返回列表 發新帖

亂七八糟政府廣告

作者: 比得大帝 發表于 2008-11-4 11:35:38
5503 53
maywong918 發表於 2008-11-5 13:15:04 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-11-5 13:02 發表
咁我又只覺得個廣告係”低級品味”,呢個唔可以係投訴成立既理由.同樣道理,欣宜咀賣飛佛的確令人不安,但不應被投訴.~

低級品味~唔只廣告呢~好多人都係呀~
回復

cross 發表於 2008-11-5 14:28:41 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-11-5 13:02 發表
咁我又只覺得個廣告係”低級品味”,呢個唔可以係投訴成立既理由.同樣道理,欣宜咀賣飛佛的確令人不安,但不應被投訴.~

認同
我有時覺得香港人真係屎忽痕
係唔係都遊行一餐係唔係又投訴一餐
係自由太大?!
回復

輕足一名 發表於 2008-11-5 16:47:01 |顯示全部樓層
政府一直都係咁
得個講字
回復

比得大帝 發表於 2008-11-5 16:56:01 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-11-5 14:28 發表

認同
我有時覺得香港人真係屎忽痕
係唔係都遊行一餐係唔係又投訴一餐
係自由太大?!

投訴其實係反映意見

香港珍貴之處就係有發表意見的自由, 遊行也是發表意見的一個方法, 只不過唔係開正自己果'飯', 才會覺得佢地阻住條街和討厭啫

話香港人係唔係都遊行一餐, 係唔係又投訴   -  呢句其實都係向香港人的投訴
咁又係唔係屎忽痕呢
回復

cross 發表於 2008-11-5 23:01:21 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-11-5 16:56 發表

投訴其實係反映意見

香港珍貴之處就係有發表意見的自由, 遊行也是發表意見的一個方法, 只不過唔係開正自己果'飯', 才會覺得佢地阻住條街和討厭啫

話香港人係唔係都遊行一餐, 係唔係又投訴   -  呢句其實都係向香 ...

我成日都話自己屎忽痕.痕嘛去"r"囉
開唔開正自己果飯都係咁認為
可能觀點不同掛
用d最唔阻人的方法表達完..聽就算唔聽都冇計咁囉
遊行阻訂晒時間又晒氣
回復

比得大帝 發表於 2008-11-6 11:18:02 |顯示全部樓層
欣賞你的處事態度
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-6 11:21:55 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-11-5 23:01 發表

我成日都話自己屎忽痕.痕嘛去"r"囉
開唔開正自己果飯都係咁認為
可能觀點不同掛
用d最唔阻人的方法表達完..聽就算唔聽都冇計咁囉
遊行阻訂晒時間又晒氣 ...

都唔係架,外國新聞會報導的,那已經係遊行者的用意了.
回復

八王爺 發表於 2008-11-6 12:17:48 |顯示全部樓層
雖然話係低級品味,但係有冇女生因為哩個廣告而去買佢嘅產品呢?
回復

豬精 發表於 2009-1-13 10:51:54 |顯示全部樓層
Peter講的c&d廣告我覺得無咩問題。
c:政府勸告大家一有發燒, 喉嚨痛, 咳嗽, 要馬上看醫生, 香港唔係得醫管局的醫院先可以睇,市民可以睇私家醫生。
deter wrote:香港有條法例, 在小巴站頭, 第一同第二架車要撻定車才可以上客嘅咩?
其實會唔會係只係頭一同二架的小巴可以開著引擎,之後的小巴唔可以?咁即係排1同2的小巴並非要撻定車才可以上客。

至於tempo的廣告我唔覺得嘔心,仲覺得好有創意好搞笑。
回復

比得大帝 發表於 2009-1-13 11:16:43 |顯示全部樓層

先謝謝你的回覆, 咁舊啲post都拎出嚟

1. 發燒唔好講住,  "一有喉嚨痛, 咳嗽, 要馬上看醫生" 你真係覺得冇大陣象咗? 當然可以睇私家醫生, 不過唔係個個睇得起.

2. 你講嘅"其實會唔會係只係頭一同二架的小巴可以開著引擎,之後的小巴唔可以?咁即係排1同2的小巴並非要撻定車才可以上客。"係最近嗌緊啲"停車six", 還未實行.  第1,2架小巴要撻定車係目前法例, 你有興趣可以去查吓.

3. 你覺得tempo的廣告好有創意, 不敢苟同, 當然如果一樣嘢完全冇人認同, 根本就唔會出生, 不過我問過好多人都覺得嘔心.
回復

比得大帝 發表於 2009-9-13 17:36:22 |顯示全部樓層
又一無哩頭政府廣告

動植物(瀕危物種保護)條例, 改名為
保護瀕危動植物物種條例
1. 條例改咗少少名, 除咗改名果個人, 相信冇人有興趣知道, 有乜public interest要花錢買廣告
2. 哩張嘢在地鐵貼咗冇三年都有兩年, 市民啲錢就係咁樣俾班狗官無哩頭咁就洗咗去
3. 最無哩頭都係佢post出嚟果兩朶"瀕危植物"嘅蘭花, 好似喺花墟由街頭到街尾都見, 點瀕危呀.
回復

fnv234 發表於 2009-9-13 17:46:10 |顯示全部樓層
呢條條例只係D字轉咗位
回復

Exodus 發表於 2009-9-13 20:11:27 |顯示全部樓層
又一無哩頭政府廣告

動植物(瀕危物種保護)條例, 改名為
保護瀕危動植物物種條例
1. 條例改咗少少名, 除咗改名果個人, 相信冇人有興趣知道,  ...
Peter 發表於 2009-9-13 17:36

蕭_萍可能以為係原種
回復

sammy 發表於 2009-9-13 20:21:09 |顯示全部樓層
蕭_萍可能以為係原種
Exodus 發表於 2009-9-13 20:11

唔會掛, 話晒都係蘭花專家?
回復