睡房個蘭花陣...

作者: chingching 发表于 2007-10-2 13:03:39
10615 45
tom2tong 發表於 2007-10-10 00:02:47 |顯示全部樓層
我又貼D係房種的!
照片D 010.jpg
照片 882.jpg
照片 887.jpg
chingching 發表於 2007-10-10 08:15:26 |顯示全部樓層
車, 原來你地個個都嚮房到種,
禁jack 係唔洗驚佢地同我爭氧氣啦~
alextang 發表於 2007-10-10 10:59:17 |顯示全部樓層
係房種花最好,
一定唔會同你爭氧氣。
因為光合作用
一定大過氧化作用。
就算在夜晚,
植物氧化作用都好細,
所以是植物是氧氣工廠。

你在森林睡都沒事啦。
vivi 發表於 2007-10-10 11:34:17 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-10-9 22:46 發表

大鑊大鑊大大鑊呀 vivi ... 睇盆 Phrag. pearcei 同盆 四季蘭 就知你無乜擺時間種花勒 ... 濕度唔夠又爛根噃 ... 要急救勒 ...

以我既經驗, 你應該係墮入種花低潮期 ...

通常一開始種得幾好就會一直買買買, 買到 ...

大佬行
我知大鑊, 盆Phrag. pearcei換左d植料就變成咁
四季蘭冇換都攪成咁, 唔知點算好, 點急救呀!!
一係你黎幫我啦
我就黎連瞓覺都唔得閒, 我而家明白你點解成日都咁忙啦
我咁少花,工作忙少少都攪唔掂, 可況你咁多

Funn 發表於 2007-10-10 21:55:13 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2007-10-10 00:02 發表
我又貼D係房種的!

請問第一幅圖 左下角 o個d係乜野苗?
tom2tong 發表於 2007-10-10 22:52:52 |顯示全部樓層
原帖由 Funn 於 2007-10-10 21:55 發表

請問第一幅圖 左下角 o個d係乜野苗?

果D係c.walkeriana黎
dryfish 發表於 2007-10-11 17:42:18 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-10-9 22:46 發表

大鑊大鑊大大鑊呀 vivi ... 睇盆 Phrag. pearcei 同盆 四季蘭 就知你無乜擺時間種花勒 ... 濕度唔夠又爛根噃 ... 要急救勒 ...

以我既經驗, 你應該係墮入種花低潮期 ...

通常一開始種得幾好就會一直買買買, 買到 ...

我諗我都係...都冇心機埋佢喇...
我諗我可能會放售哂D Nepenthes,不過最大可能係,我會一野ko哂佢地,永不超生!
klish 發表於 2007-10-12 15:50:00 |顯示全部樓層
ching ching
不用擔心,蘭的確是夜晚吸二氧化碳的,店園姐姐沒有點你。
蘭科、景天科(eg 菠蘿)和有些耐旱植物會進行景天酸新陳代謝 (Crassulacean acid metabolism CAM)。
這些植物適應乾旱或高溫的環境,日間會關閉氣孔,以免水分流失。到晚上濕度提升,溫度下降時再把氣孔打開,以一種酸(Phosphoenolpyruvic acid) "儲" 起二氧化碳( 通稱 Dark CO2 fixation),待日間有陽光時再進行光合作用。

從園藝角度來看,蘭花不會出現所謂搶氧氣的問題,故此非常適合室內栽種。Ching Ching 放心敗多d啦。

另,Vivi,原來我同你住得好近,我住在短樁苑的。 =)
klish 發表於 2007-10-12 15:51:49 |顯示全部樓層
tom2tom兄
你那株tipo的花比s/a大很多! 是否有名的品種?
mamajoe 發表於 2007-10-12 18:28:07 |顯示全部樓層
見到你地d睡房,,大開眼界呢,,
tom2tong 發表於 2007-10-12 18:49:55 |顯示全部樓層
原帖由 klish 於 2007-10-12 15:51 發表
tom2tom兄
你那株tipo的花比s/a大很多! 是否有名的品種?

