Rob's Artful Dodger, Rob's Chilly Willy, Petite Ruby, Rob's Scrumptious

作者: sammy 發表于 2008-11-29 02:22:26
16675 192
TUPLIP28 發表於 2009-5-14 23:11:29 |顯示全部樓層
Woh lovely
回復

小星星 發表於 2009-5-19 15:25:35 |顯示全部樓層
好鬼死羨慕! add6icon 羨慕到死!add12icon
回復

sukyee0227 發表於 2009-5-19 16:37:04 |顯示全部樓層
你種得好好,我的都无你咁靚,想你分享吓落肥心得,教教我們呀
回復

sammy 發表於 2009-5-19 21:18:34 |顯示全部樓層
唔好話教, 我種AV種左一年到咋
我用好普通的花肥咋, 綠晶葉肥, 綠晶花肥, Kenny魚肥(葉肥), 花寶一號,  交錯用, 開幾千倍, 施肥當淋水, 冇用過美能安, 但有加蛋殼粉
回復

sukyee0227 發表於 2009-5-20 10:43:12 |顯示全部樓層
唔好話教, 我種AV種左一年到咋
我用好普通的花肥咋, 綠晶葉肥, 綠晶花肥, Kenny魚肥(葉肥), 花寶一號,  交錯用, 開幾千倍, 施肥當淋水, 冇用過美能安, 但有加蛋殼粉 ...
sammy 發表於 2009-5-19 21:18

請問是否一星期施一次肥呀,我看到你d花dum好多呀,可以一次過谷到咁多花dum好神奇!
回復

sammy 發表於 2009-5-20 12:33:45 |顯示全部樓層
請問是否一星期施一次肥呀,我看到你d花dum好多呀,可以一次過谷到咁多花dum好神奇!
sukyee0227 發表於 2009-5-20 10:43

一星期兩次
回復

chudaicheung 發表於 2009-5-20 13:32:26 |顯示全部樓層
種av種咗一年咋?! 我真係覺得自己好失敗, 來來去去只得一兩盆開花, 開2-4朵就收工.
那棵葉綠素不多的av是否要多照陽光呢?
你幾時修葉呀, 好想排隊
回復

Walter 發表於 2009-5-20 13:53:56 |顯示全部樓層
86# sammy

咁是否只用施肥水,沒有用普通水淋花add3icon
依家咁熱我聽人講過,唔可以施咁多次肥add1icon
回復

sammy 發表於 2009-5-20 20:38:26 |顯示全部樓層
種av種咗一年咋?! 我真係覺得自己好失敗, 來來去去只得一兩盆開花, 開2-4朵就收工.
那棵葉綠素不多的av是否要多照陽光呢?
你幾時修葉呀, 好想排隊
chudaicheung 發表於 2009-5-20 13:32

Rob's Cool Fruit? 係, 我相信要多光才長得快
我諗一個月後開完花先修葉了
回復

sammy 發表於 2009-5-20 20:40:34 |顯示全部樓層
86# sammy

咁是否只用施肥水,沒有用普通水淋花add3icon
依家咁熱我聽人講過,唔可以施咁多次肥add1icon
Walter 發表於 2009-5-20 13:53

是, 除非發現有肥傷,
因為全部有冷氣渡夏, 係咪熱就唔好施肥我就唔清楚lu
回復

chudaicheung 發表於 2009-5-21 00:40:04 |顯示全部樓層
Rob's Cool Fruit? 係, 我相信要多光才長得快
我諗一個月後開完花先修葉了
sammy 發表於 2009-5-20 20:38

噢, 原來要多光. 我都有一盆小苗係少葉綠素的, 養極都唔大, 要試下俾多點光佢先.
回復

Walter 發表於 2009-5-21 13:26:23 |顯示全部樓層
90# sammy

你d花花好幸福呀!有冷氣渡夏add2icon
回復

acceberacceber 發表於 2009-5-21 16:34:43 |顯示全部樓層
sammy, 你個little rick好大呀, 我仲好細未有花呢
回復

sammy 發表於 2009-5-21 21:16:49 |顯示全部樓層
Rob's Chilly Willy (rosekarming)
第三塊葉受唔住曬, 出芽不久死了, sorryadd11icon

回復

sammy 發表於 2009-5-21 21:17:17 |顯示全部樓層
Rob's Bunny Hop #2 (ching)
ching, 咁算唔算交得功課呢?add3icon

回復

sammy 發表於 2009-5-21 21:18:24 |顯示全部樓層

Rob's Cool Fruit #2 & #3 (lammanfung)
切頭後曾放在家休養, 較熱, 所以出了些綠葉; 換了盆放回公司嘆冷氣, 有斑又有花

回復

sammy 發表於 2009-5-21 21:22:07 |顯示全部樓層

Sinn Leo B (aj~kiss)
慷慨的aj, 口裏說側芽, 其實幾乎是成株了, 種不久就開花. 多謝呀! 你睇下, 佢好靚女呀!

回復

sammy 發表於 2009-5-21 21:22:43 |顯示全部樓層
Optimara Evergrace #2 (connie925)
另一株Optimara Evergrace, 較大盆, 較深色

回復

Agnes 發表於 2009-5-21 21:23:06 |顯示全部樓層
96# sammy

嘩!好整齊, pretty cool!
回復

sammy 發表於 2009-5-21 21:24:32 |顯示全部樓層
Angel's Petticoat Sport  (scorpiodinner)
唔經唔覺開晒, 錫晒你

回復