一個不愉快的分享經歷 + 花貓代領

作者: Workingbee 發表于 2008-12-13 00:51:50
29662 177
kelvinkou 發表於 2008-12-18 22:07:46 |顯示全部樓層

回復 145# Peter 的帖子

大佬呀, 你咁講好極端啫.... 你個故事喺度諷刺緊守諾言嘅人囉!
照分享嘢俾佢唔代表我地接受咗佢嘅行為喎.... 而係希望佢自已明白咁做係錯嘅囉....
再說, 你唔分享嘢俾佢, 佢就會死心啦咩? 話唔定佢一早以經開咗十幾廿個 account 慢慢俾佢用黎申請分享啦!
咁你控制到佢咩? 以後面對每個花友都要抱懷疑嘅態度, 驚佢係 d 唔負責任嘅人呀? 不如治本D, 希望佢本人自己醒悟!
其實佢可能睇緊我地呢個POST 呢! 咁佢會知道其實有人俾機會佢, 而唔係認同佢嘅做法囉!

回復

rosekarming 發表於 2008-12-18 22:14:25 |顯示全部樓層

回復 146# kelvinkou 的帖子

Peter哥既意思係好可惜咁解啊, 唔應該把男人斬了, 應該願諒他
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-18 22:19:02 |顯示全部樓層
原帖由 rosekarming 於 2008-12-18 10:14 PM 發表
Peter哥既意思係好可惜咁解啊, 唔應該把男人斬了, 應該願諒他

噢... 理解錯了, 萬分抱歉......xP
回復

bbcat 發表於 2008-12-19 00:10:24 |顯示全部樓層
原帖由 rosekarming 於 2008-12-18 22:14 發表

我都覺得應該原諒佢, 大家都鬧左咁多日啦, 要嬲ge都應該嬲完, 俾多個幾會佢啦!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-19 00:26:42 |顯示全部樓層
原帖由 bbcat 於 2008-12-19 00:10 發表

我都覺得應該原諒佢, 大家都鬧左咁多日啦, 要嬲ge都應該嬲完, 俾多個幾會佢啦!

係就係嬲完...
不過鬧左咁多日,個飛機王都唔蒲頭出0黎道歉...
佢係咪知道自己真係有錯,真係天知曉......
我認為之前應承分享0野俾佢既分享者守信照同佢分享,
日後既分享大家就執生,如約0左兩次都交收唔到,
就當受分享者自動棄權,
當日交收比約定時間再計半小時收唔到任何聯絡,
立斬無赦等...之類額外條件~
而回郵方面,受分享者寄出回郵後,要回到有關主題作出回覆,
如無作回覆者,一星期內仍未收到回郵,都當作自動棄權論~
大家認為哩個方案OK嗎?

回復

比得大帝 發表於 2008-12-19 11:00:18 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-12-18 22:07 發表
大佬呀, 你咁講好極端啫.... 你個故事喺度諷刺緊守諾言嘅人囉!
照分享嘢俾佢唔代表我地接受咗佢嘅行為喎.... 而係希望佢自已明白咁做係錯嘅囉....
再說, 你唔分享嘢俾佢, 佢就會死心啦咩? 話唔定佢一早以經開咗十幾 ...

你講啱咗..................(一半), 我係諷刺緊不顧一切, 只為守諾言而守諾言嘅人
如果答應了俾花後不俾是失信
俾花給一個不應給的人是不義
那看你是取信或取義了
回復

比得大帝 發表於 2008-12-19 11:04:52 |顯示全部樓層
原帖由 tsoiyiu1009 於 2008-12-19 00:26 發表

係就係嬲完...
日後既分享大家就執生,如約0左兩次都交收唔到,
就當 ...

有些人分享時說明分享者分數或級數須在多少以上, 一個人在這個網上一段時間, 也有一定的人格(應該罷)
最少可杜絕無哩頭彈出嚟問人攞嘢的人
回復

Sylvia 發表於 2008-12-19 12:03:53 |顯示全部樓層
首領, 閱讀權限係點計架, 等我得閒儲多啲, 以備不時之需
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-20 20:26:18 |顯示全部樓層

Workingbee))))
我帶o左d貓貓翻屋企喇~
其中有一棵仲有蟲添...係一條肥美既貓蟲
仲有一盆好似係紫羅蘭既苗仔(唔肯定係唔係...add4icon )係咩黎咖?add3icon
仲有我係途中打翻oTrevas Treasure個盒,
唔知隻小苗有無事呢?若果... 我可以剪隻大側芽俾你~

