這個花是入於紫蘿蘭科嗎?

作者: seed 發表于 2008-12-29 16:08:45
1093 10
這個是上年在朋友的花盆中挖取回家種的野花^^
很可愛的小花, 是紫蘿蘭科嗎?
Thanks!
291208 plants 007.jpg
291208 plants 008 (Small).jpg
291208 plants 009 (Small).jpg
291208 plants 010 (Small).jpg
291208 plants 011.jpg
charles604498 發表於 2008-12-29 16:12:58 |顯示全部樓層
睇落好似苦苣苔科植物!留比高人解答!
回復

sammy 發表於 2008-12-29 19:20:06 |顯示全部樓層
是堇沒錯了 -- 不過是堇菜科, 喜岩堇菜 Viola adenothrix
回復

Kimiko 發表於 2008-12-29 21:07:29 |顯示全部樓層
小花很可愛,種子會否作分享呢?
回復

fnv234 發表於 2008-12-29 21:08:59 |顯示全部樓層
我都想要
回復

seed 發表於 2008-12-30 08:20:05 |顯示全部樓層
謝謝charles同埋sammy幫忙解困^^
原來是蓳菜科的, 記住了^^
估唔到還能知道埋佢個名, 很高興
thx
回復

seed 發表於 2008-12-30 08:32:27 |顯示全部樓層
kimiko, fnv234, 分享種子當然樂意la, 我影埋d種子相其實都係想睇下有冇人想要^^
我種得唔好, 因為花色種得好淡, 其花色該是再深色多少少的.
不過昨晚下雨, 唔知有冇打走d種子, 不過都請pm地址給我, 等我收集到種子時就可寄出, 到時我會再知會你們的^^
回復

heiheimama 發表於 2008-12-30 22:41:04 |顯示全部樓層
菫菜,我都想要!唔知重有沒有,我有很可愛的迷你豆科種子可供交換.~
回復

seed 發表於 2008-12-31 13:51:47 |顯示全部樓層
8# heiheimama

謝謝^^
種子有多呀 不用交換la, 請pm地址給我ㄚ
回復

sammy 發表於 2009-4-13 01:18:39 |顯示全部樓層
sorry, 我想更正, 是蔓堇菜 Viola diffusa, 因為葉柄有翼, 花的中央花瓣突起, 而喜岩堇菜側葉柄無翼, 中央花瓣平底或凹入
回復

julia_dot 發表於 2009-4-13 01:56:48 |顯示全部樓層
...佢好得意呀...
我可唔可以都要種子呀?
回復