12月27日之花卉世界斬獲

作者: farfeifar 發表于 2008-12-30 14:35:00
5830 41

12月27日自己上o左福田花卉世界視察下環境,
由落馬洲過關, 一出站就可以飛上的士廿蚊人仔直達
(紅荔路花卉世界, 要講得好正, 我講o左4次個司機都唔知我想去邊wakaka...)
都算好大, d野都好平, 但因為唔知d花可唔可就咁拖落黎,
又唔識搵托運,所以只係小試牛刀, 買o左d盤, 但都好開心~
p.s. 已經上o左癮, 1月18會再跟花草班靚女再殺上去...留一頸血hehe!

全部戰利品

全部戰利品

我用開個隻骨粉, 80g一包, $1人仔咋!

我用開個隻骨粉, 80g一包, $1人仔咋!

呢底碟d質地好似即棄膠碟的, 但都好硬, 成為$0.18人仔~hehe~

呢底碟d質地好似即棄膠碟的, 但都好硬, 成為$0.18人仔~hehe~

呢隻盆d質地好好架, 但佢個度買細盆唔係太平, 呢個要$9

呢隻盆d質地好好架, 但佢個度買細盆唔係太平, 呢個要$9

呢個大d又係$9蚊

呢個大d又係$9蚊

呢個佢話冇咁名牌, 但其實質地都好好, $8

呢個佢話冇咁名牌, 但其實質地都好好, $8

呢個大上面個個1-2號, 都係$9

呢個大上面個個1-2號, 都係$9

呢個cheap d(林身d), 但都好靚, $3咋

呢個cheap d(林身d), 但都好靚, $3咋

呢個個樣mama地, 但$3...買o左2個hehe~

呢個個樣mama地, 但$3...買o左2個hehe~

呢個好靚的, 都係$4

呢個好靚的, 都係$4

呢個因為佢死話係名牌, 唔係a貨, 台灣料中國加工, 要$38

呢個因為佢死話係名牌, 唔係a貨, 台灣料中國加工, 要$38

不過都好好料, 又有底盆, 仲唔駛用底碟架!有個活塞可以自由塞住個去水lon~

不過都好好料, 又有底盆, 仲唔駛用底碟架!有個活塞可以自由塞住個去水lon~

呢個大成幾個碼都係$63

呢個大成幾個碼都係$63

又係有2隻色揀~

又係有2隻色揀~

補返d現場實況先!

補返d現場實況先!

白玫瑰...

白玫瑰...

成隻手咁大啊!

成隻手咁大啊!

遠處望好靚的"假桃花"...

遠處望好靚的"假桃花"...
農夫 發表於 2008-12-30 14:38:51 |顯示全部樓層
嘩~有兩個盆係iris出喎
幾錢呀?
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-30 14:40:25 |顯示全部樓層
d野平唔平呀?
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-30 14:41:05 |顯示全部樓層
個大嘅長盆好吸引噢! 種菜一流!!!
回復

mandm2007 發表於 2008-12-30 14:47:19 |顯示全部樓層
睇完你既收獲我都想去行下添!!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-30 14:49:56 |顯示全部樓層
2# 農夫
我岩岩打返晒d價錢喇~
回復

小寶 發表於 2008-12-30 14:55:26 |顯示全部樓層
上次去我都買左幾個iris zen盆, 9號, 12號,同埋一個吊盆,一個木桶色盆..講價後110人仔
回復

farfeifar 發表於 2008-12-30 15:02:31 |顯示全部樓層
我都係係咁一路問價一路執, 埋尾計數咪逐個再講價law!
回復

農夫 發表於 2008-12-30 15:04:25 |顯示全部樓層
嘩!骨粉先勁平
回復

farfeifar 發表於 2008-12-30 15:08:53 |顯示全部樓層
泥仲平, 我平時買開26L靚土, 花店買$50-80不等, 我係太和花場買$30
佢買$17咋...果然一山還有一山高...
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-30 15:10:31 |顯示全部樓層
38蚊又真係好平喎,
骨粉昨日先買左兩包,
細細包要成10蚊,
花墟乜都貴過人.
回復

mandm2007 發表於 2008-12-30 15:11:25 |顯示全部樓層
泥仲平, 我平時買開26L靚土, 花店買$50-80不等, 我係太和花場買$30
farfeifar 發表於 2008-12-30 15:08

d泥可唔可以自己帶過境架? 帶架返大陸車仔拎唔拎到呢.....
回復

farfeifar 發表於 2008-12-30 15:14:31 |顯示全部樓層
12# mandm2007
應該ok的~花草d靚女好似連花都係咁拎過關呢!
回復

mandm2007 發表於 2008-12-30 15:43:25 |顯示全部樓層
可唔可以pm詳細細少少既地址比我呀!?
回復

maymay靚 發表於 2008-12-30 20:51:08 |顯示全部樓層
唔可以帶有泥既花草過關ga,,,查到會沒收呀,, 所以我會將花花分(泥)先帶返 hk.
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-30 20:54:50 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2008-12-30 15:08

我地買翠均80lit都係38咋
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-30 20:58:01 |顯示全部樓層
唔可以帶有泥既花草過關ga,,,查到會沒收呀,, 所以我會將花花分(泥)先帶返 hk.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/pig/pig%20(32).gif
maymay靚 發表於 2008-12-30 20:51

唔怕架, 我今次全部用車仔返嚟架, post 俾你地睇吓啦
6盆矮牽牛

日本海棠

金邊瑞香
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-30 20:59:07 |顯示全部樓層
唔止我一個架, cyhh都係咁扲返嚟架
回復

cyhh 發表於 2008-12-30 21:20:03 |顯示全部樓層
根據香港發例, 大陸入口花豁免文件ga~
睇呢度p.5
回復

yannes 發表於 2008-12-30 23:07:24 |顯示全部樓層
上次我都同個朋友搬左盆聖誕花回來都ok架!!!
你好大收穫哦~~~我就冇乜了~因為我家都冇位放了.....
如果知你去就托你幫我買rmb10的較剪啦~~~~下次一齊去吖~!!
回復

123下一頁