激死人 ...

作者: 四少 发表于 2008-12-29 23:37:21
6021 59
頭先口係家人屋企等開飯上唔到網
咁咪打去供應商問問囉
不過, 我又唔記得邊間, 於是拎張銀行月結單睇下 ...
哎呀 .. 先知我交好貴月費下 ... $26x 一個月 ....  i cable

我大概都知咩野事, $$ 唔係最大問題, 問題係斷線嘛 ...

打到去, 要確定身份 (要 id ) ... ,

攪左好耐, 有人接, 又要確定身份 (要 id / 全名 / 地址) ...  佢同我再攪下條線先 ok 上到網

咁我咪順手查下仲咩咁貴囉, 原來過左合約成年幾兩年, 即係交貴月費十幾個月 ...
呢個係我問題, 咁由佢啦, 改返個 plan 囉 ...

條線轉去 續約部
又要再確定多次身份 (要 id / 全名 / 地址) ...

i : 你用唔用我地既電話
我 : 唔啦, 只係上網 ok

i : 電視呢
我 : 唔啦, 只係上網 ok

i : 你睇唔睇波
我 : 唔啦, 只係上網 ok, 我真係只需要上網

i : 咁 $18x 兩年約 ..
我 (心諗跟 netvigater 差不多) :  哦, 咁我考慮下, 如果我想唔用你地你咪要早一個月通知, 你寄張表格比我先, 我再考慮下

i : 你點解唔續約, 如果你申請要張表格, 咁就無呢個優惠喎
我 : 哦, 唔緊要啦

i : 一係你考慮下再 reply 我 或 我遲 d 再 call 你
我 : 我都係想拎定張表格先, 到時再決定啦, 我會主動找你地

i : 其實點解你唔續約姐
我 : 我仲要考慮吓, 跟家人傾下, 而且你地近期成日斷線, 價錢又唔係好優惠

i (好唔高興咁講) : 你都未聽晒我講個 plan
我 (有點無耐) : 好啦, 你講啦 ...

i : 送你一個高清盒
我 : m ..m .. 我都係想考慮下, 你寄張表格比我

i : 高清盒喎
我 : 我地都唔睇高清

i : 大世所吹, 你遲早都要啦, 你仲咩唔續約
我 : 我都話唔要, 只要上網

i (態度好差) : 唔明你點解唔要高清盒, 寄左表比你就無晒優惠 ...
我 (把鬼火) : 依家我要張表格係咪唔得, 你依家咩野態度係都要我即時續約, 總之你寄比我, 我收唔到會去投訴 ... (跟手關線)

**** 唔夠 20 秒 i cable call 我 ****

i (另一個人) : 你係咪要求張表格, 係 .. 請俾 d 資料確定身份
我 :   id / 全名 / 地址 ...

i : 點解你唔續約
我 : 你地依家咩野問題, 係咪唔可以比張表格我再考慮, 係咪要張表格就唔可以績約, 合理麼 ?

i : 哦 .. 唔係
我 : 你同事係都要我要個高清盒 & 續約, 我表明無需要亦好唔滿意佢仲要咁差態度

i : 呀 .. 公司程序 ... 咁啦, $15x 兩年約 ...
我 : 你都係寄張表格比我考慮啦, 我想拎定張表格先, 我真係唔信我未寄出張格表落實唔用你 service 你公司會唔比我再續約

i : ..... 唔係 .... 不過你要係限定時間拎返 d 機 / 線呀之類去指定地點喎 .. 唔係我公司會收你 $900
我 : 我交貴左咁多 $$ 都唔介意啦, 你地咁 service, 你都係寄張表格比我再決定, 張表會好清楚教我點做掛

i : ... 呀, 會 .. 咁我寄比你 ...
我 : 我明白你地想我續約, 不過唔係咁野蠻 ...

i : .... 呀, 公司程序姐 ...
我 : 你寄比我先, 我收到會考慮

-_-" 想死 ... 真係好似簽左生死約咁 .... 仲想試下 和記 好唔好用 ...
tata 發表於 2008-12-30 00:26:19 |顯示全部樓層
你都已經好好老皮囉, 俾我嗎咗佢九年, 今時今日仲可以有呢啲人生存
jacky 發表於 2008-12-30 01:13:07 |顯示全部樓層
果個人好似未做夠個限額咁~
不停谷你續約
Tony 發表於 2008-12-30 01:16:57 |顯示全部樓層
好搞笑囉
maggielawkm 發表於 2008-12-30 10:07:45 |顯示全部樓層
有冇記底果個人既staff no. 呀 ?
上網有冇得d/l termination form/ send online? 上去check下啦~
jellyfishy 發表於 2008-12-30 10:13:14 |顯示全部樓層
大大鑊, 咁我快d cut 左個 cable tv 先~
C_S 發表於 2008-12-30 10:18:28 |顯示全部樓層
温神易請難送...
prodorothyhkg 發表於 2008-12-30 10:18:58 |顯示全部樓層
我冇得選擇,淨得netvigater/pccw ,不過成功爭取電話費由 $12x 減至$43
jellyfishy 發表於 2008-12-30 10:45:52 |顯示全部樓層
呢個真係正慍神, 要我ai佢都死唔肯收線, 浪費我20min. !!!
佢地都傻傻地, 有合約($289/mth, 2years) 仲貴過無合約 ($269/mth.), 同我講佢地2012奧運會有主播權, 我話到時先算, 我想cut, 佢地唔肯收線, 又話送機頂盒又話送乜送乜...
我都用左佢地個service成七年了, 媽媽走了之後, 我都好少睇. cut左佢當用少d錢啦.
不過cable d service 真係"頂"瓜瓜!
maggielawkm 發表於 2008-12-30 10:48:19 |顯示全部樓層
cable tv 上網有得online cut ~~ 唔洗叫佢寄form
jellyfishy 發表於 2008-12-30 10:51:38 |顯示全部樓層
cable tv 上網有得online cut ~~ 唔洗叫佢寄form
maggielawkm 發表於 2008-12-30 10:48

