Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 發表于 2008-12-7 20:00:50
144347 2729
vincentma 發表於 2008-12-9 13:23:38 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-12-9 10:39 發表

vincentma,我老公成日叫我唔好買咁多花,冇位放啦!但係見到開花佢就好鐘意, 不過叫佢整個架比我放盆栽,就話攪到個花園唔整齊, 我依家將D盆栽放埋一堆, 等佢忍無可忍ga時侯,就會乖乖地咁整個架比我放盆栽架啦 ...

花草,係呀係呀!D男人成 “俄” ,話買得太多,但見到靚花花又鍾意。梗咁啦,唔洗佢做就有靚野睇喎!
我本來做了兩個花架,以為D花花放在花架上就夠啦,點知係唔夠既,要放晒落地下,睇黎要再做花架先至得。
回復

vincentma 發表於 2008-12-9 13:33:32 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-12-9 12:24 發表

Vicent媽,你用"玩起來無人性"形容小朋友,好好笑。
離島會唔會大風D呢?

雲雲,小朋友玩起黎,真係唔 care D花花,所以係無人性囉!我以前天台係兒童遊樂場,所有無種花花既。
離島係好大風嫁,我間屋仔既屋頂係8號風球個陣時吹過兩次落街,好在無行人喳!我D花花都吹到甩!
回復

花草之家 發表於 2008-12-9 15:47:40 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-9 13:23 發表

花草,係呀係呀!D男人成 “俄” ,話買得太多,但見到靚花花又鍾意。梗咁啦,唔洗佢做就有靚野睇喎!
我本來做了兩個花架,以為D花花放在花架上就夠啦,點知係唔夠既,要放晒落地下,睇黎要再做花架先至得。 ...

vincentma,唔好諗住兩個花架就夠,係做極都唔會夠架 會越種越多丫馬
回復

hk88688 發表於 2008-12-9 17:05:17 |顯示全部樓層
Vincent媽, 我都覺得兩個花架, 好難應付與日俱增嘅花花
回復

雲雲 發表於 2008-12-9 18:50:24 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-9 13:33 發表

雲雲,小朋友玩起黎,真係唔 care D花花,所以係無人性囉!我以前天台係兒童遊樂場,所有無種花花既。
離島係好大風嫁,我間屋仔既屋頂係8號風球個陣時吹過兩次落街,好在無行人喳!我D花花都吹到甩! ...

打完風後,我與我的鄰居在天台的物品同常都會交換o左。
回復

vincentma 發表於 2008-12-9 19:53:44 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-9 17:05 發表
Vincent媽, 我都覺得兩個花架, 好難應付與日俱增嘅花花

花草、Fanny,你地都好坦白喎!咁快就將D事實話俾我聽, 我家中男人做左花架俾我幾個月Yah!又要做? 實“蚱” 我型!我一定要有定力先得。
回復

vincentma 發表於 2008-12-9 19:56:49 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-12-9 18:50 發表

打完風後,我與我的鄰居在天台的物品同常都會交換o左。

雲雲,我會係樓下“摟” 番好多野返黎,不過,就唔會有野吹到上樓上。
回復

花草之家 發表於 2008-12-10 10:45:57 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-9 19:53 發表

花草、Fanny,你地都好坦白喎!咁快就將D事實話俾我聽, 我家中男人做左花架俾我幾個月Yah!又要做? 實“蚱” 我型!我一定要有定力先得。 ...

vincentma,對d花花要有定力,咁咪變左做壓力
不如好似我咁擺地攤, 睇吓你家大爺忍唔忍得, 等佢忍唔住ga時候, 就會自動自覺做個架 ga  la
回復

vincentma 發表於 2008-12-10 12:51:25 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-12-10 10:45 發表

vincentma,對d花花要有定力,咁咪變左做壓力
不如好似我咁擺地攤, 睇吓你家大爺忍唔忍得, 等佢忍唔住ga時候, 就會自動自覺做個架 ga  la

咁又係,種花花都係忘掉壓力姐!總之係隨遇而安,鍾意就買,死囉,咁咪毒癮纏身。
回復

cyhh 發表於 2008-12-10 13:38:55 |顯示全部樓層
佢肯做花架都幾好吖,我果個實話不如我俾錢你去自己買…
不過唔洗佢做都好,因為要佢做做大陣象過自己買,仲要等…
回復

jfung 發表於 2008-12-10 14:06:47 |顯示全部樓層
唔係呀,我打算3月返加拿大住呀,所以唔可以種花呀!
回復

cyhh 發表於 2008-12-10 14:13:34 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-12-10 14:06 發表
唔係呀,我打算3月返加拿大住呀,所以唔可以種花呀!

吓…咁突然嘅,不過去到果邊仲大地方種花啦
回復

花草之家 發表於 2008-12-10 14:36:25 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-12-10 13:38 發表

Candice,總知肯(唔理做定買)都幾好架la。
回復

cyhh 發表於 2008-12-10 16:33:05 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-12-10 14:36 發表

Candice,總知肯(唔理做定買)都幾好架la。

hehe...其實買嘅重靚
我好簡單, 冇人干預就得ga喇
回復

花草之家 發表於 2008-12-10 16:47:03 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-12-10 16:33 發表

hehe...其實買嘅重靚
我好簡單, 冇人干預就得ga喇

你就好啦!冇人干预,我屋企個大爺,好多意見架(但係佢又唔識種,例如、要晒太陽個d花話放樹底 )
回復

cyhh 發表於 2008-12-10 17:05:03 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-12-10 16:47 發表

你就好啦!冇人干预,我屋企個大爺,好多意見架(但係佢又唔識種,例如、要晒太陽個d花話放樹底 )

因為如果佢干預我,我都會干預番佢呀嘛
回復

vincentma 發表於 2008-12-10 21:01:09 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-12-10 13:38 發表

係我柯打叫阿仔Vincent做俾我既母親節禮物,不過 teenager又怎會識呀,咪逼佢老豆執手尾,咁樣叫做曲線送禮呀! 鬼叫我地住得遠,想買都唔送貨呀!
回復

雲雲 發表於 2008-12-11 11:56:13 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-9 19:56 發表

雲雲,我會係樓下“摟” 番好多野返黎,不過,就唔會有野吹到上樓上。

靜雞雞話你知,我跌野係落40幾樓以下的,有野都唔知去左邊,或者會見我係電視或報紙上被控高空襲物。
回復

花草之家 發表於 2008-12-11 12:35:24 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-12-11 11:56 發表

靜雞雞話你知,我跌野係落40幾樓以下的,有野都唔知去左邊,或者會見我係電視或報紙上被控高空襲物。

咁你記得對住個鏡頭介紹自己"我係雲雲"
回復

花草之家 發表於 2008-12-11 12:41:33 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-10 21:01 發表

係我柯打叫阿仔Vincent做俾我既母親節禮物,不過 teenager又怎會識呀,咪逼佢老豆執手尾,咁樣叫做曲線送禮呀! 鬼叫我地住得遠,想買都唔送貨呀! ...

vincentma,好快又到母親節,早d落柯打,叫阿仔做多幾個架。
回復