小學生適合種哪種蔬菜(又快收成,又易種)希望大家比d意見

作者: Freestar 发表于 2009-1-4 10:32:39
4237 9
我是幫我的朋友問的!
她是做義工的!  希望大家可以給她一點意見吧!

對象:小學(3~4年級許)
人數;30人
要求:快收成,易種,(好味)(適合小朋友種植)
日期:1月10日開始
條件;(1)    分發盆,泥,種子
       (2)   讓小學生各看帶回家種植.   
目的:讓小學生體會種植的樂趣,懂得珍惜食物....ect...
ps:地點:澳門
BanbieChan 發表於 2009-1-4 10:34:49 |顯示全部樓層
小白菜 30~40天收成
wingwinging 發表於 2009-1-4 18:13:13 |顯示全部樓層
生菜啦!又快,又唔怕有蟲蟲!
Freestar 發表於 2009-1-4 20:23:22 |顯示全部樓層
謝謝兩位!
恩!這兩種我都有想過!
但是用盆來種,最後收成不多!
我也不清楚盆有多大!

蕃茄可以嗎?
wingwinging 發表於 2009-1-4 21:00:44 |顯示全部樓層
4# Freestar

如果菜用盆種,可以買長方形嘅盆,可以種到好多架!

蕃茄梗可以啦!

lammadick 發表於 2009-1-5 09:56:41 |顯示全部樓層
我都認為小白菜或者生菜好點....
番茄比較難種....我相信好多學生會失敗
你只係比佢地嘗試...唔駛種好多...
用六寸盆種三棵或者八寸盆種四棵己經夠哂啦
盆就五寸深就ok喇
kelvinkou 發表於 2009-1-5 10:16:05 |顯示全部樓層
蕃茄唔算難種,起碼少蟲害,唔洗成淋好多水,又粗生,基本上都唔會種死。
但係缺點係,由種子種到結果都幾耐,同埋少啲肥都唔會有收成噃! 小學生應該比較難第一次就成功~
要快收成,一係種菜,一係種蘿蔔啦。
farfeifar 發表於 2009-1-5 17:55:24 |顯示全部樓層
我都讚成種白菜仔, 好快有得食!
蕃茄種好耐架~又要猛太陽, 又食肥~同埋一個唔覺意會好大棵架!

7月種到而家, 有成4尺高...

7月種到而家, 有成4尺高...
otismavis 發表於 2009-1-5 18:06:26 |顯示全部樓層
我覺得種四季豆幾好丫!
又唔大盆又唔要勁晒太陽,又快有豆
黃豆都得喎(又即枝豆,毛豆)我種左二十日,而家有花 lum 喇!
如果你o岩我比種子你丫,我有勁大量.
Freestar 發表於 2009-1-5 21:52:25 |顯示全部樓層
謝謝各位寶貴的意見呀!~
很感動呀!!^^你們都回答了我的疑惑!!
太好了!
farfeifar ,kelvinkou ,lammadick ,wingwinging ,BanbieChan
恩!蕃茄的確有難度!~還是生菜和白菜較好!~
恩!那我就決定種生菜!(因生菜較少蟲害)
otismavis 謝謝你啦!~
豆豆也是很好的選擇,但我朋友說想種其它!
非常感謝各位!到時有收成post比來比你們看呀!~
^^!~~你們真好人!