我剛才一路同cable服務員講電話, 一路在佢地個website找, ... 20min.都未找到. 我頭先找左5min.都只係見到申請 i cable 熱線, 但就沒有general 的查詢電話或綜合查詢熱線no. !
cable 根本就set關卡等人難找方法終止合約.
cross 發表於 2008-12-30 10:52:32 |顯示全部樓層
我就用緊bb100
上年續約都要我加錢..我都算喇..反正就係要用
比得大帝 發表於 2008-12-30 11:07:46 |顯示全部樓層

我都HIGH過 I-CABLE 嘢, HIGH咗3個月

起初簽2年 169(唔係好exact), 過咗期唔知, 馬上同你以 289 續約, 要取消還要一個月通知
這一個月通知還有條件的, 例, 你是由某年某月的28號起用i-cable的, 即本月收費期是 12月28號到1月27號, 今天是30號, 你今天申請取消service, 佢地會等今個收費月滿咗之後一個月才停止service, 即係你要用佢個貴plan用到這個收費月之後的一個月, 即係2月27日.

我當時鬧到佢九彩, 佢話有用email通知我收到期, 不過係sent去 佢俾你的[email protected], 你話你會唔會睇哩個 mail box 吖.
cross 發表於 2008-12-30 11:15:41 |顯示全部樓層
我都HIGH過 I-CABLE 嘢, HIGH咗3個月

起初簽2年 169(唔係好exact), 過咗期唔知, 馬上同你以 289 續約, 要取消還要一個月通知
這一個月通知還有條件的, 例, 你是由某年某月的28號起用i-cable的, 即本月收費期是 12月 ...
Peter 發表於 2008-12-30 11:07

有冇唔到個mail box..果陣係唔係仲會sd爆會收你錢
比得大帝 發表於 2008-12-30 15:46:20 |顯示全部樓層
總之 i-cable 用過期收貴plan的方法呃錢好多人上過當
果次佢叫我唔好取消service, 我話你refund番呃咗我啲錢我就同你續, 佢死都唔肯, 正所謂財到光棍手, 有去冇回頭

還有吖, 如果想取消service, 一定要到期前一個月的一個星期內申請, 早咗通知都唔得

總知 i-cable 就係千方百計呃錢
vivi 發表於 2008-12-30 15:50:27 |顯示全部樓層
唉, 我之前都係用i cable
超衰, 又成日斷線
cut左啦, 唔洗$都唔用呀
kong 發表於 2008-12-30 16:05:20 |顯示全部樓層
我都記得i cable 好衰,上網係揾唔到方法終止服務, 要打電話比佢地寄form 黎,仲要exactly 一個月前通知,早d 都唔得嫁, 差得好緊要,又會係合約完左唔聲唔聲加價,直至你打電話去嘈佢,咁又呃左你地幾個月錢,好冇道德呢!
我而家用pccw $170.-個月,得3m,好慢呢. 加埋電話 $120.- 都幾貴,但佢地算做咁多間之中冇咁衰嫁啦.
fianfumy 發表於 2008-12-30 16:05:27 |顯示全部樓層
maggielawkm 發表於 2008-12-30 10:48

我都是online cut架 , 等佢寄form , 10年都收唔到 !
i-cable 成日斷線 , 斷到好誇張架 , online game 我一定唔玩得 , 玩過幾次比網友串我話我部腦是 "巴士站 " , 站站停的 !  亦試過外圍有工程 , 2星期都上唔到網 , 咁又收足我一個月錢喎 , 離哂譜 !
kong 發表於 2008-12-30 16:06:35 |顯示全部樓層
我冇得選擇,淨得netvigater/pccw ,不過成功爭取電話費由 $12x 減至$43
prodorothyhkg 發表於 2008-12-30 10:18

住家電話可以減?
kong 發表於 2008-12-30 16:10:33 |顯示全部樓層
我都是online cut架 , 等佢寄form , 10年都收唔到 !
i-cable 成日斷線 , 斷到好誇張架 , online game 我一定唔玩得 , 玩過幾次比網友串我話我部腦是 "巴士站 " , 站站停的 !  亦試過外圍有工程 , 2星 ...
fianfumy 發表於 2008-12-30 16:05

記得我嗰時冇得online 終止服務嫁!
123下一頁