有關秋石斛植料問題???

作者: ryan 發表于 2008-11-6 21:05:30
2322 15
第一次種蘭花............................
星期日得閒, 打算將株秋石斛從小膠盆移到一個較合適的大盆內, 見好多人只用水苔壓滿整盆種植, 自己又跟住試下, 將整株離盆, 簡單清理一下, 之後將新盆底放1/3蘭石, 之後放株秋石斛人盆, 壓滿水苔, 加水至水苔濕透, 放於窗邊.............到昨夜發現之前兩支3cm長新芽變左黃色, 心想是有問題了, 抽返出黎一睇, d根肥左好多, 不過軟"奶奶"
1)照睇我種法有問題嗎, 這是否只屬過渡期, 適應了就沒事?
2)到底咁樣是否正常
3) 點用水苔種先係最好最正確0既方式?

而家無用盆, 先吊返起佢吹風, 希望有好轉
Exodus 發表於 2008-11-6 21:11:38 |顯示全部樓層
原帖由 ryan 於 2008-11-6 21:05 發表
水苔壓滿整盆種植

呢個concept其實錯晒
回復

oneonewe 發表於 2008-11-6 21:23:14 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-6 21:11 發表

咁應該係點先o岩呀?
回復

Exodus 發表於 2008-11-6 21:25:56 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-11-6 21:23 發表

咁應該係點先o岩呀?

如果好似 _ _ 園咁樣塞法, 最唔健康
力度要適中, 好多舊post都討論過
回復

ryan 發表於 2008-11-6 21:39:40 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-6 21:25 發表

如果好似 _ _ 園咁樣塞法, 最唔健康
力度要適中, 好多舊post都討論過

但係我已差唔多睇晒成個蘭花阪, 但唔多覺有詳細提及, 可否講解一下要訣所在?
回復

sammy 發表於 2008-11-6 21:39:57 |顯示全部樓層
行哥又話要壓實o既? 信邊個好? add3icon

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=19442
回復

ryan 發表於 2008-11-6 21:40:19 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-6 21:11 發表

咁應該點先算正確?
補充-----我d水苔成4日都仲好濕, 一定有問題啦
咁淋濕透水後, 幾耐干透先叫合理?

回復

Exodus 發表於 2008-11-6 21:52:11 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-11-6 21:39 發表
行哥又話要壓實o既? 信邊個好? add3icon

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=19442

行哥既塞係正常既實
通常出事既都係過度咁實同埋太鬆積太多水
回復

ryan 發表於 2008-11-6 21:58:39 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-6 21:52 發表

行哥既塞係正常既實
通常出事既都係過度咁實同埋太鬆積太多水

啱啱睇完個post, 又想到如果壓到實, 咁空氣咪唔易流通, 結果水咪一樣揮發得慢, 同無空位通風囉, 咁諗是否又有出錯呢?

如果壓實左水苔, 淋水時是否不用淋透, 只淋少訐, 讓草苔自然滲透得唔得?

回復

oneonewe 發表於 2008-11-7 11:04:56 |顯示全部樓層
行哥之前答過,如下:

哈哈哈 ~ 又係呢個問題 ~

簡單D講, 盆入面越多水, 植料乾得越慢, 除非植株生長勢强, 吸水力強, 水多冇所謂;但如果本身冇乜根, 盆入面植料控水就好緊要, 舉個例子, 浸濕水苔, 兩個一樣大既盆, 一個鬆鬆地放一份水苔填到盆口, 一個壓實放兩份水苔一樣填到盆口淋透水直至冇水漏出, 你估下而家兩個盆邊個入面既水多D ??
回復

avery 發表於 2008-11-7 21:35:42 |顯示全部樓層
原帖由 ryan 於 2008-11-6 21:58 發表

啱啱睇完個post, 又想到如果壓到實, 咁空氣咪唔易流通, 結果水咪一樣揮發得慢, 同無空位通風囉, 咁諗是否又有出錯呢?

如果壓實左水苔, 淋水時是否不用淋透, 只淋少訐, 讓草苔自然滲透得唔得? ...

根部空氣流通唔係種蘭花永遠定律 ~ 仲要好多野配合呢D定律至可以成立架 ~

唔好話植料空氣流唔流通, 唔用料種空氣夠流通啩, 有冇諗過一日要淋幾多次水咁既空氣流通至唔會乾死棵花 ?!

唔好諗太多, 諗太多會壞腦, 壞腦傷身呀 ~
回復

Exodus 發表於 2008-11-7 21:37:16 |顯示全部樓層
用萬代蘭個case黎講就真係一個好例子
回復

sammy 發表於 2008-11-7 21:43:24 |顯示全部樓層
我諗太緊唔啱係因為D根同介質完全接觸, 以致醃爛根, 就等如用泥種一樣, D根要的係水氣, 所以唔好pack咁緊等有D空隙讓水份揮發成水氣
我亂up咋咪當秘笈
回復

avery 發表於 2008-11-7 21:49:39 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-11-7 21:43 發表
我諗太緊唔啱係因為D根同介質完全接觸, 以致醃爛根, 就等如用泥種一樣, D根要的係水氣, 所以唔好pack咁緊等有D空隙讓水份揮發成水氣
我亂up咋咪當秘笈 ...

太緊唔啱係因為舊水苔實到根本吸唔到水, 亦實到D根都生唔到入去
回復

sammy 發表於 2008-11-7 22:00:07 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-7 21:49 發表

太緊唔啱係因為舊水苔實到根本吸唔到水, 亦實到D根都生唔到入去

哦, 原來係咁, 唔該晒
回復

obiwan 發表於 2008-11-7 22:53:59 |顯示全部樓層
純個人意見 : 其實用蘭石+樹皮種會唔會好啲,適合石斛多啲. 水苔此終都是較難控制水分.需要多一些體驗.
回復