積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 发表于 2009-1-6 09:38:41
319517 4062
farfeifar 發表於 2009-1-15 15:53:45 |顯示全部樓層
又係喎!
亞實 發表於 2009-1-15 19:21:06 |顯示全部樓層
好勁R !!

我今日先知呢種白菜叫娃娃菜, 我真蠢
littlecuitegirl 發表於 2009-1-16 03:42:05 |顯示全部樓層
只係留個菜頭浸唔知得唔得呢?定係一定要完整一棵咁浸黎種?
llaus 發表於 2009-1-16 05:26:27 |顯示全部樓層
試下嘛 ~~ 唔食都可以番種子 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-1-15 15:49

積媽好叻又好醒頭腦轉得快而準
佩服佩服佩服
JicJicmom 發表於 2009-1-16 09:04:19 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔見到頭仔喇 !!!!! yeah !!!!!!!!!
16/12下種 , 花老師話一個月就可以採收 , 即係可以食住過年喇 !! 好野 ~~~~
尋晚落左麩水比佢 , 要生得肥仔d比我至好呀 ~~ :p
P1130386 (Small).JPG
P1130383 (Small).JPG
P1130385 (Small).JPG
may.sun 發表於 2009-1-16 11:20:10 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔見到頭仔喇 !!!!! yeah !!!!!!!!!
16/12下種 , 花老師話一個月就可以採收 , 即係可以食住過年喇 !! 好野 ~~~~
89094 ...
JicJicmom 發表於 2009-1-16 09:04

好開心呀..遲d輪到我d見頭仔
農夫 發表於 2009-1-16 11:22:17 |顯示全部樓層
好野,就快有得食
nuage 發表於 2009-1-16 13:11:56 |顯示全部樓層
89094 ...

恭喜啦﹗ 咁我要加倍努力又種過﹗
farfeifar 發表於 2009-1-16 16:14:33 |顯示全部樓層
嘩, 有野食喇!我都諗住d王芽白食過年架喇~~
花園仔 發表於 2009-1-16 22:47:47 |顯示全部樓層
89094 ...

你好!
櫻桃蘿蔔見到頭仔就好快大架罅!
見到佢有1-2蚊直徑咁大就掹得嘞, 咁細少少大DD都有可能架! 睇你種得好唔好喇!
仲有唔好咁濕啵, 太多水蘿蔔仔好易裂開架!
JicJicmom 發表於 2009-1-17 09:35:02 |顯示全部樓層
你好!
櫻桃蘿蔔見到頭仔就好快大架罅!
見到佢有1-2蚊直徑咁大就掹得嘞, 咁細少少大DD都有可能架! 睇你種得好唔好喇!
仲有唔好咁濕啵, 太多水蘿蔔仔好易裂開架! ...
花園仔 發表於 2009-1-16 22:47

明白喇老師 ~~ 呢2日制下佢水 , 下星期一,二又話會有雨 , 幾時抆得/食得就聽天由命喇 ~~
BanbieChan 發表於 2009-1-17 09:37:21 |顯示全部樓層
JicJicmom

我擔定櫈仔等食先
亞實 發表於 2009-1-17 18:26:45 |顯示全部樓層
JicJicmom

你種野好叻!!!
JicJicmom 發表於 2009-1-18 00:53:58 |顯示全部樓層
JicJicmom

你種野好叻!!!
sifenamok 發表於 2009-1-17 18:26

=___+""" 你唔好講笑喇 ..... 我種野 .... 一隻起兩隻止架咋 ........ 棵棵都係得一兩隻/舊/條收成 ........
今次櫻桃蘿蔔有野收 , 都係多得花老師教我咋 ..........
JicJicmom 發表於 2009-1-18 01:06:28 |顯示全部樓層

[今日同小寶 及 chris tsui 響元朗度掃貨, 好開心呀 ~~
先響陳正記 :
花園仔老師推介多用途菜盤一隻
P1130398 (Small).JPG
雙托家樂花 @$20/盤( 橙黃色 , 好靚呀 ~~ )
P1130402 (Small).JPG
P1130401 (Small).JPG
斑比推介翠筠靚土  
P1130391 (Small).JPG
另外仲有一支魚肥 貓貓用品一堆 .
然後去左黃衫兄 ~
豐收一號 ( 膽黎喇 , 次次都入) , 金葉牌肉骨粉 , yates 花泥 ( 推介呀 ! 正野 ~~)
P1130390 (Small).JPG
中號三益一支 ( 有蚜虫呀 ....) 育苗袋半條 ($30)
P1130395 (Small).JPG
跟住再去十蚊店 ~ 買到搵好耐都搵唔到0既瓜棚套裝 ~
P1130409 (Small).JPG
P1130405 (Small).JPG
P1130404 (Small).JPG
P1130406 (Small).JPG P1130407 (Small).JPG
sandylam 發表於 2009-1-18 09:48:01 |顯示全部樓層
果然收獲豐富啵~
我想問吓豐收一號係咪粒粒肥?係咪有機同無臭味架?會唔會有蚊滋同蟲仔架?
我用過好多隻肥都唔好架.
宜家用緊朋友比既粒粒肥同班比公主介紹既魚肥粒粒.
ioksw 發表於 2009-1-18 11:07:46 |顯示全部樓層
陳正記有無蒼蠅紙賣架, 我的盤栽好多蒼蠅.
個菜盤幾錢呀.
thx
ChrisTsui 發表於 2009-1-18 13:21:14 |顯示全部樓層
積媽~
見你尋日有咁多收穫都戥你開心~
yates花泥我尋晚已經用晒o黎種球根lu~
下次要買多幾包至得~
第一次去元朗買園藝用品,多謝你地好介紹~
草民 發表於 2009-1-18 15:12:52 |顯示全部樓層
陳正記係咪藍地果間呀?有果樹、香草
ChrisTsui 發表於 2009-1-19 03:15:50 |顯示全部樓層
79# 草民
係呀~我地去o左藍地陳正記呀~
係小寶帶路o架~