金錢樹的泥土

關閉 [複製鏈接]
作者: AlfredYu 發表于 2009-1-3 00:28:32
2395 9
小弟的金錢樹是用浸濕法來補充水份的
由於盆底有洞的關係, 每次補充水份後都會有一些泥土流走的
所以現在泥土也比原來買回來的時候少了大約六分之一
我想去花店買番一些泥土為這個盆栽補充

請問新買的泥土加在原來的盆栽時有什麼要注意的地方以及加泥土的方法呢?
感謝各位的幫忙
sandy329 發表於 2009-1-3 03:32:13 |顯示全部樓層
去水洞是否有根生出來,如沒有根即可在面加泥.
如根已長盆洞外,盆已太細,需換大一些的盆.
回復

AlfredYu 發表於 2009-1-3 18:04:14 |顯示全部樓層
2# sandy329

金錢樹的根沒有在去水洞長出來, 但是我在去水洞可以看到樹的根
此外, 我的金錢樹有一枝變黃了, 請問要怎樣處理?
是不是要剪掉變黃的那枝, 如要的話要從那裡剪起?

圖片中是我的金錢樹

Thank you
回復

sandy329 發表於 2009-1-4 01:00:58 |顯示全部樓層
咁大那.要換個大D既盆那.再加多D泥.剪去變黃既枝葉(成枝剪去).其他既枝葉生得幾靚,見到D新芽生上黎.加D肥.得閒用濕布抹下D葉.希望幫到你.
回復

AlfredYu 發表於 2009-1-4 12:00:24 |顯示全部樓層
4# sandy329

好呀 多謝指教
唔該哂你呀
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-4 14:04:13 |顯示全部樓層

我發覺呢D生出黎咁弱既係唔會長得壯大既.
我果D在泥面凸出時已經形成劍套(荀形),
然後伸高, 將捲起的葉慢慢張開.
要將黃葉從基部剪去, 施肥補泥.
回復

AlfredYu 發表於 2009-1-4 15:02:09 |顯示全部樓層
6# kwanyeehui

我都有一支係荀形 現在已經生長成是全盆最高 不過葉子還沒有完全張開
回復

AlfredYu 發表於 2009-1-4 15:08:51 |顯示全部樓層
4# sandy329

請問換盆時要注意什麼以及方法是如何?

Thank you
回復

sandy329 發表於 2009-1-6 19:08:44 |顯示全部樓層
覆8#AlfredYu
我都唔係太識,只係見鄰居種得唔錯,又見無人覆你,只係比少少意見.我見鄰居換盆都只係,買個大D既盆,將成株植物連根帶泥搬過大盆中加泥加粒粒肥,整實D泥,淋水,晒太陽.希望幫到你
回復

AlfredYu 發表於 2009-1-7 17:53:42 |顯示全部樓層
9# sandy329

雖然只係小小既意見, 但係已經幫到我
多謝你
俗語有云"三個臭皮匠勝過諸葛亮"
更何況我地更勝臭皮匠
我而家係一個園藝的初哥 甚或門外漢
不過我相信經過不斷既摸索同探求 係這方面係能夠有所進步的

呢兩張係換完盆之後影既

回復