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:12:35 |顯示全部樓層
http://a2233.myweb.hinet.net/msn/cactus/cactus%20(12).gif果然收獲豐富啵~
我想問吓豐收一號係咪粒粒肥?係咪有機同無臭味架?會唔會有蚊滋同蟲仔架?
我用過好多隻肥都唔好架.
宜家用緊朋友比既粒粒肥同班比公主介 ...
sandylam 發表於 2009-1-18 09:48

我用響天台瓜瓜菜菜度 , 唔多覺有蚊滋呀 ,又無味呀 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:13:47 |顯示全部樓層
積媽~
見你尋日有咁多收穫都戥你開心~
yates花泥我尋晚已經用晒o黎種球根lu~
下次要買多幾包至得~
第一次去元朗買園藝用品,多謝你地好介紹~
ChrisTsui 發表於 2009-1-18 13:21

我尋日唔記得比d防虫網料你呀 .......... -___-"""
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:15:25 |顯示全部樓層
79# 草民
係呀~我地去o左藍地陳正記呀~
係小寶帶路o架~
ChrisTsui 發表於 2009-1-19 03:15

係呀係呀 ~~ 間野好正架 ~ 老闆娘仲正 !!! 我家大夫同佢講貓 , 講到唔捨得走 , 連比左錢張 eps 單都唔記得拎 !!!
可能過年喇 , 無乜果樹 / 香草 , 只有大量桔 ~
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-19 09:18:03 |顯示全部樓層
烏蠅紙我又真係唔知有無喎 ......
個菜盤要 $120 呀 ~ 幾大個下架 ~~
JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:11

呢個菜盤好正呀

可惜我冇位放呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:25:04 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif呢個菜盤好正呀

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(112).gif可惜我冇位放呀
BanbieChan 發表於 2009-1-19 09:18

公主早晨呀 ~~
我都係見到實物至知喧大隻 ~ 其實花老師都有講過個 SIZE , 不過我實在係數字白痴 , 對數字尺寸斤兩呢D一D概念都無架 , 但 ....又好想種羅馬生菜喎 , 咪買囉 ~
呢隻盤設計真係唔錯 , 去水 , 邊位0既窿窿 , 高度大細都係多用途 !
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-19 09:26:59 |顯示全部樓層
公主早晨呀 ~~
我都係見到實物至知喧大隻 ~ 其實花老師都有講過個 SIZE , 不過我實在係數字白痴 , 對數字尺寸斤兩呢D一D概念都無架 , 但 ....又好想種羅馬生菜喎 , 咪買囉 ~
呢隻盤設計真係唔錯 , 去水 , 邊位0既 ...
JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:25

點解我冇位擺架
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:55:52 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(68).gif點解我冇位擺架
BanbieChan 發表於 2009-1-19 09:26

你 .....可以試下向高空發展 ~~ 我已經發展到去欄河位喇 ~ XD
回復

farfeifar 發表於 2009-1-19 10:59:22 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(68).gif點解我冇位擺架
BanbieChan 發表於 2009-1-19 09:26

因為你已經有200幾盆野...唔好貢貪心啦, 我都要放棄一d先可以再添置一d咋~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-19 11:16:01 |顯示全部樓層
你 .....可以試下向高空發展 ~~ 我已經發展到去欄河位喇 ~ XD
JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:55

小寶帶我去買咗個3層架喇

因為你已經有200幾盆野...唔好貢貪心啦, 我都要放棄一d先可以再添置一d咋~~
farfeifar 發表於 2009-1-19 10:59

好啦幫佢哋物識好媽媽先la~
回復

軒軒 發表於 2009-1-19 11:35:26 |顯示全部樓層
我記得黃x興有捕蟲貼賣!
回復

亞實 發表於 2009-1-19 11:38:48 |顯示全部樓層
我昨天去黃x興, 捕蟲貼仲有, 不過佢竟然收起d防蟲網,
唔賣, 因為要賣年花woo !!

佢話佢初一至初七都休息, 初八開門先可以買
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-19 12:13:44 |顯示全部樓層
83# JicJicmom
積媽~
我唔趕住用防蟲網呀,不如你用o左先啦,我見你盆櫻桃蘿蔔有害蟲入侵喎~
我等黃三興過年後開市至買都唔遲~
回復

軒軒 發表於 2009-1-19 12:18:00 |顯示全部樓層
實 thin 拿我想問黃x興的防蟲網有幾大的呢?
回復

小寶 發表於 2009-1-19 12:49:44 |顯示全部樓層
94# 軒軒

我知道, 幫手 答下POST先
封(高):1.8M, 長度以每米為單位
價格每米$20
希望幫到你啦
回復

軒軒 發表於 2009-1-19 12:57:24 |顯示全部樓層
thanks,小寶!
回復

farfeifar 發表於 2009-1-19 16:01:10 |顯示全部樓層

3層架?咩樣架? how much?? post上來睇下呀!
回復

may.sun 發表於 2009-1-21 00:04:42 |顯示全部樓層
3層架?咩樣架? how much?? post上來睇下呀!
farfeifar 發表於 2009-1-19 16:01

在小寶post ar
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-24 10:19:54 |顯示全部樓層

RE: 積積媽的瓜瓜菜菜果果(UPDATE@年廿九)

又UPDATE一下 ~~
P1130494 (Small).JPG
公主0既士多啤梨又大左喇 ~~
P1130478 (Small).JPG
藍莓又出左D花狀物體 . 紅莓就仲未有野睇 ...
P1130465 (Small) (2).JPG
P1130466 (Small) (2).JPG
貓貓食0既草
P1130464 (Small) (2).JPG
蒜頭 ( 蟹爪蒜頭 ??!!)
P1130463 (Small) (2).JPG
好悶0既蕃茄 .....
P1130477 (Small).JPG
P1130475 (Small).JPG
回復

pauline 發表於 2009-1-24 10:32:23 |顯示全部樓層
99# JicJicmom

我的藍梅"nut"晒d葉, 得返d支~你就好啦, 還長花添
回復