oh~~佢兩個發生咩事呀?

作者: 阿不思 發表于 2008-12-26 16:04:25
962 6
唔知佢地做咩事呢...由其第一盆...買左成個月...冇出新葉,家陣d葉仲變埋啡色
好似冇得救咁...雖然已經一早插家兩塊葉留種,但係d葉仔插左成個月都出唔到根
我都有成日插葉,但係都未試過兩塊都出唔到根,我覺得係佢本身棵野有問題
但係就唔知點解,有冇人可以話我知?

bubble gum charm...死左大半

bubble gum charm...死左大半

中間出左d紅色...

中間出左d紅色...
maggielawkm 發表於 2008-12-26 16:08:10 |顯示全部樓層
第一盆~ 爛根有箘~
第二盆~ 應該冇事~
回復

maybabe 發表於 2008-12-27 00:16:40 |顯示全部樓層
第一棵呢我都試過類似架
個時個棵我己經切根浸水想令佢出根
但佢唔出不突止個切口重唔適乾
個時有人教我以下做法, 我做完work重救返棵花
原文我揾唔返啦我用我記得既講返一次呀

1. 用一個碗型/盒型 (我用盒型)密封盒放上一層泥半寸到啦, 用水噴濕泥面 (表層完全濕透), 然后盒實個蓋等大約半日(等泥既濕度自行中和)
2. 將你個棵花切根去掉枯葉枯花
3.將己切好的植棵放入泥面盒緊個蓋等2個星期,放係陰暗處, 呢段其間個棵花會自行recover, 如果佢要水既會自己生根架啦,記住唔好開蓋呀
回復

阿不思 發表於 2008-12-27 01:22:42 |顯示全部樓層
3# maybabe

但係咁樣.....佢咪做唔到光合作用囉...
同埋佢會冇空氣架啵...
可唔可以解釋一下個原理呢...thx!!
回復

阿不思 發表於 2008-12-27 01:25:02 |顯示全部樓層
同埋第二盆我都想問下
佢紅色個d係咩事呢?
係咪我種得有問題?駛唔駛cut左紅色d葉佢?
回復

keung 發表於 2008-12-27 10:46:32 |顯示全部樓層
第一盆好似爛根
回復

maggielawkm 發表於 2008-12-27 11:44:43 |顯示全部樓層
斑葉既色~~ 冇問題架~~
回復