Alison的菜園

作者: alilovebyj 发表于 2008-11-29 13:45:48
166722 1324
曇花一現 發表於 2008-12-27 12:32:51 |顯示全部樓層
好主意喎 ...
alilovebyj 發表於 2009-1-4 23:07:22 |顯示全部樓層
個供水器幾好用,加上去旅行時香港有下雨,植物都安好無恙!!仲大咗好多添,可惜就是蚜蟲為患!
今天試了噴牛奶,不知道是否有效呢!

旅行前已準備開的香水百合,現在正盛放。
我有把圖貼去球根植物版啊!

這張近照沒貼過
亞實 發表於 2009-1-4 23:32:24 |顯示全部樓層
想請教下你D相點樣影得咁靚, 點加框同標題 ?
貓貓 發表於 2009-1-4 23:41:25 |顯示全部樓層
雪白的花,襯埋蔚藍的天空,靚到暈!
好耐無見咁青的天喇!
小寶 發表於 2009-1-4 23:45:37 |顯示全部樓層
好靚好靚~~
alilovebyj 發表於 2009-1-5 00:11:07 |顯示全部樓層
沒有啦,不算很美。
我把它放在牆上,咁咪影埋個天囉!有時花點心思,便會有不同效果。

至於加框,我是用photoshop做的。
如你在yahoo有 blog,也可以上傳圖片到那裡,那邊也有加框的工具。做好了,再運過來這裡便可以了。這比用軟件做更簡單。

也可下載 nEO iMAGING 光影魔術手,這是一個免費的做圖工具,也很好用。
alilovebyj 發表於 2009-1-5 00:13:16 |顯示全部樓層
粗身芥蘭開始「粗身大勢」啦!

蓎蒿都大咗好多呢!
亞實 發表於 2009-1-5 11:23:29 |顯示全部樓層
86# alilovebyj

太深奧了,
我試下整先,
唔該!!
曇花一現 發表於 2009-1-7 23:03:43 |顯示全部樓層
靚菜 ...
小寶 發表於 2009-1-7 23:49:07 |顯示全部樓層
掂菜...
亞實 發表於 2009-1-8 00:01:12 |顯示全部樓層
alilovebyj

天台好整齊, 種野又靚!!!!
好叻叻
athernas 發表於 2009-1-8 11:21:18 |顯示全部樓層
奇異金果啊!好奇,種了四盆,兩盆綠色葉,兩盆紅色葉。不過我種得麻麻,可能同無乜照顧有關!
http://f20.yahoofs.com/hkblog/vJwNxW2fGQTZckBNt3syFUG3MA--_2/blog/ap_20081226061900592.jpg.jpg?ib_____DPfr.1Gev ...
alilovebyj 發表於 2008-12-26 19:22

好叻呀,種到奇異果.種子還是小苗種起啊?
athernas 發表於 2009-1-8 11:32:20 |顯示全部樓層
蓎好啊…種黎打邊爐!
?ib_____D0Z3oil1p
alilovebyj 發表於 2008-12-26 19:25

蓎好係種幾多日架?
alilovebyj 發表於 2009-1-8 23:02:33 |顯示全部樓層
athernas
係啊,奇異果係用種子發芽,好易發!我先將他放濕紙巾上,好似兩三日就發芽,然後才放入盆。

蓎好種咗個半月啦!大約係十一月二十日下種的!
athernas 發表於 2009-1-8 23:05:20 |顯示全部樓層
94# alilovebyj

我種咗幾次,同你用一样的方法發芽但種唔大就死咗
alilovebyj 發表於 2009-1-8 23:11:14 |顯示全部樓層
噢…我出咗好多,有d比較弱我仲專登放棄咗添!!

下次如果我食奇異果 (都好耐無食!),試下幫你發,發到通知你!
athernas 發表於 2009-1-8 23:26:49 |顯示全部樓層
96# alilovebyj

我仲有好多種子啊,我再發來試下。
你係紙巾道發到咩程度才移落盆架,我可能移盆TIMING唔對。
alilovebyj 發表於 2009-1-8 23:31:13 |顯示全部樓層
你的種子是買的嗎?
我是用新鮮種子種的。浸唔夠兩日,就開始見到有芽,咁咪放入盆囉!不過現在冷,可能唔係咁適合,所以才未能發吧…
alilovebyj 發表於 2009-1-10 21:21:25 |顯示全部樓層

今天去了嘉年華,都幾多嘢睇啊!有各位有興趣,明天去也可!
免費嫁,買嘢就梗係要自己比錢啦!

我貼了一些現場的圖到園藝茶座那邊。
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=25283&page=1&extra=

這裡就貼一些農產品!正啊,展覽用嫁!

如果自己種的可以咁樣堆起來欣賞,就真係正啦!

成塊粟米田啊!現場仲有烚了的有機粟米賣,十二蚊一支,好多捧場客!

也有一區士多卑梨田,好受拍友歡迎!

alilovebyj 發表於 2009-1-10 21:22:05 |顯示全部樓層

茴香啊!