簡易滑滑豆腐芝士凍餅

作者: freddywongdy 发表于 2008-11-24 18:31:37
16328 93
freddywongdy 發表於 2008-11-26 21:39:07 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-26 12:56 發表
hehe ...我都整過呀 , 整過2次 , 一次用日本絹的豆腐 / 蛋糕底 , 另一次我是用布包豆腐 / 消化餅底 , 好濃豆腐味架  , 但我覺得蛋糕底是好味D !
不過建議是將豆腐出一出水 , 再揸一揸水就會好d啦 ! 如用百福豆腐 ,  ...

如果有時間我都會煮豆腐磚去整, 因為用"8福"D味比較淡, 我想再濃D呢!
fianfumy 發表於 2008-11-27 00:45:58 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-11-26 21:39 發表

如果有時間我都會煮豆腐磚去整, 因為用"8福"D味比較淡, 我想再濃D呢!

freddywongdy : 你是用咩牌字 忌廉芝士呢 ?

我下次都想用 街市我一磚磚的 豆腐 ... 但我知口感仲沒有布包豆腐咁滑 , 但相信會濃味好多囉  !

我上次用 CITY 豬扒 的絹豆腐 , 豆腐味就濃味過布包豆腐 , 可能布包始終浸水啦 !
freddywongdy 發表於 2008-11-27 08:05:20 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-27 00:45 發表

freddywongdy : 你是用咩牌字 忌廉芝士呢 ?

我下次都想用 街市我一磚磚的 豆腐 ... 但我知口感仲沒有布包豆腐咁滑 , 但相信會濃味好多囉  !

我上次用 CITY 豬扒 的絹豆腐 , 豆腐味就濃味過布包豆腐 , 可能布包 ...

哈~~ 果間 CITY 豬扒 都幾多名嫁喎!
我用 "卡X" 超市都有得買果隻囉!
不過下次整都係試下用你地講果隻絹豆腐先!
如果用布包豆腐想整得滑D, 我諗要將佢打得好碎先得勒!
fianfumy 發表於 2008-11-27 09:46:02 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-11-27 08:05 發表

哈~~ 果間 CITY 豬扒 都幾多名嫁喎!
我用 "卡X" 超市都有得買果隻囉!
不過下次整都係試下用你地講果隻絹豆腐先!
如果用布包豆腐想整得滑D, 我諗要將佢打得好碎先得勒! ...

我多數是在烘焙店買蛋糕用品的材料 , 但麵粉就會在 city 豬扒買囉 !
我之前都是用 "卡付" 架 ,   後來在一間烘焙店上見到有隻忌廉芝士 " LACTOS" 牌子 , 而寫上文x酒店專用 , 我見價錢唔係差好遠 , 未買 1kg試下囉 , 嘩 .... 好好味 , 好有味芝士味 , 但唔濃 , 而且比 "卡付" 幼滑 !  之後我再買番"卡付"再整 ..看看是心理問題 , 還是真係好味D呢 . 咁我就肯定 LACTOS 係好味D  ( 因 班 Bolg 友同樣都係咁話)

布包豆腐我都是打醉先再加入去架 .... 但口感上都覺差d囉 ...
maggielawkm 發表於 2008-11-27 14:57:18 |顯示全部樓層
唔知點間烘焙店有LACTOS賣哩?
fianfumy 發表於 2008-11-27 15:53:59 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-27 14:57 發表

已pm地址比你 maggie 偷笑.gif
KUNO 發表於 2008-11-28 02:13:42 |顯示全部樓層
一定好好食, 等我又整個食吓先!
prodorothyhkg 發表於 2008-11-28 13:06:19 |顯示全部樓層
哦,K大又 o岩
maywong918 發表於 2008-11-28 16:55:54 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-27 14:57 發表

咦?maggie又整? (10).gif 整個來食下呀~ ts3.gif
maggielawkm 發表於 2008-11-28 17:07:02 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-11-28 16:55 發表

咦?maggie又整?78443整個來食下呀~78444

我仲岩岩買左本'烘出旦糕香', 其實好多旦糕都係網上面搵到~ 但又係果句~懶~
貓后 發表於 2008-11-28 17:12:09 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-28 17:07 發表

我仲岩岩買左本'烘出旦糕香', 其實好多旦糕都係網上面搵到~ 但又係果句~懶~

你要書的話,我屋企有好多,可以借比你丫
maywong918 發表於 2008-11-28 17:12:47 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-28 17:07 發表

我仲岩岩買左本'烘出旦糕香', 其實好多旦糕都係網上面搵到~ 但又係果句~~

me too~
maggielawkm 發表於 2008-11-28 17:13:43 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-11-28 17:12 發表

你要書的話,我屋企有好多,可以借比你丫

想整果時借~ 但係實際整就唔知幾時
一借都唔知幾時還丫…
貓后 發表於 2008-11-28 17:15:18 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-28 17:13 發表

想整果時借~ 但係實際整就唔知幾時
一借都唔知幾時還丫…

放係屋企有幾年無睇過
prodorothyhkg 發表於 2008-11-28 17:15:56 |顯示全部樓層

me three
芳芳 發表於 2008-11-28 18:47:17 |顯示全部樓層
想問吓邊間有尼只"LACTOS"芝士賣?
ths!
fianfumy 發表於 2008-11-28 19:08:18 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-11-28 18:47 發表
想問吓邊間有尼只"LACTOS"芝士賣?
ths!

PM 了你啦 !
芳芳 發表於 2008-11-28 19:23:50 |顯示全部樓層
ths!
o個隻牛油我都搵咗好耐啦,多謝你呀!
Agnes 發表於 2008-11-28 21:37:19 |顯示全部樓層
Freddy, 差 d 睇漏咗你個傑作 tim, 又係好靚 wor, 又白又滑, 好想食件啊!
KUNO 發表於 2008-11-28 22:06:05 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 28/11/2008 13:06 發表
哦,K大又 o岩

係呀!
遲幾日我老竇生日,等我整個新口味比佢食吓先!
我玩阿戊整餅都算OK咖, 好多朋友仔食過都話正咖!