中心點好密

作者: Lemon 发表于 2008-12-31 00:30:17
2791 25
唔知點解 ,d花既中心點好密,越多葉就越密,但見佢好似好健康,無爛,無唔妥,只係好密,葉柄好短(只有普通光線,不會太光),會唔會同施肥太多有關係呢….點先可以無咁密…請大家指教一下..
o_yeah 發表於 2008-12-31 00:33:51 |顯示全部樓層
有相睇會好啲ga!!
孖吉 發表於 2008-12-31 00:47:02 |顯示全部樓層
中心點的葉有冇屈曲變形情況呀?
Lemon 發表於 2008-12-31 00:49:09 |顯示全部樓層
無變形哦...
gilbert 發表於 2008-12-31 00:51:56 |顯示全部樓層
它是什麼品種?
孖吉 發表於 2008-12-31 00:52:13 |顯示全部樓層
係乜名呀?係咪少女葉黎架?最好有相睇吓
Lemon 發表於 2008-12-31 00:57:00 |顯示全部樓層
要明天返公司至影到相...
gilbert 發表於 2008-12-31 11:18:28 |顯示全部樓層
太空?????????????/
s20051179 發表於 2008-12-31 14:09:20 |顯示全部樓層
中心點的葉有冇屈曲變形情況呀?
marcuslee 發表於 2008-12-31 00:47

有變形會點??
gilbert 發表於 2008-12-31 15:44:51 |顯示全部樓層
中...............
孖吉 發表於 2008-12-31 17:16:52 |顯示全部樓層
有變形會點??
s20051179 發表於 2008-12-31 14:09

中...............
gilbert 發表於 2008-12-31 15:44

係呀,都有可能架。不過我唔想開口就話人中蟎,跟住棵 av 俾人搞一餐之後得返半條命,重慘過大病一場
gilbert 發表於 2009-1-1 18:02:59 |顯示全部樓層
你D photo le..
比得大帝 發表於 2009-1-2 10:19:03 |顯示全部樓層
唔知點解 ,d花既中心點好密,越多葉就越密,但見佢好似好健康,無爛,無唔妥,只係好密,葉柄好短(只有普通光線,不會太光),會唔會同施肥太多有關係呢….點先可以無咁密…請大家指教一下.. ...
Lemon 發表於 2008-12-31 00:30

睇吓哩個post幫唔幫到你?

http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
Lemon 發表於 2009-1-2 13:42:41 |顯示全部樓層
唔會中獎掛,公司得佢一盆花,無端端會自己中頭獎....已經影左相,(因為用手機影,效果麻麻地),見佢好似好健康,無爛,無唔妥,只係好密,葉柄好短,無變形哦,不過d新葉會比d舊葉遮蔽住.....,會唔會同施肥太多有關係呢,我每次淋花都係比發叔d花肥....
點解按<插入圖片>後叫我 <請輸入圖片地址>既??? 我點知個地址呀....
cotychan 發表於 2009-1-2 14:33:28 |顯示全部樓層

先按高級回復,再按添加附件.跟住搵番你幅相既所在地,如桌面/圖片咁,跟住上傳再插入就得啦.唔駛咁驚住,可能係太光,所以啲葉柄短,咁未密囉.先上傳幅相上嚟睇吓先啦.
Lemon 發表於 2009-1-2 14:56:21 |顯示全部樓層
啊...原來要按<高級回復>,thanks..
孖吉 發表於 2009-1-2 15:26:31 |顯示全部樓層
似乎冇乜問題,新葉葉面有少少波浪係會難搞少少
可以 試下減少少光,令葉柄長返少少 (不過都係株形外觀問題,唔處理也無妨)
Lemon 發表於 2009-1-2 16:28:31 |顯示全部樓層
因為放在桌面,只有普通及偏弱光線,一定不會太光(我都想光D,因為唔夠光,所以無花開),其實多施肥會否引致中心點密呢......若果會的話,我要停止施肥先得呀...
孖吉 發表於 2009-1-2 16:58:33 |顯示全部樓層
(肥料我唔係好叻架咋)
不過我覺得如果施氮肥先會影响 d 葉,如果你用低氮的開花肥,應該唔會令 d 葉生得密卦!?
Lemon 發表於 2009-1-2 17:45:55 |顯示全部樓層
係哦....你說得對,我只係落開花肥,d氮應該唔高哦..無理由影響d葉哦...
12下一頁