返回列表 發新帖

有冇興趣去玩嘢?

作者: 八王爺 發表于 2008-10-28 16:51:24
2992 51
jellyfishy 發表於 2008-10-30 14:49:59 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-10-30 13:04 發表
有冇做 DIY 唇膏過程啲图?
那个手渣花係用乜料做?

茉莉花 : 你做乜嘢 手工艺?

咁样我地已經有三样嘢? 咁我做乜嘢?

你做統籌, coordination~
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-30 14:52:06 |顯示全部樓層
可以用護膚套裝出售: soap + lip stick + e.g. towel, artistic + functionable + 個樣得體d.
回復

vkzone2002 發表於 2008-10-30 15:17:19 |顯示全部樓層
八王爺,
開業預計要多少錢? 租, 保險和申請費用
大約預多少人合資及幫手開檔呢?
需唔需要分開邀請一些有興趣人加入呢?
水母提議好好, 可以set好一些唔同gift set, 一些又可以係diy set俾人回家/即場d自己做.
回復

八王爺 發表於 2008-10-30 15:28:39 |顯示全部樓層
vk 唔好咁心急。
回復

vkzone2002 發表於 2008-10-30 15:55:22 |顯示全部樓層
知道知道, 我只係怕申請是要提交埋些什麼什麼, 及怕到時申請左無人玩咋.
回復

八王爺 發表於 2008-10-30 16:20:33 |顯示全部樓層
我唔係人咩?
我通常一個月先有一個星期六唔得閒,其餘每個星期六都得。
而星期日下午4-6時都冇問題。
公眾假期就難講d。
回復

vkzone2002 發表於 2008-10-30 17:09:11 |顯示全部樓層
相信我最大既困難係時間, 因要照顧孩子, 我未必有咁多時間可以假日睇檔. 長假期我應該會易些抽時間.
我細心再看info, 原來要評分, 高分先有得玩啊! 咁即係如大家想玩, 就要好好計劃怎樣出位, 樣板要特出先得啦. 唔知diy擦紙膠又得唔得呢?

回復

八王爺 發表於 2008-10-30 17:28:16 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-10-30 10:09 發表
相信我最大既困難係時間, 因要照顧孩子, 我未必有咁多時間可以假日睇檔. 長假期我應該會易些抽時間.
我細心再看info, 原來要評分, 高分先有得玩啊! 咁即係如大家想玩, 就要好好計劃怎樣出位, 樣板要特出先得啦. 唔知 ...

哎吔... 你現在才知道要投得 摊位其实很难!
回復

vkzone2002 發表於 2008-10-30 17:56:02 |顯示全部樓層
唔好笑我啦, 我未玩過呀! 我只有插花證書及我細佬有設計證書咋.

回復

茉莉花 發表於 2008-10-30 22:59:30 |顯示全部樓層
我諗先睇下成品再決定以邊3樣做主打;
做個mini biz plan, 講下搞呢檔野既目的 (主題, e.g. 推廣綠色生活)
說明相關參與者的簡單資料;
介紹下產品資料;
話俾篩選者知香港地有呢個市場(要少少數據);
搵個識計成本既做個簡單finance分析;
強調我地賣既唔只係產品, 仲係一種生活態度.

咁得唔得?

p.s. 我平時冇嘜同d皂留影, 通常靚既送d俾人, 自己用既比較"岩慚", 我試下搵D舊相.
回復

vkzone2002 發表於 2008-11-1 12:24:50 |顯示全部樓層
茉莉花
我找到天然手工肥皂selling point, 它製作容易又環保.
1.        製作手工天然肥皂的廢水排放後, 可以被微生物分解不會污染環境
2.        市場上一般出售的香皂多以由石油提煉出來的副產品製成, 含酸性化學添加物或人工香料, 容易引起皮膚敏感及刺激皮膚, 也會同時洗去皮膚上的天然油脂, 用後令皮膚燥乾燥.  而製作時也會產生不少不能被自然分解的癈料, 破壞環境.
3.        手工肥皂成份保存了甘油, 它是天然保濕劑. 市場上出售的一般肥皂都會因成本問題而把甘油抽出轉作其他化妝品用途, 但手工肥皂則把完整甘油保存下來, 用後不但沒有乾淨的滑膩感,更不會讓皮膚變得乾澀.
4.             製作時也可發揮創意藝術, 設計造形, 享受製作過程.

回復

candyafr 發表於 2008-11-1 12:33:04 |顯示全部樓層
看到你們,真的好有創意.............我曾經學過鈎一些物品,用作洗碗碟或........而不用加洗潔精
回復