Rob's Artful Dodger, Rob's Chilly Willy, Petite Ruby, Rob's Scrumptious

作者: sammy 發表于 2008-11-29 02:22:26
16674 192
p@g 發表於 2009-3-27 21:56:07 |顯示全部樓層
Crimson Ice 真係好靚add6icon
回復

kariek 發表於 2009-3-27 22:03:50 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩, d 花靚到丫... 尤其欣賞Leo B (好美艷!), Little Rick (好多花苞呀!)同埋Rob's Cool Fruit d 葉 (好齊整, 好多斑!)
d相影得既美麗又清晰, 想請問sammy兄是用什麼相機拍花照, 有無用macro鏡?
回復

sammy 發表於 2009-3-27 22:22:51 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩, d 花靚到丫... 尤其欣賞Leo B (好美艷!), Little Rick (好多花苞呀!)同埋Rob's Cool Fruit d 葉 (好齊整, 好多斑!)
d相影得既美麗又清晰, 想請問sammy兄是用什麼相機拍花照, 有無用macro鏡? ...
kariek 發表於 2009-3-27 22:03

多謝賞花
冇呀, 我用DC架jar, Panasonic DMC FZ20, 乜鏡都冇用, 用花仔模式jar , 不過我揀有陽光先影, 同用Photoshop調校色溫, 色調(尤其係紫色), 光暗, 銳化等等
回復

kariek 發表於 2009-3-27 22:33:45 |顯示全部樓層
原來係咁, 我就係影極紫色花都係唔對色, o係部機度校黎校去都唔岩, 我係用Canon 的450D.
我部DC仔就更加唔生性
回復

sammy 發表於 2009-3-31 20:24:25 |顯示全部樓層

Golden Dawn (交功課啦, connie)

全開的Little Rick

Crimson Ice 大閱兵

Natchurly Nawlins 三姊妹

Rob's Cool Fruit 一號, 每次都忍不住看看她, 比較一下之前的樣子
回復

Agnes 發表於 2009-3-31 22:52:34 |顯示全部樓層
Rob's Cool Fruit 的手術真係成功到極, d 葉仔又密又壯, 我現在有辦看做指標了, 謝謝 sammy.
回復

sammy 發表於 2009-3-31 22:57:08 |顯示全部樓層
Rob's Cool Fruit 的手術真係成功到極, d 葉仔又密又壯, 我現在有辦看做指標了, 謝謝 sammy.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif
Agnes 發表於 2009-3-31 22:52

佢地好癡纏架, 個手術做左好多時間先可以冇斷葉咁分開
回復

sammy 發表於 2009-5-14 01:05:14 |顯示全部樓層

Rob's Cool Fruit #1 (lammanfung)
終於守得雲開見月明。名副其實是眼吃冰淇淋,等是值得的。另外兩盆亦有花了, 遲些再影。

Optimara Evergrace #1 (connie925)
花的綠邊好螢光呀,熱時會變深紫。葉子縐起來恰到好處,非常易搞。

Golden Dawn #2 (connie925)
#1開完, 到#2開了

Rob's Penny Ante (Connie925)
開得不很好,下次努力

Petite Blanche (jo_jo)
揭盅了,的確是是發叔的396。花是有些粉紅,但不明顯。分株才不久,所以葉像打風。

Angel's Petticoat Sport (scorpiodinner)
花捲葉也很捲,不易搞。紅暈是開後慢慢浮現的。

Lil Ballerina #1 (heiheimama)
有時全白, 有時又十十地

Lil Ballerina #2 (heiheimama)

Ness' Satin Rose (maywong918)
幾乎插葉失敗,但好歹活下來。正是:"All's well that ends well." 

Rob's Whodunnit (sukyee0227)
第二次開花更艷更紫。

回復

lammanfung 發表於 2009-5-14 01:47:24 |顯示全部樓層
很美,我自己種不到,但可幸的是所托得人。我想請教一下你那裡最主要的都是用自然光嗎?
回復

sammy 發表於 2009-5-14 01:55:36 |顯示全部樓層
很美,我自己種不到,但可幸的是所托得人。我想請教一下你那裡最主要的都是用自然光嗎?
lammanfung 發表於 2009-5-14 01:47

嘩, 估唔到仲有夜貓add4icon

是自然光, 一直放在窗邊, 因為公司燈光距離太遠不夠光. 冬天時我放在南窗, 加強光照, 有四小時以上的直射光(有窗過濾), 加上溫度較低, 生長速度加快. 現在南窗沒有太陽了, 我又放在西窗了
回復

jo_jo 發表於 2009-5-14 01:57:35 |顯示全部樓層
我嗰棵Petite Blanche先啱啱有lum,快得你.....
回復

ylee 發表於 2009-5-14 09:49:17 |顯示全部樓層
Wah wah Sammy,
d花真係種得好靚,真係要封你為頂級花王,等我遲一些都報告下你分享的葉的情況,他們都健康良好
回復

heiheimama 發表於 2009-5-14 10:00:39 |顯示全部樓層
哇,sammy,想搶野呀,我pm你...
回復

connie925 發表於 2009-5-14 10:00:42 |顯示全部樓層
Sammy, 你種得好好呀, 唔係….係非常好至真.....
下次 Angel's Petticoat Sport 同 Ness' Satin Rose 修葉話我知丫
回復

scorpiodinner 發表於 2009-5-14 10:12:57 |顯示全部樓層
種得很美~ 加油呀!
回復

sammy 發表於 2009-5-14 12:50:26 |顯示全部樓層
多謝各位讚賞!

Sammy, 你種得好好呀, 唔係….係非常好至真.....
下次 Angel's Petticoat Sport 同 Ness' Satin Rose 修葉話我知丫
connie925 發表於 2009-5-14 10:00

絶對冇問題,一OK就通知你!
回復

maywong918 發表於 2009-5-14 13:03:38 |顯示全部樓層
哇~你真係好勁呀~ 我都唔記得几時俾A66既葉你喇~ 只覺得唔係太耐前,估唔到你已種到開花,仲開到甘燦爛﹗﹗﹗﹗
回復

karenB 發表於 2009-5-14 13:34:31 |顯示全部樓層
Sammy, 你d花種得好靚,可見你對她們付出的時間及愛心實不少。
繼續努力,下次再post她們多d相等各位愛花之人欣賞
回復

rosekarming 發表於 2009-5-14 14:59:57 |顯示全部樓層
真係好靚呀
回復

Evalam 發表於 2009-5-14 20:49:26 |顯示全部樓層
真係好靚呀,好羡慕呀!
回復