返回列表 發新帖

繼續中豬毒啦 ~

作者: avery 發表于 2008-11-18 19:11:23
3831 38
mkpetpet 發表於 2008-11-21 11:29:13 |顯示全部樓層
但請問水苔作用,  係咪純粹裝飾呢?
回復

dryfish 發表於 2008-11-21 11:43:42 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-11-21 10:53 發表
水苔好似又唔係好難種。
我試過把過多的水苔放係d好陰的位,陰到只有紫羅蘭才生得到,但有光管光照到,水苔一樣生到好大堆。光管是由晚上6點開到12點,但光度又唔係好強。
似乎係光照時間長,水苔便會長得好。 ...

有同感,水苔唔係好難種.
D水夠乾淨,濕度夠高就得.
回復

dryfish 發表於 2008-11-21 11:52:19 |顯示全部樓層
原帖由 mkpetpet 於 2008-11-21 11:29 發表
但請問水苔作用,  係咪純粹裝飾呢?

可以用黎睇下夠唔夠濕度,D水夠唔夠乾淨,同埋裝飾囉.
回復

細毛 發表於 2008-11-21 12:11:24 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-11-21 10:53 發表
水苔好似又唔係好難種。
我試過把過多的水苔放係d好陰的位,陰到只有紫羅蘭才生得到,但有光管光照到,水苔一樣生到好大堆。光管是由晚上6點開到12點,但光度又唔係好強。

我覺得係中豬兄你d水苔質素高的原故.......
色靚、生長力驚人.....唔錯唔錯!
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-21 16:54:07 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-21 12:11 發表

我覺得係中豬兄你d水苔質素高的原故.......
色靚、生長力驚人.....唔錯唔錯!

Thanks ~~~
回復

mkpetpet 發表於 2008-11-21 18:05:40 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-11-21 11:52 發表

可以用黎睇下夠唔夠濕度,D水夠唔夠乾淨,同埋裝飾囉.

0我,  原來如此,  謝謝.
回復

s20051179 發表於 2008-11-21 18:15:23 |顯示全部樓層
豬豬,我愛你!
回復

Exodus 發表於 2008-11-21 19:50:58 |顯示全部樓層
水苔好似又唔係好難種。

我發現d 水苔唔熱得架過左25-6度就開始死
以前佢地自己生出黎都係冬天先有(注意我無任何加光同溫度控制野)
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-22 00:25:39 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-21 19:50 發表

以前佢地自己生出黎都係冬天先有(注意我無任何加光同溫度控制野)

可能係品種問題掛,我有部份放係無冷氣的地方種,都生到。
回復

infinity 發表於 2008-11-22 01:02:32 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-11-22 00:25 發表

我果 d原本都好,不過 一到盛夏就瓜曬。
回復

dryfish 發表於 2008-11-22 13:15:48 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-21 19:50 發表

下??????
我冇用air con,又冇埋過佢其他野.
放窗邊,夠光就生一炸出黎喇喎.
係唔乾得姐.
回復

mkpetpet 發表於 2008-11-22 13:20:09 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-11-22 00:25 發表

'中豬毒者' 師兄,  咁借問聲你 d 靚水苔,  0係邊度買架?  thanks
回復

Exodus 發表於 2008-11-22 15:29:12 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-11-22 13:15 發表

下??????
我冇用air con,又冇埋過佢其他野.
放窗邊,夠光就生一炸出黎喇喎.
係唔乾得姐.

一定唔會乾~果度直頭有一半水浸住
不過算喇都成兩三年前既事
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-22 15:40:16 |顯示全部樓層
原帖由 mkpetpet 於 2008-11-22 13:20 發表

'中豬毒者' 師兄,  咁借問聲你 d 靚水苔,  0係邊度買架?  thanks

自己生出來的
回復

mkpetpet 發表於 2008-11-22 20:13:58 |顯示全部樓層
0我,  咁樣.  我試0下去花墟搵0下先,  thanks.
回復

avery 發表於 2008-11-22 23:13:30 |顯示全部樓層
原帖由 mkpetpet 於 2008-11-22 20:13 發表
0我,  咁樣.  我試0下去花墟搵0下先,  thanks.

Ask 中豬毒者 to give you some moss ~

Prepare a small plastic box , ask 中豬毒者 for his address and put a return envelope inside. Send the envelope to 中豬毒者 and you may be able to get some nice green moss very soon ~

It is the season of sphagnum moss now ~ Good growing to everyone ~
回復

infinity 發表於 2008-11-23 01:36:29 |顯示全部樓層
原帖由 mkpetpet 於 2008-11-22 20:13 發表

在夏天時曾見“萬 spring園”有賣過活水苔,但最近唔見有,你去問問吧。
回復

mkpetpet 發表於 2008-11-23 12:12:28 |顯示全部樓層
多謝三位回覆.  

'中豬毒者' 師兄,  如果仲有得分享你 d 靚靚活水苔,  咁我唔哂時間去搵喇.  已 pm 你拎地址,  靜侯佳音,  感激感激.
回復