回復

Workingbee 發表於 2008-12-20 20:40:57 |顯示全部樓層
I don't know there is a big fat 蟲? What one? K Tane or Nepolean V?
My Nepolean V also get flowers soon!!
The little one is AVs, not sure the name, but got purlpe flower, quite nice. I hope the K. Flirt is OK, they grow very slow!!
TT put it in the little pot, hope it is fine!!
Sorry, I am using a laptop without Chinese. so I can't type!!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-20 20:56:54 |顯示全部樓層
I don't know there is a big fat 蟲? What one? K Tane or Nepolean V?
My Nepolean V also get flowers soon!!
The little one is AVs, not sure the name, but got purlpe flower, quite nice. I hope the K. F ...
Workingbee 發表於 2008-12-20 20:40

Never mind~
我都睇得明既~ 你要我講就......
其實兩隻貓都有蟲~add6icon
K. Tane果條就肥d~
K. Nepolean V頭先滑手,跌左d珠石出黎,
原來都有~
K Tane.JPG
K Nepolean V.JPG
回復

tongtony 發表於 2008-12-20 21:26:26 |顯示全部樓層
Never mind~
我都睇得明既~ 你要我講就......
其實兩隻貓都有蟲~add6icon
K. Tane果條就肥d~
K. Nepolean V頭先滑手,跌左d珠石出黎,
原來都有~
tsoiyiu1009 發表於 2008-12-20 20:56

蟲者種子也.
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-20 21:36:06 |顯示全部樓層
蟲者種子也.
tongtony 發表於 2008-12-20 21:26

tony仔~
哩d唔係種子,係鱗莖黎~add14icon
回復

Workingbee 發表於 2008-12-20 22:32:37 |顯示全部樓層
Wowow!! I don't know both of them got 鱗莖, you can replant it and have two more babies!!!!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-21 00:36:03 |顯示全部樓層
Wowow!! I don't know both of them got 鱗莖, you can replant it and have two more babies!!!!
Workingbee 發表於 2008-12-20 22:32

但係就咁用手搣佢出黎定用較剪?add3icon
回復

cherrylwy 發表於 2008-12-21 01:36:42 |顯示全部樓層
係就係嬲完...
日後既分享大家就執生,如約0左兩次都交收 ...
tsoiyiu1009 發表於 2008-12-19 00:26

哦,原來我都剛分享左種子比佢(郵寄),慢就係慢d,不過最終都成功寄到給她,不過現在聽你地咁講,我驚佢唔會好好種好我的種子,浪費掉,因好多花友想要的。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-21 01:49:37 |顯示全部樓層
哦,原來我都剛分享左種子比佢(郵寄),慢就係慢d,不過最終都成功寄到給她,不過現在聽你地咁講,我驚佢唔會好好種好我的種子,浪費掉,因好多花友想要的。 ...
cherrylwy 發表於 2008-12-21 01:36

寄出去既種子如潑出去既水~
唔好諗咁多喇~擔心都無用...add1icon
反正,個宅女短期內都唔會再光明正大咁蒲頭...
怕俾人轟炸~
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-21 17:53:39 |顯示全部樓層
如果某人分享咗人地嘅種子, 再用嚟同其他人交換又點呢(係短期內, 唔係自己種咗再收種子果隻), 你地點睇呀
回復

雍正 發表於 2008-12-21 19:19:02 |顯示全部樓層
(番茄)同佢「巴打」??
風信子之子 發表於 2008-12-21 06:14 PM

蕃茄=五角茄,資心既會員會知佢係邊個
巴打=brother
回復

雍正 發表於 2008-12-21 19:53:03 |顯示全部樓層
您即是在說我們!我希望您們不要再把我們拉到無關的事件!我並不是要責罵您們,而是不希望您們未察到事件的起因就把我們拉到事件去!
在這兒,我要說:茄子沒有做什麼,只是有些人(如阿行)要和人吵起上來,而茄子不會再來.
...
風信子之子 發表於 2008-12-21 07:39 PM

阿吉卜賽女皇呀!你究竟明唔明篇野講咩「據我所知(番茄)同佢「巴打」係肥肥地既小學生,而你話首領話佢好有禮貌果個又好似得中四
今次個分享者係大一喎,依家我都好亂唔敢胡亂猜測係邊個」
。成篇文都冇拉過你兩兄弟落水
回復