積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 发表于 2009-1-6 09:38:41
319341 4062
BanbieChan 發表於 2009-1-13 11:08:48 |顯示全部樓層
JicJicmom

網上搵到嘅資料呀

豆餅、豆餅水:豆餅是製油廠以黃豆榨取食油後的豆渣,是長效性天然有機物,肥效持久溫和,是花木最佳天然肥料,飼料店或園藝材料店可以買到。三要素成分氮6~6.7%、磷1~1.5%、鉀2~2.3%,可單獨施用或混合油粕、骨粉等理入土中作基肥,唯腐化尚需一段時間,不如施用豆餅水吸收快,而有立竿見影之效。若欲速效,可調製成豆餅水,豆餅切碎用容器盛裝,沖泡5~10倍熱水浸漬,待20~30天醱酵後,再稀釋5~10倍清水澆灌花木。置久保存,愈腐熟肥效愈佳,通常都作追肥使用。
JicJicmom 發表於 2009-1-13 13:16:05 |顯示全部樓層
多謝公主資料 ~~ 我想我樣都會做 ~~ 去拎左好多呀 ~~ 成大袋 ~~ 開心屎 ~ ^^
sammyzoe 發表於 2009-1-13 15:02:05 |顯示全部樓層
我將豆渣用黎堆肥,
另外放一d落去基泥度,
上面再蓋泥,
"牛"兩星期後就係上面種野,
咁到d根生到落佢時,
應該已腐化哂,
你去花園仔老師個post度有教點做基肥架.
sammyzoe 發表於 2009-1-13 15:02:05 |顯示全部樓層
我將豆渣用黎堆肥,
另外放一d落去基泥度,
上面再蓋泥,
"牛"兩星期後就係上面種野,
咁到d根生到落佢時,
應該已腐化哂,
你去花園仔老師個post度有教點做基肥架.
JicJicmom 發表於 2009-1-13 15:24:36 |顯示全部樓層
多謝 sammyzoe 教路 !!! 我d泥因為種過好多野, 又炒過, 我想無乜幾多營養剩 ~ 而家就去老師度及一及先 ~~ 唔該哂呀 ~~ ^^
Monse 發表於 2009-1-13 23:52:15 |顯示全部樓層
你可以將豆渣直接落盆,方法係 → 係棵植物既花盆離開根開啲部位挖個窿將豆渣放落去然後蓋上泥就得架啦,千祈唔好就咁擺係花盆泥面吖,當遇水醱酵所產生的嗅味好難頂架。
花園仔 發表於 2009-1-14 00:13:31 |顯示全部樓層
多謝 sammyzoe 教路 !!! 我d泥因為種過好多野, 又炒過, 我想無乜幾多營養剩 ~ 而家就去老師度及一及先 ~~ 唔該哂呀 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-1-13 15:24

#46嘅Monse講得啱丫, 我D帖都一樣啫!
goldenretriver 發表於 2009-1-14 00:19:11 |顯示全部樓層
依.....老師, 豆渣都得, 咁咖啡渣得嗎? 會唔會太酸? add3icon
JicJicmom 發表於 2009-1-14 09:40:46 |顯示全部樓層
你可以將豆渣直接落盆,方法係 → 係棵植物既花盆離開根開啲部位挖個窿將豆渣放落去然後蓋上泥就得架啦,千祈唔好就咁擺係花盆泥面吖,當遇水醱酵所產生的嗅味好難頂架。 ...
Monse 發表於 2009-1-13 23:52

多謝阿 monse 教路呀 ~~~ 我尋晚 "own" 左幾盤喇 ~~ 希望無乜味喇 ~~~
過多幾日我又會再去拎 .......
JicJicmom 發表於 2009-1-14 09:48:39 |顯示全部樓層
#46嘅Monse講得啱丫, 我D帖都一樣啫!
花園仔 發表於 2009-1-14 00:13

多謝老師 !!! 好清楚呀個圖 !!
我之前種野, 就係因為基肥做得唔好, 所以之後追極肥 / 點追肥都唔多掂 , 種出黎0既野仲了過新馬仔 ~ 後來跟其他版友仔同埋花老師教路 , 近期0既青瓜同櫻桃蘿白0既生長情況都好好呀~~
我有一棵蕃茄種響娘家 , 係用盤0既 , 之後轉用老師0既方法 ( 櫻桃蘿白post) 做好基肥+泥土管理再轉盤 , 不足2星期, 開多左三揪花呀 !!!! 我之前種左1個月, 都係得一揪花仲要甩剩2朵 ....
種野 , 真係有好多野學 !!!
再次多謝老師呀 ~~~~ ^.^
JicJicmom 發表於 2009-1-15 09:05:09 |顯示全部樓層

RE: 積積媽的瓜瓜菜菜果果 ( 浸娃娃菜)

上星期打完邊爐 , 剩低左d娃娃菜頭 , 咪拎去浸下水, 睇下種唔種到囉 ~~
尋日睇下佢, 出左根喇 ~~ ^^
P1130353 (Small).JPG
P1130352 (Small).JPG
P1130351 (Small).JPG

等佢出多d根 , 就入泥種 ~ ^^
BanbieChan 發表於 2009-1-15 11:03:51 |顯示全部樓層
好嘢

得咗
athernas 發表於 2009-1-15 12:34:21 |顯示全部樓層
呢隻盤買左好耐架喇 ~ 當年係 $9.90@APITA 佢可以疊高黎放 ~ 不過而家好似唔多覺眼有 ~
JicJicmom 發表於 2009/1/12 14:09

我都好鍾意個盆啊,積媽你真你花盆專家.
新仔 發表於 2009-1-15 12:37:14 |顯示全部樓層
積積媽好掂呀

種多D一齊打邊爐丫
athernas 發表於 2009-1-15 12:39:06 |顯示全部樓層
上星期打完邊爐 , 剩低左d娃娃菜頭 , 咪拎去浸下水, 睇下種唔種到囉 ~~
尋日睇下佢, 出左根喇 ~~ ^^

等佢出多d根 , 就入泥種 ~ ^^
JicJicmom 發表於 2009/1/15 09:05

我前幾日先係到諗唔知有冇娃娃菜種子買架le.
may.sun 發表於 2009-1-15 13:55:54 |顯示全部樓層
積媽成功左lu..以后買菜留根,留頭.咁米好快有得食.5洗等咁耐lor,正
JicJicmom 發表於 2009-1-15 13:55:55 |顯示全部樓層
出左一小撮根咋 .....等佢出多D先喇 ~~ ^^
may.sun 發表於 2009-1-15 14:46:27 |顯示全部樓層
出左一小撮根咋 .....等佢出多D先喇 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-1-15 13:55

話咁快la,積媽
farfeifar 發表於 2009-1-15 15:44:17 |顯示全部樓層
但蛙兄話d菜大o左先浸根再生, 生到都會好老bor!
JicJicmom 發表於 2009-1-15 15:49:57 |顯示全部樓層
但蛙兄話d菜大o左先浸根再生, 生到都會好老bor!
farfeifar 發表於 2009-1-15 15:44

試下嘛 ~~ 唔食都可以番種子 ~~ ^^