我的綠元寶

關閉 [複製鏈接]
作者: mamajoe 發表于 2007-9-28 18:37:32
2594 7
好開心呀,買左返黎三個星期,就生多左咁多葉子,
我完全未試過種花草,所以特別開心呢,,,
我想請教下各位高手,,
呢二稞綠元寶新生的葉子重大過舊有的葉子,正吾正常架?
同埋,如果想佢生得好d,應該點處理呀?
吾該各位,
希望佢地可以健健康康咁成長呢...
羊咩咩 發表於 2007-9-28 21:45:14 |顯示全部樓層
想當年都0係宜家傢俬買過,好貴,種得唔錯,但後尾唔知做咩死左
當年都未開始種咁多,又唔知點打理
不過佢地個樣比我一種感覺,就係好安靜,平和0既感覺
回復

mamajoe 發表於 2007-10-2 02:03:25 |顯示全部樓層

呢排,我的綠元寶無哂神氣,,吾知發生咩事,,,入面個d葉好似重有d謝謝地,,,,

好旦心佢地有事,,有無人可以答我,,點解會咁架,,,
回復

lameric 發表於 2007-10-3 01:07:46 |顯示全部樓層
They like lots of water.
回復

mamajoe 發表於 2007-10-3 21:23:56 |顯示全部樓層
我幾日無理佢,,吾攪佢,,,又好似好返d喎,,
今日買左營養水,一陣同佢地加d先
回復

八口 發表於 2007-10-3 23:02:32 |顯示全部樓層
新舊葉對比好似兩株唔同植物咁既?
會唔會係賣既地方做手腳抑制佢生長架?
回復

mamajoe 發表於 2007-10-4 02:01:38 |顯示全部樓層
我吾知呀,,我都覺得好奇怪,,,點解生出黎個d會大咁多,,,好似係生活良方買,,,十幾蚊,,,諗住佢吾阻定嘛,,而家個架就黎放吾落lo,,
回復

mamajoe 發表於 2007-10-16 13:47:09 |顯示全部樓層
佢地終於出左芽仔啦
我都係剪哂d舊既葉仔,睇下佢地會吾會好d,
呢幾日見到佢地出芽仔啦,重出得好快tim,,

回復