貼圖是去年開花照、今年這两株都先後來花您提及那株是c.walkeriana"U-Whity"  x  sid var coerulea
上两年都開一朵今年養壯本來两蕾消掉一个今年還是開一朵!

c.walkeriana"U-Whity" x sid coerulea

c.walkeriana"U-Whity"  x  sid coerulea
NEW JOB 778.jpg
chingching 發表於 2007-10-13 11:28:47 |顯示全部樓層
我都驚唔夠光, 等我放近d窗先
cross 發表於 2007-10-16 11:47:39 |顯示全部樓層
先唔好理吸唔吸二氧化碳
棵野咁細..就算吸氧氣又可以吸得幾多呢
而且人吸入空氣時舊唔係將果啖空氣的100%氧氣吸光
再加上植物在日間光合作用產生的氧...
你覺得會搶左你要吸的氧嗎
肥蚊蚊 發表於 2007-10-16 14:53:36 |顯示全部樓層
風水有冇好d先...heeeeeeeee
klish 發表於 2007-10-24 08:46:08 |顯示全部樓層
tom2tong 兄
我這麼久才回覆真對不起

這棵 "U-Whity" x sib 養得真壯!
今年也來花了嗎? 可喜可賀!
消苞也不要緊了
有沒有花照可以向大家分享呢 (其實你的頭像是否就是 "U-Whity"?

另外,旁邊的那盆是否你貼過的 Tokyo 1 x Orchidglade?
記憶中她開得很清秀的,淡淡粉紅
今年有否開得更美?
豔豔 發表於 2007-10-24 13:11:20 |顯示全部樓層
請問第3張圖右邊係咩花呀?
tom2tong 發表於 2007-10-24 20:39:17 |顯示全部樓層
原帖由 klish 於 2007-10-24 08:46 發表
tom2tong 兄
我這麼久才回覆真對不起

這棵 "U-Whity" x sib 養得真壯!
今年也來花了嗎? 可喜可賀!
消苞也不要緊了
有沒有花照可以向大家分享呢 (其實你的頭像是否就是 "U-Whity"?

另外,旁邊的那盆是否你貼過的 Toky ...

您好、頭像的正是"U-wHITY"你所提及的這两个體都開了貼上來看看!

c.walkeriana"U-Whity"

c.walkeriana"U-Whity"
10.2007 (86).jpg

c.walkeriana"Tokyo1 x alba

c.walkeriana"Tokyo1  x  alba
NEW JOB 725.jpg
花姐姐 發表於 2007-10-25 00:26:47 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 chingching 於 2007-10-9 21:51 發表
嘩! 你仲喪過我噃~
有人話放嚮房唔好, 會同我爭氧氣
但係尋日去花店, 花店姐姐又話蘭花夜晚吸二氧化碳
叫我放心放嚮房噃~ [/quot

好似係話蘭花夜晚會呼出氧氣喎 無話過會吸二氧化碳喎
klish 發表於 2007-10-25 08:15:42 |顯示全部樓層
Tokyo no.1 x Orchidglade 真的是美花呢
我家的Tokyo no. 1 x pendentive 和另一盆 tokyo no. 1 x alba 都未來花
還未知會開白花紅唇,還是粉紅,還是tipo... P 系的後代真難猜測
tom2tong 發表於 2007-10-26 22:33:10 |顯示全部樓層
原帖由 klish 於 2007-10-25 08:15 發表
Tokyo no.1 x Orchidglade 真的是美花呢
我家的Tokyo no. 1 x pendentive 和另一盆 tokyo no. 1 x alba 都未來花
還未知會開白花紅唇,還是粉紅,還是tipo... P 系的後代真難猜測 ...

我想Tokyo1 x alba 多數会開粉紅花我有两株這樣交的都開粉紅色、能開白花紅唇算中獎的說!
順貼Tokyo1 x pendentive4N來看看花很大有13CM多些
C.walkerinan tokyo  x  alba pendentive (101).jpg