又買左新野 ~ Allium Gladiator

作者: rickycat930 發表于 2008-12-7 14:34:37
3082 15
上次上美國花網已經見到, 好想種
但可惜當時唔見花墟有得賣
昨日落繽x, 見有得賣 , 唔理三七廿一即刻買左
可能未必種得成, 但都好想試試

想請問 KUNO 係香港種係唔係都要先雪 60日? 定依家可即時下盆?

s20051179 發表於 2008-12-7 15:21:28 |顯示全部樓層
好巨型…
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-7 16:23:12 |顯示全部樓層
成個細路頭咁大, 剪黎做插花都好.
回復

Tony 發表於 2008-12-7 16:35:55 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-12-7 16:23 發表
成個細路頭咁大, 剪黎做插花都好.

bunbun之前有得賣,不過lup晒,唔夠圓,好樣衰
我琴日都想買呀,不過驚唔開花
回復

haren 發表於 2008-12-7 17:05:16 |顯示全部樓層
我都好想種,但冇咁大地方add2icon
回復

carmen 發表於 2008-12-7 18:18:39 |顯示全部樓層
之前見其他人都有種過, 不過無post到開花相出來,
我諗可能係開唔到花囉...
本黎我都好想買, 但我諗都唔容易種,
所以無買到囉!

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=7452&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Dtype%26amp%3Btypeid%3D18
回復

KUNO 發表於 2008-12-7 18:19:07 |顯示全部樓層
原帖由 rickycat930 於 7/12/2008 14:34 發表
上次上美國花網已經見到, 好想種
但可惜當時唔見花墟有得賣
昨日落繽x, 見有得賣 , 唔理三七廿一即刻買左
可能未必種得成, 但都好想試試

想請問 KUNO 係香港種係唔係都要先雪 60日?  ...

現在才到手還要冷藏處理的話一定趕不及, 建議立即種下去吧!
還有就是要給它祈禱.
這東西在香港的種植難度我給它10粒星!
很久之前我也曾種到開花, 不過真是超難搞的.
回復

carmen 發表於 2008-12-7 20:34:05 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-12-7 18:19 發表

現在才到手還要冷藏處理的話一定趕不及, 建議立即種下去吧!
還有就是要給它祈禱.
這東西在香港的種植難度我給它10粒星!
很久之前我也曾種到開花, 不過真是超難搞的. ...

你曾經係香港種到開花呀?? 好勁呀!
詳情係點呢?? 有咩要注意呢??
回復

KUNO 發表於 2008-12-7 20:37:40 |顯示全部樓層
剛剛在台灣「我的小小小花園」那邊找出我之前貼過的圖片, 就給大會看一看吧!
不過因為香港氣候實在太不適合它的生長 , 所以花球是沒有開得很巨大的.
回復

maplejoe 發表於 2008-12-7 22:34:45 |顯示全部樓層
美麗!
回復

rickycat930 發表於 2008-12-7 23:34:56 |顯示全部樓層
謝謝 KUNO
真係好靚
我會努力種, 失敗都唔緊要
回復

pauline 發表於 2008-12-8 14:17:02 |顯示全部樓層
我也買了, 就係見佢大過人仔, 早2星期前的, 已雪了2個星期, 那麼我係唔係要即刻取出來種了, 雪了後要不要放室溫2日呢?

佢話係多年生的, 唔知香港得唔得.
回復

KUNO 發表於 2008-12-8 14:40:15 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 8/12/2008 14:17 發表
我也買了, 就係見佢大過人仔, 早2星期前的, 已雪了2個星期, 那麼我係唔係要即刻取出來種了, 雪了後要不要放室溫2日呢?

佢話係多年生的, 唔知香港得唔得. ...

現在立刻種下去 , 植料要偏乾及鱗莖的頂端要露出 .
盆植的話不可曝曬除非盆子超過兩尺闊或以上 , 否則在曝曬下土溫過高會令它生長不良或消蕾 .
澆水時不可以弄濕鱗莖及葉片 , 否則潮濕及不通風會令它出現病變而腐爛 .
而它只適應在冬季寒冷及夏季乾燥的地中海型氣候裡正常地多年生長的 .
在亞熱帶的香港極其量只能夠種植到勉強開花 , 而它的鱗莖因為不能正常發育而會不斷縮小及無法開花 .
因此花後的鱗莖可以癈棄 .
回復

pauline 發表於 2008-12-8 14:45:50 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-12-8 14:40 發表

現在立刻種下去 , 植料要偏乾及鱗莖的頂端要露出 .
盆植的話不可曝曬除非盆子超過兩尺闊或以上 , 否則在曝曬下土溫過高會令它生長不良或消蕾 .
澆水時不可以弄濕鱗莖及葉片 , 否則潮濕及不通風會令它出現病變而腐爛 ...

MY GOD!
對對你提供的資料, 今日放工回家立刻動工.
回復

carmen 發表於 2008-12-8 19:31:55 |顯示全部樓層
其實種到佢開花已經好難得!
好似朵巨型韮菜花咁呀~
回復

蘑菇 發表於 2008-12-8 21:52:07 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-12-8 19:31 發表
其實種到佢開花已經好難得!
好似朵巨型韮菜花咁呀~

巨型韮菜花?
好靚呀~ 不過屋企實在容不下咁大por!
回復