香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 香滑椰汁馬豆糕

香滑椰汁馬豆糕

作者: freddywongdy 发表于 2008-12-3 12:05:15
4406 16
:
  唔知點解感冒時成日都想食甜野,
整蛋糕! 攰o賴o賴又要時間, noway!
不如整個簡單D, 又快搞掂o既 "香滑椰汁馬豆糕"啦!

材料:
椰汁 400g
花奶 160g
砂糖 280g
粟粉 170g
清水 1250ml

做法 :
馬豆先浸 30 分鐘
再煲 20 - 30 分鐘至焾身
栗粉用椰汁及花奶開勻
清水煮滾加糖煮溶
加入馬豆 再加入粉漿一路搞至"傑"身
倒入盆中 放涼後放入雪櫃雪涷
完成

材料

材料

豆煮稔

豆煮稔

開粉漿

開粉漿

椰汁花奶拌勻

椰汁花奶拌勻

溶糖水

溶糖水

加入才料煮好落盆放涼

加入才料煮好落盆放涼

雪凍

雪凍

滑溜椰汁馬豆香

滑溜椰汁馬豆香

評分

查看全部評分

maymay靚 發表於 2008-12-3 18:32:31 |顯示全部樓層
我唔客氣啦...  好味﹏
sisterpig 發表於 2008-12-3 20:03:23 |顯示全部樓層
好想食
freddywongdy 發表於 2008-12-3 22:00:30 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-3 18:32 發表
我唔客氣啦...  好味﹏http://qqface.knowsky.com/huhu/huhu%20(148).gif

真係唔差嫁! 試下整啦!
freddywongdy 發表於 2008-12-3 22:01:51 |顯示全部樓層
原帖由 sisterpig 於 2008-12-3 20:03 發表
好想食

好想食就整啦! 你試整過之後就會話原來咁簡單!
keung 發表於 2008-12-8 18:56:17 |顯示全部樓層
我試過整不過份量減半及改用紅豆,非常好味,不過顏色唔夠白
freddywongdy 發表於 2008-12-8 19:30:19 |顯示全部樓層
原帖由 keung 於 2008-12-8 18:56 發表
我試過整不過份量減半及改用紅豆,非常好味,不過顏色唔夠白

其實改用其他豆都得, 顏色唔重要, 一樣咁好味!
虛宿寶瓶 發表於 2008-12-8 20:16:25 |顯示全部樓層
正!好耐冇整馬豆糕啦!
Agnes 發表於 2008-12-8 23:54:01 |顯示全部樓層
嘩, 甜品小王子又有攪作啦!好似好香甜可口 wor!
請問粟粉改為糯米粉會唔會變成軟糕?煙煙韌靭可能幾好 feel wor!切成一片片加蛋汁煎香食可能都唔錯.
Agnes 發表於 2008-12-8 23:55:57 |顯示全部樓層
oh, 唔記得問候 Freddy 感冒好番未 tim, 保重呀!
maymay靚 發表於 2008-12-9 18:54:01 |顯示全部樓層
整完 桂花榚 後, 下個目標就係 --- 馬豆榚.. (希望成功啦)
fianfumy 發表於 2008-12-9 21:27:22 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-9 18:54 發表
整完 桂花榚 後, 下個目標就係 --- 馬豆榚.. (希望成功啦)

maymay靚 : 你放心 , 你一定得   ,   馬豆糕的仲容易過 桂花糕好多呀 . 記得一定要用鷹粟粉  ( 唔好落錯豆粉 / 生粉 )就得 !

而我做法是會用 " 冰糖 " , 因為砂糖比較多 "風"  , 所以要試好糖水味道先再放入馬豆囉 !
freddywongdy 發表於 2008-12-10 20:50:34 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-12-8 20:16 發表
正!好耐冇整馬豆糕啦!

果日無啦啦想起好耐無整, 就整啦!
freddywongdy 發表於 2008-12-10 20:56:23 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-12-8 23:54 發表
嘩, 甜品小王子又有攪作啦!好似好香甜可口 wor!
請問粟粉改為糯米粉會唔會變成軟糕?煙煙韌靭可能幾好 feel wor!切成一片片加蛋汁煎香食可能都唔錯. ...

你想整馬豆年糕? 新口味喎! 可以一試!
感冒好似陰魂不散咁, 食左兩個禮拜中西藥合璧先好!
而家D感冒菌好勁! 大家都要小心!

freddywongdy 發表於 2008-12-10 20:57:33 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-9 18:54 發表

放心! 一定成功嫁!
freddywongdy 發表於 2008-12-10 20:59:25 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-9 21:27 發表

maymay靚 : 你放心 , 你一定得   ,   馬豆糕的仲容易過 桂花糕好多呀 . 記得一定要用鷹粟粉  ( 唔好落錯豆粉 / 生粉 )就得 !

而我做法是會用 " 冰糖 " , 因為砂糖比較多 "風"  , 所以要試好糖水味道先再放入馬豆 ...

冰糖要落幾多先o岩呀? 我試過好多次一係太甜一係就無味! 激死!
fianfumy 發表於 2008-12-10 23:33:23 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-12-10 20:59 發表

冰糖要落幾多先o岩呀? 我試過好多次一係太甜一係就無味! 激死!

吓 ..... 好難答你喎 ..我是冇份量的 , 你將冰糖加水煮滾後 , 試味時是要覺得 "好甜 " ... 因為你仲會加入 馬豆 , 椰汁花奶粉漿 .  ( 你要看自己的水 和 粉漿比例囉 )
其實當你粉漿攪拌時要開始試味 , 唔甜先補砂糖囉 .