請問有無人養過花羅漢

作者: cycheunghk 發表于 2008-11-30 17:41:47
8189 17
我養了一條, 兩年前在金魚街以$120買的, 當時只得壹寸多長, 無髻冠.
稍後貼上兩三張相, 請有養過的網友教教路.
小女子 發表於 2008-11-30 23:38:49 |顯示全部樓層
花羅漢會認人 ~ 好得意 ~ !
我知我們有一位花友有養 , 你試下找尋本版文章看看 ~ !
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-1 10:33:20 |顯示全部樓層
原帖由 小女子 於 2008-11-30 11:38 PM 發表
花羅漢會認人 ~ 好得意 ~ !
我知我們有一位花友有養 , 你試下找尋本版文章看看 ~ !

係呀, 會認得我, 伸手落缸, 佢會躺在我手板上, 其他人會啄.
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-1 10:39:44 |顯示全部樓層
什麼花羅漢 - 身上五彩的金魚來嗎? $120蚊太貴啦!
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-1 11:58:17 |顯示全部樓層
重話貴?
靚靚地兩吋長都幾百文喇, 手板咁大閒閒地要幾千,
我條都幾好架, 想學下點散花羅漢
回復

kelly 發表於 2009-1-2 11:48:42 |顯示全部樓層
養咗花羅漢一年兩個月~ 屬於易養魚種
1. 水温28-30度, 温度大低會起白點~第一週換水, 第二週洗綿 (只洗最面的, 不要換新, 除非
     爛到不能用, 濾隔不要清洗, 綠色啡色果d喺正嘢, 無需用生物環, 只用綿就可以)
2. 切記不可餵生口, 冰蟲亦盡量避免, 最好只餵魚量 (羅漢腸是人工培養的魚種, 胃很弱)~
    由於只餵乾糧, 要有色有頭要比d好嘢佢食~用兩三種不同種類魚糧, 大約百幾蚊
     一罐, 有排食~
3. 不可混養, 其他魚必死~ (龍都比佢打死)
4. 缸底放紅河石+珊瑚骨 (調節PH值)
羅漢真喺好認得人, 好似狗仔, 外出回來時, 他會從魚缸另一面游過來迎接, 又會上下左右不停游好以擺尾~

返嚟個樣~3吋

返嚟個樣~3吋

現在~9吋

現在~9吋
回復

kelly 發表於 2009-1-2 11:52:07 |顯示全部樓層
唔知点解轉咗新版後, d相唔見咗一"忽" ~
巳經resize到好細
回復

kelly 發表於 2009-1-2 11:53:29 |顯示全部樓層
再試 !再試 !
回復

dondon 發表於 2009-1-11 02:28:53 |顯示全部樓層
我有養,我有3條,兩公一女,不過我無比谷頭糧佢地食,因我唔鐘意谷頭,好似比人打腫咁。
回復

dondon 發表於 2009-1-11 02:32:50 |顯示全部樓層
我D魚,$120,貴唔貴好難定,因為睇質數。
回復

johnny 發表於 2009-1-11 23:20:39 |顯示全部樓層
花羅漢有冠之後,捉魚,換水時要小心....可能冠會消掉,扁扁的.幸運的話,可以長回來,否則就一輩子"扁"下去.
回復

cycheunghk 發表於 2009-1-18 15:35:04 |顯示全部樓層
無上黎廿多天, 原來已有咁多魚相係度, 今晚返屋企同條紅馬騮影番兩張貼下先~
回復

cycheunghk 發表於 2009-1-18 15:42:04 |顯示全部樓層
1. 水温28-30度, 温度大低會起白點~第一週換水, 第二週洗綿 (只洗最面的, 不要換新, 除非
     爛到不能用, 濾隔不要清洗, 綠色啡色果d喺正嘢, 無需用生物環, 只 ...
kelly 發表於 2009-1-2 11:48 AM

正! 條魚樣子長得好溫文, 不像我條凶神惡煞.
回復

cycheunghk 發表於 2009-1-18 15:50:06 |顯示全部樓層
我D魚,$120,貴唔貴好難定,因為睇質數。
dondon 發表於 2009-1-11 02:32 AM

好正喎, 不過你用閃光燈影條魚, 魚眼會反白光.
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-18 18:10:03 |顯示全部樓層
     爛到不能用, 濾隔不要清洗, 綠色啡色果d喺正嘢, 無需用生物環, 只 ...
kelly 發表於 2009-1-2 11:48

呢種魚叫花羅漢, 似壽星頭.
回復

cycheunghk 發表於 2009-1-19 09:07:54 |顯示全部樓層

DSCN0578.jpg DSCN0577.jpg DSCN0581.jpg DSCN0587.jpg DSCN0590.jpg 15#  
紅馬騮, 除卻鱗色, 好像街市魚檔的金山[魚則]
回復

cross 發表於 2009-1-19 09:40:26 |顯示全部樓層
呢隻魚我麻麻..個頭..
係啵唔知邊樹睇過好似有d個頭凸得西利果d部分唔係天然係比人好似隆胸咁放野入去咋啵
回復

chambee 發表於 2009-3-15 00:36:12 |顯示全部樓層
大家好, 我都養左條花羅漢, 大概養左佢2個月左右, 佢一向都好乖, 同佢換水或者撈屎時, 伸隻手入缸佢都唔敢游近, 好似好驚咁, 不過都有一次試過用咀輕輕掂左一下就游走... 但上個星期, 放左條清道夫入去, 佢一見到, 即刻追打條清道夫, 我地拿拿聲拎番走佢, 其實都知花羅漢既地盤觀念好重, 所以都只係博下睇下得唔得... 自此之後, 條花羅漢就好鬼惡, 放手入去會啄... 好傷心
請問有咩辦法令佢唔啄人(至少唔啄我囉)?
回復