新手徵求迷你蔬果種子

作者: curtis527 發表于 2008-12-1 14:26:56
1417 17
小弟屋企個露台一向都有種植物但係就無乜人理咁囉
諗住有個咁既位唔好晒左佢丫嘛
早排我買左D盆栽蕃茄既種子同埋買左棵指天椒
之後就比我拉到呢個網喇
curtis527 發表於 2008-12-1 14:27:30 |顯示全部樓層
唔知有冇人可以比D種子我呢個新手種下呢
回復

llaus 發表於 2008-12-1 14:38:51 |顯示全部樓層
有無任何師兄姊可以幫下這個要中毒o既師弟呀!!
回復

onqq2001 發表於 2008-12-1 14:43:24 |顯示全部樓層
你想要咩種子呀
回復

蘑菇 發表於 2008-12-1 14:45:22 |顯示全部樓層
你想種乜呀??
(突然想起星爺果套"西遊記"果個好長氣嘅唐僧,問悟空:乜你愛咩??如果你愛就要講"愛"喇,如果你唔講"愛",人哋又點知你愛呢.......) 109.gif 笑死。
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-1 15:22:02 |顯示全部樓層

回復 5# 磨菇 的帖子

我...."愛"呀~~
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-1 16:06:11 |顯示全部樓層
curtis527,
其實您以後多D入來, 去分享版看看就得.
有好多花友會贈送種子的.
另外也可以自己收集, 例如吃生果就可以留番D核來種.
那麼新其士橙, 檸檬, 火龍果, 芒果, 西瓜, 蜜瓜, 楊桃, 龍眼 ... 一大堆.
另外又有人種香草, 香茅, 薄荷, 香蔥, 莞茜, 蒜頭, 番茄, 薯仔, 番薯 ... 又一大籮.
真係順手取來就種.
除非要種一些名貴的花草才需要花友的分享.
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-1 16:09:30 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-12-1 14:45 發表
你想種乜呀??
(突然想起星爺果套"西遊記"果個好長氣嘅唐僧,問悟空:乜你愛咩??如果你愛就要講"愛"喇,如果你唔講"愛",人哋又點知你愛呢.......)78958笑死。 ...

回復

llaus 發表於 2008-12-1 16:34:46 |顯示全部樓層

你想不求人都得

原帖由 kwanyeehui 於 2008-12-1 16:06 發表
curtis527,
其實您以後多D入來、去分享版看看就得.
有好多花友會贈送種子的.
另外也可以自己收集、例如吃生果就可以留番D核來種.
那麼新其士橙、檸檬、火龍果、芒果、西瓜、蜜瓜、楊桃、龍眼 ... 一大堆.
另外又有人 ...

一於睇實房個垃圾桶
例如插種菠菜,莞茜,蔥,枸杞..............
見到發左芽薑,薯仔,蒜頭....................
另外
花生,黃豆,眉豆,白果........................
一D藥材: 杞枸子,無花果,薏米 川貝母.....................
足不出戶就種到你懵
中其大毒都得呀!!
回復

小寶 發表於 2008-12-1 16:40:34 |顯示全部樓層

回復 9# llaus 的帖子

樓主係要迷你品呀!
回復

llaus 發表於 2008-12-1 16:46:29 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-12-1 16:40 發表
樓主係要迷你品呀!

樓主種得蕃茄,指天椒啦!!
地都唔迷你bor!
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-1 18:29:40 |顯示全部樓層
那麼他比較適合種香草類, 羅勒, Rosemary, 薄荷之類.
我都有種羅勒, 一邊種一邊剪葉吃. 不錯的.
回復

curtis527 發表於 2008-12-1 18:57:56 |顯示全部樓層
其實應該話介紹我種咩仲好
我記得以前細個掉左d燈核落去
生左棵植物出黎 本身成家都好興奮
但係過多排有兩條手指公咁粗,食指咁長既毛蟲出黎
之後屋企人都唔比我掉d果核落去lu
回復

curtis527 發表於 2008-12-1 18:59:40 |顯示全部樓層
由於我真係一個新手
可唔可以話埋比我聽有d乜野要注意既地方
我想問下d肥料係放入泥中定係泥面?
回復

fnv234 發表於 2008-12-1 19:01:17 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-12-1 16:34 發表

一於睇實房個垃圾桶
例如插種菠菜,莞茜,蔥,枸杞..............
見到發左芽薑,薯仔,蒜頭....................
另外
花生,黃豆,眉豆,白果........................
一D藥材: 杞枸子,無花果,薏米 川貝母............ ...

無花果同川貝母都種得? 我淨係見過人地種愛玉
回復

貝貝 發表於 2008-12-1 19:08:11 |顯示全部樓層
原帖由 curtis527 於 2008-12-1 14:26 發表
小弟屋企個露台一向都有種植物但係就無乜人理咁囉
諗住有個咁既位唔好晒左佢丫嘛
早排我買左D盆栽蕃茄既種子同埋買左棵指天椒
之後就比我拉到呢個網喇 ...

e~同我一樣喎,我新居又係有個平台,又係想種d食得ge迷你蔬果,所以先search到呢度 !  咁岩我都諗住種蕃茄&指天椒喎! 不過我係叫阿媽煮飯時留番d 蕃茄核 & 指天椒核俾我咋
回復

curtis527 發表於 2008-12-1 22:20:35 |顯示全部樓層
原帖由 貝貝 於 2008-12-1 19:08 發表

e~同我一樣喎,我新居又係有個平台,又係想種d食得ge迷你蔬果,所以先search到呢度 !  咁岩我都諗住種蕃茄&指天椒喎! 不過我係叫阿媽煮飯時留番d 蕃茄核 & 指天椒核俾我咋 ...

真係『橋』喇 大家做個朋友丫
回復

hunhun 發表於 2008-12-2 17:51:14 |顯示全部樓層
好似特別D嘅mini veg seeds要臺灣先有,不過最好去日本買
回復