自製 軟滑可口 " 花生糯米糍 "

作者: fianfumy 發表于 2008-12-8 23:33:49
9917 20
昨日星期日趁放假 , 整了花生糯米糍 比家人食  , 已經近2年沒有整過 , 真係有點生手 , 不過今次當是 Warm up , 因為我想 12月19日整芒果糯米糍比囡囡帶回學校開 聖誕 Party 及 生日會  !

7 Dec 花生糯米 01.JPG

花生要先白鑊炒熟
7 Dec 花生糯米 04.JPG

炒熟後待涼去衣及弄碎 , 並加入炒過的白芝麻、椰絲及砂糖
7 Dec 花生糯米 02.JPG

糯米糰整法 : 將已篩過的糯米粉140g 、 占米粉10g  , 慢慢加入煲滾的 椰汁料  ( 椰漿 200g 、 水 200g 、1湯匙 油 及砂糖 80g ) 拌勻 , 將粉糰放入已塗油的碟上隔水蒸15-20分鍾 .  
7 Dec 花生糯米 03.JPG
7 Dec 花生糯米 05.JPG

我是用已塗油的保鮮紙包的  , 壓平就可放入花生餡料
7 Dec 花生糯米 06.JPG

透過保鮮紙可將已加餡的粉糰搓圓
7 Dec 花生糯米 07.JPG

放入椰絲占滿整個粉糰
7 Dec 花生糯米 08.JPG

大功告成
7 Dec 花生糯米 09.JPG

這材料份量大約整 16 - 20粒左右

今日隔夜再食 , 仍然仲好軟滑喎  , 同事仲以為我是今早做的    monkey -- good.gif

評分

查看全部評分

marrynut 發表於 2008-12-9 13:07:38 |顯示全部樓層
好靚呀, 做你囡囡真幸福~!
回復

薔薇 發表於 2008-12-9 13:14:42 |顯示全部樓層
我都想整呀, 唔該你的分享過程呀!
回復

mcyan 發表於 2008-12-9 13:18:45 |顯示全部樓層
好味道,你整咗芒果之後再post出黎丫。
回復

freddywongdy 發表於 2008-12-9 15:49:29 |顯示全部樓層
好正! 實在太犀利啦!
花生餡係我最愛! 不過我會整豆沙試下!
回復

maymay靚 發表於 2008-12-9 18:51:33 |顯示全部樓層
師傅出馬, 當然不同凡響....  
fian 勁 ﹏
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-9 18:57:34 |顯示全部樓層
fianfumy

好嘢

栗子餡做法係咪一樣
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-9 19:21:44 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-8 23:33 發表
昨日星期日趁放假 , 整了花生糯米糍 比家人食  , 已經近2年沒有整過 , 真係有點生手 , 不過今次當是 Warm up , 因為我想 12月19日整芒果糯米糍比囡囡帶回學校開 聖誕 Party 及 生日會  !

花生要先白鑊炒熟
...

掂呀! 同茶樓做的一樣.
回復

fianfumy 發表於 2008-12-9 21:06:15 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-9 18:51 發表
師傅出馬, 當然不同凡響....  
fian 勁 ﹏   

你唔好咁誇我 , 我絕對 不是呀.gif 師傅級 , 我都是 求求你.gif 拜師學藝咋 !
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-9 21:08:18 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-9 21:06 發表

你唔好咁誇我 , 我絕對80727師傅級 , 我都是80728拜師學藝咋 !

fianfumy

做咩咁謙呀
回復

fianfumy 發表於 2008-12-9 21:12:51 |顯示全部樓層

公公主.gif 你是否問栗子茸點整    monkey-問.gif
回復

fianfumy 發表於 2008-12-9 21:14:09 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-12-9 13:18 發表
好味道,你整咗芒果之後再post出黎丫。

好呀 ....但好攪笑地學校老師 monkey -- love.gif 要求我整 cheese cake 呀 !
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-9 21:40:11 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-9 21:12 發表

80729 你是否問栗子茸點整   80730

你下次整栗子糯米糍
回復

fianfumy 發表於 2008-12-9 22:13:10 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-9 21:40 發表

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(30).gif你下次整栗子糯米糍

公公主.gif 呀 ... 栗子茸 ?  栗子茸成 pat嘢咁 ... monkey .. 挑.gif 冇乜口感喎 , 整栗子糊會好味D呀 !

monkey ... ng.gif 栗未茸製法 : 栗子要先去衣,再煲滾鮮奶,放入栗子 ( 奶要蓋過 )煮20分鐘熄火焗10分鐘,撈起一粒放碗內,用湯匙壓下去,壓成蓉便可 ( 若未能全粒壓到,要再煲滾奶,再焗10分鐘。),壓成蓉後過篩,使其更幼滑,加入適量砂糖調味便可 !
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-9 22:20:10 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-9 22:13 發表

80767呀 ... 栗子茸 ?  栗子茸成 pat嘢咁 ...80768冇乜口感喎 , 整栗子糊會好味D呀 !

80769栗未茸製法 : 栗子要先去衣,再煲滾鮮奶,放入栗子 ( 奶要蓋過 )煮20分鐘熄火焗10分鐘,撈起一粒放碗內,用湯匙壓下去,壓成蓉便可 ...

我諗住栗子饀同紅豆饀差唔多咋啵
回復

fianfumy 發表於 2008-12-9 22:46:39 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-9 22:20 發表

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(69).gif我諗住栗子饀同紅豆饀差唔多咋啵

紅豆煲 "淋" 加糖調味便可 .
但栗子要去衣 , 要煲要焗 , 要壓 , 最好落袋是 "唧" 埋 , 多好多功夫及洗較多用具 !
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-10 07:48:59 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-9 22:46 發表

紅豆煲 "淋" 加糖調味便可 .
但栗子要去衣 , 要煲要焗 , 要壓 , 最好落袋是 "唧" 埋 , 多好多功夫及洗較多用具 !

我決定等食簡單
回復

mcyan 發表於 2008-12-10 13:21:23 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-9 21:14 發表

好呀 ....但好攪笑地學校老師80731要求我整 cheese cake 呀 !

係呀~~~要整cheese cake呀,咁你整焗嘅定凍架,小朋友應該鐘意食凍嘅多D。
回復

fianfumy 發表於 2008-12-10 13:31:15 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-12-10 13:21 發表

係呀~~~要整cheese cake呀,咁你整焗嘅定凍架,小朋友應該鐘意食凍嘅多D。

囡囡鍾意食焗的 , 日式芝士蛋糕及藍莓芝士蛋糕  ,  藍莓是要焗完再雪凍食的 , 可早一日前整 . 但整日式呢 , 就要那天唔返工 , 早上整好 , 12點前送到學校囉 !

回復

mcyan 發表於 2008-12-10 13:39:13 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-10 13:31 發表

囡囡鍾意食焗的 , 日式芝士蛋糕及藍莓芝士蛋糕  ,  藍莓是要焗完再雪凍食的 , 可早一日前整 . 但整日式呢 , 就要那天唔返工 , 早上整好 , 12點前送到學校囉 ! ...

我都整過藍莓芝士蛋糕,我同事個囡囡都好鐘意食,不過我成兩年都無整過蛋糕啦。
回復

12下一頁