改名開組~~中毒輔導協調小組^^

作者: anniewaibb 發表于 2008-11-15 11:58:06
9855 106
anniewaibb 發表於 2008-11-16 09:43:25 |顯示全部樓層

回復 20# 小寶 的帖子

oh...好多謝may sun的答覆, 其實我係怕用樽個底無去水位, 如果可以就太好啦~~
另外, 我屋企有個勁怕小蟲蟲的小王子~~~~ 所以諗住係未太多蟲時先殺左佢先啫~~ 同埋我想問...d小蟲蟲好細好細架喎~~點用筷子呀~~
小寶, 好多謝你的提醒呀~~~真係醜怪...咁我都會搞錯
回復

kwanyeehui 發表於 2008-11-16 09:58:38 |顯示全部樓層
原帖由 anniewaibb 於 2008-11-16 08:37 發表
oh~~乜係三色堇咩~~唔通我搞錯左...
唔緊要啦~~總之係亞仔學校派的, 種到二月帶返去就ok~~
而且~~我宣佈我已經.......中毒啦

anniewaibb,
中毒都係好事黎, 種花可以怡情養性, 培養耐性.
老人家又可以過日晨,
單看帖, 如花園仔, Banbie,  睇佢地種花, 種瓜果.
真係想食嘜有嘜, 好開心架!
呢度D人又好好, 收採到種子又會同花友分享.
您就會越來越喜歡種植.
.........................................................................................
如果我發現有蟲就買過D盆同花泥再種過, 唔攪咁多野.

回復

may.sun 發表於 2008-11-16 10:12:31 |顯示全部樓層
原帖由 anniewaibb 於 2008-11-16 09:43 發表
oh...好多謝may sun的答覆, 其實我係怕用樽個底無去水位, 如果可以就太好啦~~
另外, 我屋企有個勁怕小蟲蟲的小王子~~~~ 所以諗住係未太多蟲時先殺左佢先啫~~ 同埋我想問...d小蟲蟲好細好細架喎 ...

樽個底都要有loan loan ,要疏水嫁~~
回復

農夫 發表於 2008-11-16 21:02:08 |顯示全部樓層
原帖由 superann 於 2008-11-15 13:45 發表
這種毒叫喜怒哀樂毒
播種時...喜
比d虫咬d苗就...怒
長時有咩風吹雨打又驚佢榭就.....哀
好啦....有收成啦,,就........樂啦..
歡迎你加入 ...

講得岩  講得岩
歡迎加入
回復

農夫 發表於 2008-11-16 21:05:23 |顯示全部樓層
原帖由 anniewaibb 於 2008-11-16 09:43 發表
另外, 我屋企有個勁怕小蟲蟲的小王子~~~~ 所以諗住係未太多蟲時先殺左佢先啫~~ 同埋我想問...d小蟲蟲好細好細架喎 ...

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
回復

onqq2001 發表於 2008-11-16 21:12:17 |顯示全部樓層
我呢個月開始都中左毒,但越中越開心,,不能自拔
回復

llaus 發表於 2008-11-17 05:33:01 |顯示全部樓層
看來這個農業版要開多個分支部---中毒吹水支部啦
回復

fianfumy 發表於 2008-11-17 09:44:19 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-11-17 05:33 發表
看來這個農業版要開多個分支部---中毒吹水支部啦

哈哈.gif .... 或者攪多版  "  中毒輔導協調小組 "
回復

anniewaibb 發表於 2008-11-17 09:44:46 |顯示全部樓層
尋日......我去左吉之島, 原本諗住淨係買竹酢液..... 點知...

買左好多野呀~~

買左好多野呀~~

老公返黎問: 老婆, 你...中左毒呀~~ 哈哈...係呀, 老公

我倒番轉d蒜頭啦~~thx~~

轉左花盆的花花

轉左花盆的花花

出芽啦~~出芽啦~~

出芽啦~~出芽啦~~

點解有一粒唔肯出芽既...

點解有一粒唔肯出芽既...

