請大家幫眼睇睇

作者: Donder 發表于 2008-11-9 11:01:22
2979 27
我有一盆紫羅蘭, 一直生長良好, 好似好健康, 但最近, 發現最外圍的一圈葉, 慢慢彎向外生, 綠色的葉較明顯為啡色, 但仍然挺硬, 沒有軟垂的現象, 想請問是咩原因以致這樣 ? 是否太光 ? 是否濕度不足 ? 還是自然老葉 ?

好明顯向外彎 !

高空圖睇, 好似好健康, 仍有好多新花包出緊, 但最外圍一圈的葉, 好明顯是較為啡色的.

向外彎的葉仍然是挺硬, 翠, 並沒有軟垂現象.
Alfphy 發表於 2008-11-9 11:45:14 |顯示全部樓層
係咪老葉?我見過同事所種的紫蘿蘭情況和你一樣,不過佢就係外圍有三、四片係咁,佢話過多一、兩星期,葉子會慢慢凋謝!同事通常見此情況,會先下手把葉子剪走。
回復

雍正 發表於 2008-11-9 11:46:20 |顯示全部樓層
咁你睇吓d葉底係咪冇咁紅甚至變白
如果係應該就係老葉,cut佢出黎吧
回復

Donder 發表於 2008-11-9 12:40:33 |顯示全部樓層
OK 等我再觀察下, 如一軟, 即剪, 剪, 剪 !
回復

siboney 發表於 2008-11-9 17:17:37 |顯示全部樓層
將老葉剪去, 留番d營養俾花花及健康的葉~
回復

Donder 發表於 2008-11-11 00:06:04 |顯示全部樓層
原帖由 siboney 於 2008-11-9 17:17 發表
將老葉剪去, 留番d營養俾花花及健康的葉~

咁大塊葉, 又咁多, 有D唔舍得啊,    都是睇定D, 如一軟, 就即刻剪 !  
回復

whats_up 發表於 2008-11-11 01:43:31 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-11-11 00:06 發表

咁大塊葉, 又咁多, 有D唔舍得啊,    都是睇定D, 如一軟, 就即刻剪 !  

哈哈..我都係啊..有時明知要cut..但係又唔捨得wor...其實AV大約要幾耐修一次葉ga..??
回復

kobyip 發表於 2008-11-11 09:24:16 |顯示全部樓層

回復 1# Donder 的帖子

我都有一棵係咁呀...
星期六日放完假返黎...基本上棵棵都有 "追光後遺症"
有一棵好奇怪架...佢都有 "追光"..但最外圍果圈葉就硬硬咁灘係度
尾2果圈葉都因 "追光" 而 "舉晒手"

我都想知咁既情況係咪要剪??
回復

larryling 發表於 2008-11-11 12:58:40 |顯示全部樓層
從相片中看,葉柄底貼盆邊位有缺口
應該是受肥傷
回復

DorDor 發表於 2008-11-11 15:41:50 |顯示全部樓層
我覺得是老葉的問題.  外圍的葉因為與盤邊接觸得多, 形成一個傷口.  我自己會成日修葉, 因為老葉會影響成盆的美感. 最重要是會同d花爭養份, 你好叻可以有花開到.   但如果想開d花靚d就最好修下啦!
回復

Donder 發表於 2008-11-13 14:32:58 |顯示全部樓層
原帖由 larryling 於 2008-11-11 12:58 發表
從相片中看,葉柄底貼盆邊位有缺口
應該是受肥傷

看似是傷口, 其實是葉片自己向後掘時, 壓在盆邊所造成的瘀黑.
回復

Donder 發表於 2008-11-13 14:38:20 |顯示全部樓層
原帖由 DorDor 於 2008-11-11 15:41 發表
我覺得是老葉的問題.  外圍的葉因為與盤邊接觸得多, 形成一個傷口.  我自己會成日修葉, 因為老葉會影響成盆的美感. 最重要是會同d花爭養份, 你好叻可以有花開到.   但如果想開d花靚d就最好修下啦! ...

多謝心水提供, 我仍三心兩意, OK 以今個週末為限, 決定剪, 定留 ! 有時為佢好, 唔舍得都要剪, 但真是落手時, 又.........唔舍得, 真惡搞 !
回復

Donder 發表於 2008-11-20 06:19:10 |顯示全部樓層
到現在仍未剪 !        D 花又大左好多下啦 !
回復

connie925 發表於 2008-11-20 09:41:18 |顯示全部樓層
"唔舍得修剪" 其實係種花大忌
回復

pauline 發表於 2008-11-20 10:19:05 |顯示全部樓層
其實未必一定要剪, 開得花營養好, D葉也長得胖胖的, 因此會向下曲, 只要葉片係健康就可以留住先, 等花謝了再剪, 因開花要大量營養需要葉來供應. 除非葉太多
回復

Donder 發表於 2008-11-20 17:01:40 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2008-11-20 09:41 發表
"唔舍得修剪" 其實係種花大忌

我都知, 但到剪時, 又真係好唔舍得 !
回復

Donder 發表於 2008-11-20 17:06:21 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-11-20 10:19 發表
其實未必一定要剪, 開得花營養好, D葉也長得胖胖的, 因此會向下曲, 只要葉片係健康就可以留住先, 等花謝了再剪, 因開花要大量營養需要葉來供應. 除非葉太多 ...

其實, 我自己也覺得要剪架啦, 她也算是太多葉了, 而且, 最外圍個圈葉, 又真是差過其他葉小小, 如剪左佢, 對將會開的花也是好事, 只是.........我........唔舍得.....剪走佢地 !     
回復

小紅帽` 發表於 2008-11-22 22:03:59 |顯示全部樓層
係喇

我果個d葉圍住都變左黃色

有花冧但係又開唔到花啵

點解會咁嫁.???
回復

Donder 發表於 2008-11-22 23:56:49 |顯示全部樓層
原帖由 小紅帽` 於 2008-11-22 22:03 發表
係喇

我果個d葉圍住都變左黃色

有花冧但係又開唔到花啵

點解會咁嫁.???

係咪老葉搶左營養呢, 不過, 我都唔識架, 但係我呢盆, 現在的花冧已有部分開了花, 老葉仍然好挺咁係到 !
回復

s20051179 發表於 2008-11-23 16:50:50 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-11-20 17:06 發表

其實, 我自己也覺得要剪架啦, 她也算是太多葉了, 而且, 最外圍個圈葉, 又真是差過其他葉小小, 如果剪左佢, 對將會開的花也是好事, 只是.........我........唔舍得.....剪走佢地 !      ...

鼓起勇氣吧!

我見發叔除葉當「吃生菜」!
回復

12下一頁