請問哪裏有換盆及護理服務嗎?(終於有相睇)

作者: colourfox 發表于 2008-11-6 11:09:37
5428 13

各位高手

我公司度有幾棵野就黎死咁, 我懷疑係d根爛左, 但又唔識清理爛根及換盆(因為好驚整死左可能連份工都無埋:icon30 ), 不知如果拿去花舖會否幫我搞或者市面上有公司可以上門幫人換既呢,收費又係點呢??各位如果知道的話請話比我聽呀, 唔該晒:n3

1) 文竹 - 已經種左好耐, d根係個盆邊度露左出黎, 早期有好細點的虫, 噴了殺蟲劑, 而家d葉開始變黃;
(詳見以下照片)
2) 泥種鐵樹 - 有三支, 其中一枝的皮變皺, 打開樹皮後按摸樹幹有爛還有小昆蟲, 其餘兩支的葉子亦垂頭喪氣;(詳見以下照片)
3) 水種鐵樹 - 近期葉子出現枯黃, 葉子垂頭喪氣, 本人奇怪該樹沒有生根, 請問是否屬於正常?(經已放棄, 買新, 但新的放了幾日, 葉尖就有少許變黃及枯, 會是因為盆不乾淨, 還是放了些$1硬幣在水中所致?<--老闆叫的)

被我修剪到十分稀疏的文竹

被我修剪到十分稀疏的文竹

早排葉子陸續枯黃, 現在好些

早排葉子陸續枯黃, 現在好些
jellyfishy 發表於 2008-11-6 14:15:52 |顯示全部樓層
有無相看呀?
回復

colourfox 發表於 2008-11-6 15:08:41 |顯示全部樓層
可能要過幾天了...
回復

sammy 發表於 2008-11-6 21:28:37 |顯示全部樓層
文竹可能受藥害, 講下用咩藥
回復

Agnes 發表於 2008-11-6 21:52:41 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-11-6 21:28 發表
文竹可能受藥害, 講下用咩藥

sammy 斷症愈來愈叻呀! 你o係邊樹學番o黎o架?
回復

sammy 發表於 2008-11-6 22:00:48 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-11-6 21:52 發表

sammy 斷症愈來愈叻呀! 你o係邊樹學番o黎o架?

傻啦, 估o者, 奶過野嘛:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=19967&extra=page%3D1
回復

sammy 發表於 2008-11-6 22:07:28 |顯示全部樓層
呢方面台灣就先過香港好多步啦, 有植物診所植物醫生, 又有蘭花旅館(
http://www.ttv.com.tw/096/05/0960531/096053190649012.htm)
香港農業唔發達, 講園藝種花嘅又唔會俾錢去救花, 冇市場你都唔洗旨意有咁嘅服務
回復

colourfox 發表於 2008-11-7 09:57:14 |顯示全部樓層

回復 4# sammy 的帖子

個隻係花bo既植物殺蟲劑(紅色蓋)既, 我今日再睇番棵文竹好多都變左啡色, 我擺張白紙係度然後係咁"dun"睇下d蟲死晒未啦, 但係就好多好多好多葉甩落黎...然後我再剪埋d枯枝, 盆野都好似無得淨, 唉...死啦, 我老闆一陣返黎見到可能會.....

p.s. 原來噴殺蟲劑前要稀釋既咩?弊啦我完全唔知添, 係咪因為咁我盆野先搞成咁架??help
回復

chiman 發表於 2008-11-7 13:31:01 |顯示全部樓層
原帖由 colourfox 於 2008-11-7 09:57 發表
個隻係花bo既植物殺蟲劑(紅色蓋)既, 我今日再睇番棵文竹好多都變左啡色, 我擺張白紙係度然後係咁"dun"睇下d蟲死晒未啦, 但係就好多好多好多葉甩落黎...然後我再剪埋d枯枝, 盆野都好似無得淨, 唉...死啦, 我老闆一陣 ...

你用果隻直接噴就S得。。。。
回復

sammy 發表於 2008-11-7 21:56:51 |顯示全部樓層
原帖由 colourfox 於 2008-11-7 09:57 發表
個隻係花bo既植物殺蟲劑(紅色蓋)既, 我今日再睇番棵文竹好多都變左啡色, 我擺張白紙係度然後係咁"dun"睇下d蟲死晒未啦, 但係就好多好多好多葉甩落黎...然後我再剪埋d枯枝, 盆野都好似無得淨, 唉...死啦, 我老闆一陣 ...

同病相憐, 呢隻野真係害人不淺
係Office噴真係勇

回復

colourfox 發表於 2008-11-14 14:09:07 |顯示全部樓層
頭先我去左間賣植物的地舖, 問佢地如果幫一楝 61"高的鐵樹換盆+換泥要成$200幾蚊, 因為泥都要成$100 wor...  
嘜原來要咁貴架??
回復

colourfox 發表於 2008-11-25 17:17:24 |顯示全部樓層

泥種鐵樹 - 土壤似乎很差, 是否要換土及葉面有黃斑

請見圖, 謝謝!!!!!!!

土壤似乎很差, 是否要換土

土壤似乎很差, 是否要換土

葉面有黃斑

葉面有黃斑
回復

colourfox 發表於 2008-11-25 17:19:45 |顯示全部樓層

泥種鐵樹 - 矮個支無葉同有蚊滋飛出黎,葉子不太健康.....

再看圖, 謝謝!!!!!!!!!!

矮個支無葉同有蚊滋飛出黎, 是否可不要

矮個支無葉同有蚊滋飛出黎, 是否可不要

葉子不太健康, 有什麼方法解救

葉子不太健康, 有什麼方法解救

葉子很攣,是正常嗎

葉子很攣,是正常嗎
回復

colourfox 發表於 2008-11-26 11:10:46 |顯示全部樓層
推~~請各位幫幫忙, 謝謝!
回復