有關石蠶問題

作者: 神秘人 發表于 2008-10-30 20:42:23
3263 6
想請教種石蠶的重點?
用咩盆好(高身/矮身/其他)?
受水程度/種植介質選擇?
生長速度如何?
選擇哪種好 1) Bum Fun 幾十至百幾大盆高身(約10寸), 有花lum個種, 不過個人覺得無咩形態
                    2) Bum Fun $20 細棵, 好矮身, 一般得兩三塊葉
                    3) 不定鋪, 有大有細盆不定, 價錢亦因而不定, 睇落唔起眼, 一般用塘泥, 生得好貼地, 形態一般最吸引

以上三款是否不同品種? 如是各有什麼不同特徵?
ryan 發表於 2008-11-28 14:39:37 |顯示全部樓層
呢個問題有無人解答吓呀? 我都有興趣
植料方面, 選用咩比較好呢?
回復

Exodus 發表於 2008-11-28 15:14:26 |顯示全部樓層
原帖由 神秘人 於 2008-10-30 20:42 發表
以上三款是否不同品種? 如是各有什麼不同特徵?

好大紅色既係 Ludisia discolor
你話佢細d 又銀白色既係 Ludisia discolor v. alba

其實好細果d 就係金線蓮 Anoectochilus sp. , 大陸黎同台灣黎既唔同種
大都係水苔加樹皮就生得好, 要高濕度低光量
仲有中溫15-25度之間生長最好
回復

pauline 發表於 2008-11-29 12:13:45 |顯示全部樓層
石蠶, 係唔係可藥用的?
回復

kwanyeehui 發表於 2008-11-29 14:48:57 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-11-29 12:13 發表

係呀! 我睇過有人介紹, 不過係過眼雲煙, 睇左算數.
回復

pauline 發表於 2008-11-29 15:39:58 |顯示全部樓層
我朋友好似有好多.......

等我問佢取幾棵先
回復

geoffrey 發表於 2008-12-18 21:41:26 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-11-29 12:13 發表

石蠶藥用是治1.肺結核咳血,2.神經衰弱,3.食慾不振
主要成分是氨基酸
回復