一眼睇哂 ~ 暫時我係得咁多菠蘿咋 ...

關閉 [複製鏈接]
作者: avery 發表于 2008-11-17 20:52:09
6714 41
oneonewe 發表於 2008-11-17 20:54:25 |顯示全部樓層
乜都睇唔到
回復

jacky 發表於 2008-11-17 20:57:59 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-11-17 20:54 發表
乜都睇唔到

要"禁"入去睇ge...
回復

avery 發表於 2008-11-17 21:15:17 |顯示全部樓層
Sorry ~ wrong setting of link ~

It is OK now ~
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-17 21:28:52 |顯示全部樓層
大合照排到似個菠蘿
回復

avery 發表於 2008-11-17 21:37:35 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-11-17 21:28 發表
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(20).gif大合照排到似個菠蘿

你都幾好觀察力啫 ~ Banbie ~
回復

Exodus 發表於 2008-11-17 21:39:21 |顯示全部樓層
B. sanderiana

呢棵水塔花已經夠晒殺死我
開花真係靚到...
回復

avery 發表於 2008-11-17 21:47:49 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-17 21:39 發表
B. sanderiana

呢棵水塔花已經夠晒殺死我
開花真係靚到...

一般野啫 ~

回復

Exodus 發表於 2008-11-17 21:53:45 |顯示全部樓層
咁都仲唔叫靚
好鍾意抽下垂既花序呀

仲有zebrina
回復

avery 發表於 2008-11-17 21:57:27 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-17 21:53 發表
咁都仲唔叫靚
好鍾意抽下垂既花序呀

仲有zebrina

zebrina 我揾唔到 ...

王爺 ~~~~~ ~~~~~~~~~~
回復

八王爺 發表於 2008-11-17 23:41:28 |顯示全部樓層
嘻.... 你種得好好,不過真係好似差咗少少光!
早上晒多啲,黃昏又晒吓。避咗中午強光,應該啲葉短番啲。
而湿度夠,啲葉又會寬啲。

水塔花應該窄身才是美。cheese cake 好靚。
sandariana 是 原生種,香港好少人種。

积水真係唔夠光,mid night 出葉唔夠深色
burgundy hybrid 都係。葉應該全块深棗紅色。
回復

Exodus 發表於 2008-11-17 23:43:10 |顯示全部樓層
都係原種最靚
V.的象形文字啊~~~~~
回復

avery 發表於 2008-11-18 01:03:06 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-11-17 23:41 發表
嘻.... 你種得好好,不過真係好似差咗少少光!
早上晒多啲,黃昏又晒吓。避咗中午強光,應該啲葉短番啲。
而湿度夠,啲葉又會寬啲。

水塔花應該窄身才是美。cheese cake 好靚。
sandariana 是 原生種,香港好少人種。

积水真係 ...

即係種得唔好啦 ~

所以你咪要我教人呀 ... 我唔識架 ... 你咪咋咋帝帝諗住著草呀 ~~~ 留番响處啦, 至多疏D返來啫 ~
回復

八王爺 發表於 2008-11-18 08:21:08 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-17 18:03 發表

即係種得唔好啦 ~

所以你咪要我教人呀 ... 我唔識架 ... 你咪咋咋帝帝諗住著草呀 ~~~ 留番响處啦, 至多疏D返來啫 ~

著咩草呀? 做咗衰嘢就話著草唧!
我行得正企得正,哩啲叫榮休丫!

唔記得講埋,你種到佢地生仔已經好好。
好多人種來種去只係得一棵阿媽,或者仲係苗。
反正我都種少咗好多嘢,下次你攞團購啲嘢時,我俾棵 Neoregelia 'Victoria Pink' 的苗你,等你湊大佢生多啲。 哩棵嘢中型種,顏色特別,很合適香港發展。

回復

avery 發表於 2008-11-18 09:35:09 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-11-18 08:21 發表

反正我都種少咗好多嘢,下次你攞團購啲嘢時,我俾棵 Neoregelia 'V ...

係既係既 ~ 我口臭  我口臭 ... 下次唔敢 下次唔敢 ... 恭迎 "永遠榮譽太上皇" ~~ ~~~ ~~~~~

喂喂 ~ 話過換野架嘛 ~ 你鍾意邊隻 ?? 'Royal Burgundy' x 'Fireball' , 'Midnight' , 'Anne Anderson' 而家都拆到芽, marmorata variegated  要遲少少, Billbergia 未有芽, punctatissima 種得最差要再遲少少 ...
回復

八王爺 發表於 2008-11-18 09:45:42 |顯示全部樓層
bill記 冇芽? 一定係晒得唔夠。
我啲 bill 一年一般开一次花,生兩個芽!

都話唔种咁多嘢,你俾我都冇位(謂)。
回復

tata 發表於 2008-11-18 09:49:39 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-11-18 08:21 發表

反正我都種少咗好多嘢,下次你攞團購啲嘢時,我俾棵 Neoregelia 'V ...

王爺,

攪咩呀???看破紅塵
回復

avery 發表於 2008-11-18 10:02:41 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-11-18 09:45 發表
bill記 冇芽? 一定係晒得唔夠。
我啲 bill 一年一般开一次花,生兩個芽!

都話唔种咁多嘢,你俾我都冇位(謂)。

所以我咪話冇左你唔得囉 ....... 留任啦 留任啦 ~~ ~~~ ~~~~~
回復

八王爺 發表於 2008-11-18 10:05:20 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-11-18 02:49 發表

王爺,

攪咩呀???看破紅塵

我同啲女一齊 中咗 LEGO 毒!
你無睇我发果嗰 LEGO 帖。
回復

avery 發表於 2008-11-18 10:27:44 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-11-18 10:05 發表

我同啲女一齊 中咗 LEGO 毒!
你無睇我发果嗰 LEGO 帖。

砌 LEGO 唔使食飯咩 ~
回復

123下一頁