Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 發表于 2008-12-7 20:00:50
144358 2729
vincentma 發表於 2008-12-8 13:01:55 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-12-8 09:39 發表
vincentma
天台花園好整齊呀, 你盆洋鳳仙好靚!  我都要好似你地咁, 一有時間就要去打理花花, 我大部份都係由種子種起, 所以都等一段時間先見到成果!

Oasis, 好呀,我地一齊努力呀!我暫時都主要係扦插,由種子種起成功率都唔高,不過到春天,我會增加比例啦!
回復

vincentma 發表於 2008-12-8 13:05:35 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-12-8 10:37 發表
vincentma,你個"忘憂地帶"好好呀! 好鐘意有山有水,"正"

花草,我見你個花園好靚,這裹花友的靚花及種花地方都係我學習既對象,包括你呀!
回復

vincentma 發表於 2008-12-8 13:16:50 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-12-8 10:40 發表

你都好啊有得走鬼, 我果d只能乾煎咋

敏敏,點解唔加帳蓬呢,一半有 Cover自已上天台都唔使晒濃喎!係唔係唔准“僭建”呀?
回復

vincentma 發表於 2008-12-8 13:22:16 |顯示全部樓層
原帖由 lips2567 於 2008-12-8 12:14 發表
簡直係我的DREAM HOUSE~~環境又好~種得又靚~擺設仲好正~!!

失禮失禮,影相係靚D,近睇問題好多,不過,我習慣左,所以都好 enjoy!
回復

vincentma 發表於 2008-12-8 13:29:49 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-8 12:42 發表
Vincent媽, 你花園啲花花好靚呀, 而且個view好正. 我好多秋播啲小苗, 仲未有花開, 可以欣賞住你啲花花先

Fanny, 你這個大戶真係犀利才真,地方又大,又落本買花花!我這個島民很多限制,都唔可以買得咁順暢,每次買花花都要想過踱過才可去馬!
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 13:47:17 |顯示全部樓層
Vincent媽, 買咗啲花返嚟, 都要識得照顧佢哋先得, 以我嘅種花技術, 好明顯你啲花花明艷照人好多
你可以由種子種起, 咪無咁多限制, 可以盡情咁買, 慢慢睇住啲小苗大都好開心嫁
回復

vincentma 發表於 2008-12-8 14:01:20 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-8 13:47 發表
Vincent媽, 買咗啲花返嚟, 都要識得照顧佢哋先得, 以我嘅種花技術, 好明顯你啲花花明艷照人好多
你可以由種子種起, 咪無咁多限制, 可以盡情咁買, 慢慢睇住啲小苗大都好開心嫁 ...

Fanny, 我想我慢慢都會由種子種起,因為我都係學左一年多D,肯定唔會比我種死先至由種子開始種。
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 14:07:33 |顯示全部樓層
Vincent媽, 我今年都係第一年學人秋播, 依家有啲小苗已經開花喇, 一路睇住佢哋成長, 好開心嫁 . 以我嘅種花技術, 都種到開花, 你絕對無問題喇
回復

格子 發表於 2008-12-8 14:10:10 |顯示全部樓層
好童話既天台

間屋係狗狗屋嗎?
回復

cyhh 發表於 2008-12-8 14:22:19 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-8 13:16 發表

敏敏,點解唔加帳蓬呢,一半有 Cover自已上天台都唔使晒濃喎!係唔係唔准“僭建”呀?

佢會ga喇, 佢將會用方法我同叮噹所講嘅方法
回復

花草之家 發表於 2008-12-8 15:20:04 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-12-8 14:22 發表

佢會ga喇, 佢將會用方法我同叮噹所講嘅方法

哈、、、哈、、、唔好比佢個阿四知道係你兩個教呀! ;P
回復

花草之家 發表於 2008-12-8 15:31:19 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-8 13:05 發表

花草,我見你個花園好靚,這裹花友的靚花及種花地方都係我學習既對象,包括你呀!

vincentma,尼度D花友同埋D靚花、靚地方, 都令我流連忘返呀!
我淨係比你地睇D靚靚地ga花, 我個花園擺地灘個堆盆栽,我唔影比你地睇之馬,唔整齊同埋唔靚架!

回復

vincentma 發表於 2008-12-8 20:29:39 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-8 14:07 發表
Vincent媽, 我今年都係第一年學人秋播, 依家有啲小苗已經開花喇, 一路睇住佢哋成長, 好開心嫁 . 以我嘅種花技術, 都種到開花, 你絕對無問題喇 ...

Fanny,你種咁多唔同種類既花花,經驗快人地好多倍喎,我D都係每季種多兩三種就夠啦,驚 handle唔到呀!
回復

vincentma 發表於 2008-12-8 20:36:49 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-12-8 14:10 發表
好童話既天台

間屋係狗狗屋嗎?

格子,這間屋仔是朋友搬屋時留低既,我比小朋友做玩具屋,以前天台都係放玩具,有吹氣泳池、滑梯等,所以無種花,因為小朋友玩起來無人性嗎!而家大左,唔肯上天台啦,咪用佢種花囉!
回復

vincentma 發表於 2008-12-8 20:41:01 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-12-8 15:31 發表

vincentma,尼度D花友同埋D靚花、靚地方, 都令我流連忘返呀!
我淨係比你地睇D靚靚地ga花, 我個花園擺地灘個堆盆栽,我唔影比你地睇之馬,唔整齊同埋唔靚架! ...

我都係嗟!我天台有 1/3都係唔見得人既!不過個部份係我老公負責既!靚既就係我既!hehe
回復

jfung 發表於 2008-12-8 22:28:19 |顯示全部樓層
VICENTMA你天台D花好靚呀!!!  我就來無得種花啦, E家可以欣賞住你哋果D先!
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-9 00:20:16 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-12-8 22:28 發表
VICENTMA你天台D花好靚呀!!!  我就來無得種花啦, E家可以欣賞住你哋果D先!

仲咩冇得種啊, 你唔係搵緊屋咩
回復

vincentma 發表於 2008-12-9 08:25:03 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-12-8 22:28 發表

點解呀 jfung,你業主唔係要收返層樓嗎?如果係,再搵過間!
回復

花草之家 發表於 2008-12-9 10:39:59 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-8 20:41 發表

我都係嗟!我天台有 1/3都係唔見得人既!不過個部份係我老公負責既!靚既就係我既!hehe

vincentma,我老公成日叫我唔好買咁多花,冇位放啦!但係見到開花佢就好鐘意, 不過叫佢整個架比我放盆栽,就話攪到個花園唔整齊, 我依家將D盆栽放埋一堆, 等佢忍無可忍ga時侯,就會乖乖地咁整個架比我放盆栽架啦!
回復

雲雲 發表於 2008-12-9 12:24:45 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-8 20:36 發表

格子,這間屋仔是朋友搬屋時留低既,我比小朋友做玩具屋,以前天台都係放玩具,有吹氣泳池、滑梯等,所以無種花,因為小朋友玩起來無人性嗎!而家大左,唔肯上天台啦,咪用佢種花囉! ...

Vicent媽,你用"玩起來無人性"形容小朋友,好好笑。
離島會唔會大風D呢?
回復