好煩, 可比我申下麼

作者: 四少 發表于 2008-12-18 01:26:15
3036 27
公司 d 人煩到我想咸 ..
心理有問題的 "女同事" 要大戰 心理變態的 "女上司"
依家就夾我係中間
"同事" 話呢樣唔做果樣唔做大發皮四掉文件係枱拍拍聲, 上班時間又趴係度訓教 -_-"
"上司" 似要向佢開刀定想保佢我唔知, 工作上有變動, 不過 "同事" 有問題, "上司" 一定推御個責任比我, 但事實係 "同事" 頂 "上司" 唔順 ... 閙過佢 ... 已有積怨一年 .. "上司" 無論咩野情況環境佢都要係 岩晒 "我" 錯晒 ... -_-" 所以 "同事" 有問題就即係我對佢地唔好 -_-"

唉... 因為我都頂唔順個 "女同事" d 皮氣 & 佢得吋進尺要求多多仲問長問短 (有 d 野我唔講得佢知), 所以我都無理佢, 叫佢做自己野唔好煩我, 點知佢癲到越級發癲 .... ... .. 今日就係咁兩個人輪住黎煩我問我 .... .. .

個 "同事" 仲扮大牌今日唔肯同 "上司" 傾話要聽日先採佢 -_-" ...........
等過多日佢地決戰後先有結果, 我最唔想煩呢 d 人手工作變動 ...
唉... 我好快又要同 "上司" 傾計 ....
RNW 發表於 2008-12-18 01:40:06 |顯示全部樓層
四少兄,
番工係咁煩!!
你可以話:我唔會為五斗米折腰!
但係,响依家呢個時勢,有得揀咩?!
其實要恭喜你,睇你編文既字裡行問,你公司同事都當你係1個橋,呢個時勢,無敵喎
回復

四少 發表於 2008-12-18 01:46:57 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-12-18 01:40 發表
四少兄,
番工係咁煩!!
你可以話:我唔會為五斗米折腰!
但係,响依家呢個時勢,有得揀咩?!
其實要恭喜你,睇你編文既字裡行問,你公司同事都當你係1個橋,呢個時勢,無敵喎 ...

不過, d 同事唔做, 我上司推卸責任話我對佢地唔好 ...
其實係佢罵人和佢性格叫 d 人頂唔順

上司仲罵我, "你知唔知你放大假, 佢地好辛苦" ....
原因咪無左我擋一擋佢囉 ... 倒反轉黎話我. ... .

之後 d 人佢管我唔理啦, 咪又係頂佢唔順走晒 ...

今次係我有心唔理個同事
因為佢真係有問題 & 太過份所以我唔理佢
點知佢仲要咁 ....
回復

四少 發表於 2008-12-18 01:49:12 |顯示全部樓層
其實, 我 上司 之下果 d 全部我教出黎
所以, 唔多唔少我都係要做埋佢地果份 ....
回復

四少 發表於 2008-12-18 01:50:21 |顯示全部樓層
RNW thank you 你聽我申

依家個心好好多 ...
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-18 01:59:22 |顯示全部樓層
唔怪得你呢輪突然咁好唱口, 原來要搵位找平衡.
找個人型公仔當係d小人, 搵阿針仔拮下佢, 發洩下.
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-18 02:01:02 |顯示全部樓層
做夾心人好難, 手掌手背都係肉.
唉~ 係我就要手掌唔要手背, 佢發人工的啊~
回復

Sylvia 發表於 2008-12-18 10:21:01 |顯示全部樓層
水母, 如果四少做得出, 就唔駛煩, 佢想維護班同事,除咗發皮4嗰個之外
回復

tamalemon 發表於 2008-12-18 10:21:11 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-12-18 01:46 發表

不過, d 同事唔做, 我上司推卸責任話我對佢地唔好 ...
其實係佢罵人和佢性格叫 d 人頂唔順

上司仲罵我, "你知唔知你放大假, 佢地好辛苦" ....
原因咪無左我擋一擋佢囉 ... 倒反轉黎話我. ... .

之後 d 人佢 ...

呢兩條「粉皮」都係似明蝦你~

打工真係左右做人難
回復

比得大帝 發表於 2008-12-18 10:26:46 |顯示全部樓層
我唔知你在公司甚麼身份
如果"女同事"是你下屬, 抄咗佢啦, 同公司唔合作, 冇TEAM SPIRIT, 幾叻都冇用

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-12-18 16:27:42 |顯示全部樓層
我 BUY 首領個套,除非你個"女同事"好做得野,請番個好D既,如果唔係你老頂一定搵你開刀
回復

比得大帝 發表於 2008-12-18 16:36:49 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-12-18 16:27 發表
我 BUY 首領個套,除非你個"女同事"好做得野,請番個好D既,如果唔係你老頂一定搵你開刀