發哂芽啦~~

發哂芽啦~~

但我竟然唔記得買.......泥 ....所以轉唔到其他的盆...
回復

fianfumy 發表於 2008-11-17 09:48:45 |顯示全部樓層
原帖由 anniewaibb 於 2008-11-17 09:44 發表
尋日......我去左吉之島, 原本諗住淨係買竹酢液..... 點知...
老公返黎問: 老婆, 你...中左毒呀~~ 哈哈...係呀, 老公

但我竟然唔記得 ...

你買到白色長盆連底盆喎 ....你就好啦 ...我去了多次屋企附近果間吉豬島十蚊店都冇呀 !
回復

anniewaibb 發表於 2008-11-17 09:57:44 |顯示全部樓層

回復 30# fianfumy 的帖子

你係邊度睇呀? 我在熊貓酒店o個間買的~~
回復

llaus 發表於 2008-11-17 10:04:47 |顯示全部樓層
哈哈哈

真有中國人本色呀---反應咁快.靈活變通bor!!!
勁!叻!
回復

ht333147 發表於 2008-11-17 10:06:44 |顯示全部樓層
原帖由 anniewaibb 於 2008-11-17 09:44 發表

但我竟然唔記得 ...

請問你們竹酢液是如何使用的? 對植物有何用處?
回復

月光光 發表於 2008-11-17 10:13:24 |顯示全部樓層
白色既長盆底成日都無貨!我差不多一星期走4-5轉先比我捕到喳,
見佢啱啱入貨未拆袋我都唔理3721攞左先ohehe
回復

anniewaibb 發表於 2008-11-17 10:14:19 |顯示全部樓層

回復 32# llaus 的帖子

過奬過奬...大家多多交流

bt333147, 我都係參考各前輩學的...你可以睇下
[quote]原帖由 農夫 於 2008-9-1 12:13 發表

回復

fianfumy 發表於 2008-11-17 10:14:49 |顯示全部樓層
原帖由 anniewaibb 於 2008-11-17 09:57 發表
你係邊度睇呀? 我在熊貓酒店o個間買的~~

我在黃埔果間呀 ..園藝用品勁少囉 !
你小朋友今年又是派 "三色堇"  ... 好多幼稚園今年都是 "三色堇"呀 .... 我囡囡去年在幼兒園時 ( N 1 ) 就派 "一串紅" , 今年就未派植物囉 , 就係這棵一串紅令我中毒了 !
回復

anniewaibb 發表於 2008-11-17 10:21:33 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-17 10:14 發表
我在黃埔果間呀 ..園藝用品勁少囉 !
你小朋友今年又是派 "三色堇"  ... 好多幼稚園今年都是 "三色堇"呀 .... 我囡囡去年在幼兒園時 ( N 1 ) 就派 "一串紅" , 今年就未派植物囉 , 就係這棵一串紅令我中毒了 ! ...

我都好叻架啦~~亞女派三次我都無中毒, 但......今次亞女同亞仔兩間學校一齊派...我就
回復

ht333147 發表於 2008-11-17 10:22:58 |顯示全部樓層
原帖由 anniewaibb 於 2008-11-17 10:14 發表
過奬過奬...大家多多交流

bt333147, 我都係參考各前輩學的...你可以睇下
[quote]原帖由 農夫 於 2008-9-1 12:13 發表

請問原帖在那裡可以看到?
回復

anniewaibb 發表於 2008-11-17 10:28:59 |顯示全部樓層
原帖由 月光光 於 2008-11-17 10:13 發表
白色既長盆底成日都無貨!我差不多一星期走4-5轉先比我捕到喳,

嘩~~你好勁呀~~~你一星期走4-5轉都係為左個盆~~中毒好深喎~~
回復

fianfumy 發表於 2008-11-17 10:35:12 |顯示全部樓層
原帖由 月光光 於 2008-11-17 10:13 發表

我都是差不多 一星期4-5次去睇架 ( 因放工落船後經過 , 穿過 10蚊店條路返屋企囉 ) 都冇白色長盆 , 竹碳又係長期冇貨 !
回復