簡易滑滑豆腐芝士凍餅

作者: freddywongdy 發表于 2008-11-24 18:31:37
16349 93
fianfumy 發表於 2008-11-28 22:11:59 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-11-28 19:23 發表
ths!
o個隻牛油我都搵咗好耐啦,多謝你呀!

隻牛油整曲奇好鬆脆架  ! 我都是剛新發現旺角信和有咋 !
回復

芳芳 發表於 2008-11-28 22:56:38 |顯示全部樓層
我朋友話荃灣有,但我好少去果邊&唔識路所以冇去過
旺角方便好多
回復

fianfumy 發表於 2008-11-28 23:05:30 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-11-28 22:56 發表
我朋友話荃灣有,但我好少去果邊&唔識路所以冇去過
旺角方便好多

我多數是在旺角 或 銅鑼灣買囉 ....麵粉就一定在 CITY 豬扒買日清的 !
回復

芳芳 發表於 2008-11-28 23:15:38 |顯示全部樓層
天日一於去買芝士整"綠茶藍莓芝士cake"
回復

fianfumy 發表於 2008-11-28 23:40:35 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-11-28 23:15 發表

嘩 ...咁好味道 ... 我近排懶 , 少整了很多 !
回復

芳芳 發表於 2008-11-28 23:49:43 |顯示全部樓層
我懶咗2個月 冇整 cake同cookies啦
d同事成日問幾時整比佢地食
回復

fianfumy 發表於 2008-11-29 00:12:21 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-11-28 23:49 發表
我懶咗2個月 冇整 cake同cookies啦
d同事成日問幾時整比佢地食

monkey ...hehe.gif 我囡囡都係問了好多次 , 連上星期幼稚園旅行個班主任都問我幾時整蛋糕曲奇帶返學一齊食呀 !  而我囡囡就  : 媽咪點解你唔整麵包比我食呢 ? 有時又問 媽咪不如我哋一齊整蛋糕囉 ..... 我就話好啦 , 得閒先啦 ...咁去推她囉 ! monkey --呎唉.gif
回復

芳芳 發表於 2008-11-29 00:18:56 |顯示全部樓層
我都係咁同d同事講
得閒先,有心情先
回復

芳芳 發表於 2008-11-29 00:23:32 |顯示全部樓層
我要瞓啦...........
天日要返工
bye!
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-29 20:33:50 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-27 09:46 發表

我多數是在烘焙店買蛋糕用品的材料 , 但麵粉就會在 city 豬扒買囉 !
我之前都是用 "卡付" 架 ,   後來在一間烘焙店上見到有隻忌廉芝士 " LACTOS" 牌子 , 而寫上文x酒店專用 , 我見價錢唔係差好遠 , 未買 1kg試下 ...

真係! 我都見過不過唔買黎試! 下次整cup cake試下用佢先!
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-29 20:35:24 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-11-28 02:13 發表
一定好好食, 等我又整個食吓先!

真係唔錯嫁! 試下啦!
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-29 20:37:16 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-11-28 21:37 發表
Freddy, 差 d 睇漏咗你個傑作 tim, 又係好靚 wor, 又白又滑, 好想食件啊!

簡單易整! 不妨整個細細地試下啦!
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-29 20:45:43 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-11-28 23:15 發表

綠茶藍莓芝士cake!? 新配搭! 係焗餅定雪餅呢?
整好 post 個食譜教下路喎!
回復

芳芳 發表於 2008-11-29 21:28:12 |顯示全部樓層
o.t.到8:30冇時間去買,要天日先去買
1) 餅底 + 焗藍莓芝士
2) 中間一層旦糕片
3) 綠茶芝士 (凍 )
4) 藍莓啫喱面
回復

芳芳 發表於 2008-12-2 00:56:09 |顯示全部樓層
新手學人整餅
藍莓綠茶芝餅食譜 ( 7吋 )
     餅底: 消化餅碎  30g   牛油  18g
藍莓餡 : 忌廉芝士  100g  糖  40g  雞蛋  1只  淡忌廉  20g  藍莓醬  30g  低粉  15g
綠茶餡 : 忌廉芝士  120g  糖  45g  牛奶  40g  淡忌廉  80g  綠茶粉  5g   
              魚膠粉  5g  水  2湯匙
part 1 做法:
   餅底 : 牛油坐熱水至溶後倒入餅碎內拌勻,倒入模 內壓平壓實,備用
     先以180度火預熱焗爐 15分鐘
藍莓餡 : 1) 芝士 + 糖打至滑身後分2次加入蛋打勻
               2) 加入淡忌廉及藍莓醬拌勻
               3) 低粉過蒒後加入拌勻
               4) 將芝士糊倒入模內用膠刮抺平,放入焗爐焗25分鐘後取出放涼
綠茶餡 : 1) 淡忌廉 十 糖打起備用
               2) 綠茶粉 十 魚膠粉用水拌勻後坐熱水至溶解
               3) 芝士打滑後加入牛奶打勻,加入已打起淡忌廉拌勻
               4) 魚膠粉坐溶後放涼少許備用  
               5) 取少許芝士醬加入魚膠粉內拌勻後倒回芝士糊內拌勻
               6) 倒入藍莓餅上抺平,放入雪櫃雪2小時便可

相片後補,如有任何做錯,請各位指教
回復

hipo 發表於 2008-12-2 08:59:41 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-27 14:57 發表
唔知點間烘焙店有LACTOS賣哩?

我都想知呀! 可否 pm 我呀 ? thks
回復

hipo 發表於 2008-12-2 09:04:09 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-12-2 00:56 發表
新手學人整餅
藍莓綠茶芝餅食譜 ( 7吋 )
     餅底: 消化餅碎  30g   牛油  18g
藍莓餡 : 忌廉芝士  100g  糖  40g  雞蛋  1只  淡忌廉  20g  藍莓醬  30g  低粉  15g
綠茶餡 : 忌廉芝士  120g  糖  45g  牛 ...

我的旦糕盆是 6 吋的, 份量應該如何? 謝 !
回復

芳芳 發表於 2008-12-2 10:15:47 |顯示全部樓層
尼果份量也可做 6吋,只是比較高身 d姐
回復

freddywongdy 發表於 2008-12-3 11:29:55 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-12-2 10:15 發表
尼果份量也可做 6吋,只是比較高身 d姐

開個新 post 嘛, 加埋相一定好吸引呢!
整出黎一定好好味!
回復

cross 發表於 2008-12-3 19:54:04 |顯示全部樓層
餅底點整嫁
回復