#451 Tomorrow's Sunrise

作者: 孖吉 發表于 2008-12-2 21:31:19
3007 6
Semidouble blush ivory pansy/variable yellow eye; red netting on edge.
Dark green, plain, serrated/red back. Standard.

在妙妙網有兩種 Tomorrow's Sunrise:
(1) Lyon's Tomorrow's Sunrise
(2) Tomorrow's Sunrise

發叔的 #451 是屬於後者。

具有鮮明的紅色葉背、花梗、花托

另一樣可愛的地方,是它的葉形,和柔軟的毛毛

最後,這開花株不是標準形呀,比較像半迷你,看看它種在小苗的盆中的樣子
jolin726 發表於 2008-12-3 20:01:12 |顯示全部樓層

對種451有疑問

你盤451種得好靚呀!!!

我都有盤451呀, 佢係小苗, 返左黎一排,
吾曬得囉, 一曬就爛葉同軟, 反而放返入
暗的地方呢, 就硬身返, 漸漸好起黎.

想請問451係咪吾曬得架??
回復

孖吉 發表於 2008-12-4 08:54:51 |顯示全部樓層
我唔覺得 #451 怕晒呀,
#451 是紅背葉,一般來說紅背葉是可以接受較多光照,
我把它種在 office 向東窗前,中午11時前都會晒太陽 (但有玻璃幕牆阻隔及反射陽光,有冷氣)
而旁邊一些較淺色葉的 av 受不了這樣的日照,有都份有胎記及爪盆情況。
一般 av 不能直接晒太陽,只能有散射光線,如果你的窗太晒要考慮用白色紙遮光或移到半陰處
回復

jolin726 發表於 2008-12-4 12:34:57 |顯示全部樓層

我的451不受光

多謝你的回覆呀!! 我是由10月中開始種AV的新手因此有以下疑問:

我把它種在屋企, 而我的家是向東,又係朝早有太陽直射架,
其實我有幾盆其他 av估計都 受不了直射陽光,佢地變得葉有深色位同背部有紅左, 吾知係咪你講的所謂胎記?? 同埋咩叫做爪盆情況??

我有一盆因為曬得多, 仲莖部變紅, 葉底又紅 , 連花都由淺紫變深紫, 近日已將有關窗位置架邊放透明膠file 隔一隔光, 情況好點.  部份如真的好像比較喜愛陰暗位就不放窗邊移去陰暗位., 情況好轉起來.
回復

HWsz2008 發表於 2008-12-4 12:53:04 |顯示全部樓層

珍奇!

这花色真很少有,多繁殖几代可能会出现纯黄色的。
回復

孖吉 發表於 2008-12-4 14:41:32 |顯示全部樓層
原帖由 jolin726 於 2008-12-4 12:34 發表
多謝你的回覆呀!! 我是由10月中開始種AV的新手因此有以下疑問:

我把它種在屋企, 而我的家是向東,又係朝早有太陽直射架,
其實我有幾盆其他 av估計都 受不了直射陽光,佢地變得葉有深色位同背部有紅左, 吾知係咪你講的所 ...

係呀,如果曬得多,一些較淺色的葉會出現變紅的情況,即胎記
另外,AV 葉片朝上為光照不夠,葉片下彎垂在盆邊為爪盆為光照太多

現在的天氣十分適合非洲紫羅蘭生長,只要照顧得好便會開很多花,俾心機呀
回復

jolin726 發表於 2008-12-4 16:37:08 |顯示全部樓層

感激

真係好多謝樹娃花友的指點, 得益不少.
回復