好做得野都要炒, 我唔信哩個世界會冇咗邊個唔掂, 亦唔信冇咗邊個人, 公司會搵少咗錢

有次有三個掃把聯名要求我炒咗個manager, 最後我係炒咗哩三個掃把, 不服從上司已經唔駛要
回復

maggielawkm 發表於 2008-12-18 16:44:14 |顯示全部樓層
比我炒硬佢~ 當公司係咩地方呀~ 訓覺??!!
第二d 同事見到佢訓覺~ 你又唔話佢~ 就會覺得你容許佢咁做~ 唔服你架勒~
回復

avery 發表於 2008-12-18 16:47:06 |顯示全部樓層
我想問, 阿 Matt 你有冇權炒得到佢先 ??
回復

vivi 發表於 2008-12-18 16:53:37 |顯示全部樓層
有d人意為老闆唔會炒佢囉

唉!! 不過有d"同事"會用resign黎做武器, 威脅老闆
我就試過有個咁嘅"同事"
不過老闆唔炒佢, 重勁加人工俾佢
因為果個老闆鍾意聽是非
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-18 16:55:02 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-12-18 10:26 發表
我唔知你在公司甚麼身份
如果"女同事"是你下屬, 抄咗佢啦, 同公司唔合作, 冇TEAM SPIRIT, 幾叻都冇用

呢句啱聽!你唔需要一個製造麻煩+癲癲地嘅女同事囉!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-12-18 17:32:59 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-12-18 16:47 發表
我想問, 阿 Matt 你有冇權炒得到佢先 ??

冇權都可以向老頂出手
回復

vivi 發表於 2008-12-18 17:35:52 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-12-18 17:32 發表

冇權都可以向老頂出手

係啦
同個"同事"講 : 你既然覺得咁辛苦, 不如休息一下啦 (不過以後唔洗返)
回復

Don 發表於 2008-12-18 18:45:20 |顯示全部樓層
私人醒請您吃...趕走煩悶空氣
117A 245.jpg
回復

四少 發表於 2008-12-18 22:44:49 |顯示全部樓層
thanks 大家回應
1. 女上司 係我直屬 上司
2. 炒人我無權, 不過要炒人有時唔需要有無權
3. 我概念中, 炒人 唔會係一個好解決方法, 特別係過左試用期果 d
4. 個 女同事 某情度上係幫了我解決了其他同事唔願意做的工作 (特別係我, 我給的工作永遠排在我上司給她的之前)
5. 無論做唔做到野, 只要唔影響運作, 盡可能我都想保住部門的人數, 況且人地都要食 & 生活 (呢點我上司唔會 buy, 佢冷血陰毒但太自以為是的蠢)
6. 個 女同事 係極度唔妥我 上司, 某情度上佢係想我反佢

最後 ... 女上司 係一個極度自私的人, 如用手段趕走快要退休的同事 這是她第一份工, 老闆的細姪女 (其實上司老豆 & 成個家族都係行家)
以往朝 7 晚 10, 一直都是公司最多大假無放的人 (過百日)

女同事 初請回來只是做 date entry, 不過因為這工作轉了給國內同事 (省 $$), 她只做些比較需要準確的 date entry 而工作量少了 3/4, 所以給了她作 filing 的工作, 因為她工作能力有限且對她不願做的會很懶 & 扮笨.
為左佢可多一技之長, 我都教好唔少濕碎野, 佢的優點係可隨時即時處理, 唔洗我煩.
可惜就係唔可以再有進步, 唉 .... oversea 客人 email 人地打英文, 佢覆廣東話中文 國語唔曉亦唔肯講, 懶的時候會扮忘記做漏, 有 d filing 會收埋唔 file 以為我唔知 不過我唔會因小問題而去抺殺佢在部門某特殊功能, 因為有 d 野佢唔做, 要其他人做, 其他人的反應會更大更唔願意.

不過問題係 女同事 個人問題
本身已是有問題
1. 佢思想奇怪, 公司 OT 飯 $$ 35蚊, 不過有時 over 上司會簽數, 但佢會因為咁而買多份帶返屋企比家人食, 亦曾問我上司佢想買多舊叉燒入公司數拎返屋企得唔得 夜媽媽嚇死我上司 ....
2. 其實仲有好多, 不過以往問題唔大, 其他同事跟佢溝通唔到, 應該說係唔想同佢溝通, 不過我只在乎達唔達到我要求

依家佢問題變得好嚴重
1. 以前去大排擋都好正常可跟同部門人食飯亦唔怕 dirty , 但依家話怕貓 / 雀 / 怕曉旭 d 野 / 怕人 touch 到佢 / 怕 d 男人望佢 ... 總之佢就係坐得食得好唔安樂個樣
2. 傾計話題講來講去都係 "呢個變態女人點點點(上司)" "頭先個男同事夾佢個空" "個男同事行過有心 hi 佢隻手" "你有無試過比 d 呀伯係街度叫你同佢返屋企" "去廁所出黎一定用紙巾隔住個門怕 touch 到手把之類, 佢話怕有菌" "近日話有皮膚病, 個空都好癢" ....
3. 之前發過皮四因為我鬧佢佢跟本身有屎無得回應, ok 我擺平佢, 但第二次係無啦啦發老皮
4. 工作安排有改動, 已不用她 filing 免佢話過敏 (d 文件 dirty), 只係要排 file, 但佢好似以為發皮四見效, 對我得吋進尺要求多多我唔採佢

最後, 就因為我唔埋佢, 佢直接 send email 去 上司 度發起這次大戰

不過, 今日收到風, 哈 ... d 女人真煩, 上司 又拒絕佢的時間, 要佢星期六留底傾

回復

12下一頁