簡易滑滑豆腐芝士凍餅

作者: freddywongdy 發表于 2008-11-24 18:31:37
16359 93
芳芳 發表於 2008-12-3 20:55:27 |顯示全部樓層
餅底做法:
消化餅 3 - 4 塊
牛油 18g (用熱水坐溶)
1) 消化餅用保鮮袋入住
2) 用棍壓碎後倒入大碗中
3) 將溶牛油倒入餅碎中拌勻後倒入模中壓實放入雪櫃雪一小時便可

回復

cross 發表於 2008-12-3 22:04:57 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-12-3 20:55 發表
餅底做法:
消化餅 3 - 4 塊
牛油 18g (用熱水坐溶)
1) 消化餅用保鮮袋入住
2) 用棍壓碎後倒入大碗中
3) 將溶牛油倒入餅碎中拌勻後倒入模中壓實放入雪櫃雪一小時便可
...

原來唔洗焗
回復

fianfumy 發表於 2008-12-3 22:39:32 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-12-3 22:04 發表

原來唔洗焗

都可以焗 ... 因為雪要起碼  2小時先夠實 . 焗就 10-15 分鐘就攪掂 ...跟住放涼便可 .
回復

cross 發表於 2008-12-4 01:46:16 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-3 22:39 發表

都可以焗 ... 因為雪要起碼  2小時先夠實 . 焗就 10-15 分鐘就攪掂 ...跟住放涼便可 .

屋企冇焗爐..如果有呢d唔洗焗爐的小甜品方便我嘛
回復

fianfumy 發表於 2008-12-4 09:44:29 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-12-4 01:46 發表

屋企冇焗爐..如果有呢d唔洗焗爐的小甜品方便我嘛

冇焗爐當然可以選唔駛焗啦 ... 放入雪櫃雪 "實"佢便可 !
回復

cross 發表於 2008-12-4 19:05:42 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-4 09:44 發表

冇焗爐當然可以選唔駛焗啦 ... 放入雪櫃雪 "實"佢便可 !

效果分別大嗎
回復

芳芳 發表於 2008-12-4 21:30:35 |顯示全部樓層
我覺得焗o既香d同實d比較好食
雪o既冇咁香同餅底比較散
回復

亞實 發表於 2008-12-4 22:50:50 |顯示全部樓層

我今日都整左一個, 粗粗地, 沒有裝飾,

我今日都整左一個, 粗粗地, 沒有裝飾,

不過好好味!!

評分

查看全部評分

回復

亞實 發表於 2008-12-5 09:40:23 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-12-4 21:30 發表
我覺得焗o既香d同實d比較好食
雪o既冇咁香同餅底比較散

原來可以焗, 總之我都焗下佢,
因為個餅底真係好鬆
回復

hipo 發表於 2008-12-5 10:52:09 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-12-2 10:15 發表
尼果份量也可做 6吋,只是比較高身 d姐

Thanks !
回復

hipo 發表於 2008-12-5 12:05:00 |顯示全部樓層
Where can I find Lactos cream cheese ? I usually use Kraft and wish to try a better brand.  

Many thanks if you can pm me.
回復

亞實 發表於 2008-12-5 20:05:37 |顯示全部樓層
I want to know where to buy  Lactos cream cheese as well ,
please kindly pm me, thank you !!!
回復

gtrnismo 發表於 2008-12-11 01:18:52 |顯示全部樓層
非常好食﹗ 一定要試

豆腐芝士凍餅
做法簡單, 豆腐平衡倒芝士: 無禁"漏", 無禁heavy

10個good
回復

fianfumy 發表於 2008-12-11 12:08:33 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-12-5 20:05 發表
I want to know where to buy  Lactos cream cheese as well ,
please kindly pm me, thank you !!!

sifenamok , hipo 已 pm 比你啦 !

我昨晚在旺角信和買了啦 !
回復

JenniferC 發表於 2009-1-18 21:45:49 |顯示全部樓層

最近才留意到這裡有教整凍餅…

今日終於買左料整啦﹗
用12cm x 12cm方型錫紙兜
輕怡消化餅5塊、無鹽牛油35克、忌廉芝士200克、純忌廉200克、砂糖60克、
水96克、魚膠粉大約16克、豆腐花細盒裝一盒。

整的途中出了意外…,我妹打的那些純忌廉…唔知係打過龍or她將之放在大"比"上打而座暖了的
關係…將純忌廉打成純牛油及奶水…,我將佢加熱溶了那打出來的牛油,攪混冷卻後…再打…,
不過打不回忌廉,只將它打致見不到牛油…,就這樣混入處理好的忌廉芝士…
現在還在雪櫃,唔知得唔得…

=======
今朝查看,結果係完全失敗…
回復

freddywongdy 發表於 2009-1-19 22:48:16 |顯示全部樓層
75# JenniferC
純忌廉係唔駛打嘛!就咁加入去拌勻就得!
另外,打發過頭o既忌廉已經唔可以再用,可以掉得!
再努力啦!
回復

JenniferC 發表於 2009-1-20 13:07:16 |顯示全部樓層

因為唔咁心,昨日放工又再買料整過

用8"圓錫紙兜
輕怡消化餅5塊、無鹽牛油35克、忌廉芝士250克、純忌廉200克、砂糖50克、
水3湯匙、魚膠粉2茶匙、TreeTop蘋果汁3湯匙。

今次d純忌廉終於打企身了,卡夫忌廉芝士…好難打,失敗果次的忌廉芝士(Arla Danish Cream Cheese)係白色的,而且易打好多,亦冇卡夫的咸,好香芝士味,睇來下次我買返Arla好了。

今朝返工前切開了,看來是成功了,蘋果芝士凍餅,不過味道要放工返去食過先知。

= = = = = = = = = =
好開心,唔太鍾意食芝士餅的家人表示唔太"漏",都ok,不過唔夠甜。
蘋果味…嗅得到但食不到…
回復

maymay靚 發表於 2009-2-1 23:07:13 |顯示全部樓層
前兩日我都做左, 一次就成功,,仲好好味tim﹏ (加左藍莓無咁滯)
DSC01775x.jpg DSC01781x.jpg

評分

查看全部評分

回復

Agnes 發表於 2009-2-1 23:13:35 |顯示全部樓層
78# maymay靚
嘩!個樣好滑滑!
回復

fianfumy 發表於 2009-2-1 23:30:02 |顯示全部樓層
maymay靚好成功喎 , 我去年6月及8月都做過一次 , 合共2次 , 我第一次用整用布包豆腐 , 第2次整用city 豬扒的 "絹" 豆腐 及有加椰果 , 但發現是布包豆腐的豆腐味道是香D , 而且加椰果口感會好吃D , 所以成日都想再做多次 ( 布包豆腐 + 椰果 ) , 但最近太多新嘢及食譜整喎 , 都整唔切呀 !
maymay 你今次用咩 "豆腐" 呀 ?  你今個假期入廚都大顯身手喎 !
回復