又執一間

作者: RNW 發表于 2008-10-16 18:02:28
2716 55
prodorothyhkg 發表於 2008-10-17 09:54:58 |顯示全部樓層
呢間係"麥 tell "主要生產商
回復

八王爺 發表於 2008-10-17 10:27:10 |顯示全部樓層
咁 d 玩具会唔会大減价?

去入番d货先。
回復

ht333147 發表於 2008-10-17 10:35:12 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-10-17 10:27 發表
咁 d 玩具会唔会大減价?

去入番d货先。

倒闭潮现在才刚开始, 要执平货不用急,
不过, 到时的大行又话什麽化验有问题, 全数下架退回供应商, 他们是不卖有问题的货
( 在圣诞/新年之後)
前年已害死一个, 这是见报的, 不见报的, 无从估计.
本人也是做玩具行, 故对这些消息特别留意
回復

比得大帝 發表於 2008-10-17 11:19:41 |顯示全部樓層
大陸執, 除了訂單減少外, 還有中國的政策, 每年加最低工資20%以上, 又管制工時, 以前好多嘢都可以隻眼開隻眼閉, 依家乜都執到正, 企業一時間好難適應, 出口退稅又減, 水電油, 源材料升到你唔信, 最慘就係有錢都請唔到工人
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-17 11:30:39 |顯示全部樓層

就最受影響了

日煩夜煩就系煩呢D野
回復

比得大帝 發表於 2008-10-17 11:42:41 |顯示全部樓層
做大陸廠還有要煩工人, 現在工人質素差, 日日諗住點樣要求, 唔係諗住點做好份工, 還有些黑心到要整死間公司攞經濟補償

因為大陸除了社保(=香港的MPF)外, 還在公司執(還有其他情況), 或公司解除工人, 要按工齡每年補一個月工資, 最多12個月

有些年資長的工人, 就想到攪到公司冇得做, 收番一年一個月工資的補償, 然後天去另一間廠做, 做了一段時間又可以再攪一次嘢, 又收一次.  因為佢唔攪嘢, 做一世都係上限補償12個月

我們廠到年也發生過哩件事, 工齡長的搧動其他人攪嘢, 揚言攪到公司執就可以攞到"應得的一份"
回復

八王爺 發表於 2008-10-17 12:18:25 |顯示全部樓層
很毒辣啊!
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-17 13:54:34 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-16 19:09 發表
今日下午收到個小道消息
話有個太古城業主大減價
由6000減到4000
有承即成憶交添
如果是真就死得...........................

佢可能在股場損手損腳了不少!
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-17 13:55:48 |顯示全部樓層
似乎個情況都好唔樂觀por......
回復

比得大帝 發表於 2008-10-17 14:19:43 |顯示全部樓層
在大陸經營困難, 是中國政府做成, 政府想把社會責任推給企業, 没有想過企業的承受能力

加上碰正全球經濟不景, 訂單減少, 還會有很多大小企業走上絶路
回復

sukyee0227 發表於 2008-10-17 15:07:56 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-17 14:19 發表
在大陸經營困難, 是中國政府做成, 政府想把社會責任推給企業, 没有想過企業的承受能力

加上碰正全球經濟不景, 訂單減少, 還會有很多大小企業走上絶路 ...

講得對,絕對贊成,廠越大越死得快,大廠死→跟住中&細型廠→死得七七八八,看佢大陸靠乜企業出糧俾佢班人民,死未
回復

比得大帝 發表於 2008-10-17 16:33:52 |顯示全部樓層
呢間嘢係我地行家, 佢做 "物tell", 好易死, 早排大家都聽過"物tell" 玩具high 咗好多鑊, 果隻食咗會發大的波, 就係哩間嘢做

一個"物tell", 一個"物噹爐", 兩間嘢行內出名賤, 人賤價賤

我地早幾年已經飛咗"物tell"

回復

ht333147 發表於 2008-10-17 16:38:32 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-17 16:33 發表
呢間嘢係我地行家, 佢做 "物tell", 好易死, 早排大家都聽過"物tell" 玩具high 咗好多鑊, 一個"物tell", 果隻食咗會發大的波, 就係哩間嘢做

一個"物噹爐", 兩間嘢行內出名賤, 人賤價賤

我地早幾年已經飛咗"物tell" ...

与''锅唛'' 比较, 那个贱些?
回復

比得大帝 發表於 2008-10-17 16:59:14 |顯示全部樓層
''锅唛'' 和 "物tell" 經營手法不同, 很難比較
回復

ht333147 發表於 2008-10-17 17:02:54 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-17 16:59 發表
''锅唛'' 和 "物tell" 經營手法不同, 很難比較

如果以工廠角度看, 做那個風險大些, 間接成本多些?
回復

ht333147 發表於 2008-10-17 17:07:07 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-17 11:19 發表
大陸執, 除了訂單減少外, 還有中國的政策, 每年加最低工資20%以上, 又管制工時, 以前好多嘢都可以隻眼開隻眼閉, 依家乜都執到正, 企業一時間好難適應, 出口退稅又減, 水電油, 源材料升到你唔信, 最慘就係有錢都請唔 ...

國內是這樣定, 是否執行都不太理會工廠, 只要沒有工人搞出來便相安無事,
但是那些大行, 要工廠按他們心目中的理想來經營工廠, 希望工人在享福呢
這才最要命, 每年幾次驗廠, 沒完沒了
回復

RNW 發表於 2008-10-17 17:07:45 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-10-17 16:38 發表

与''锅唛'' 比较, 那个贱些?

兩間賤處不同,不過一樣賤!!
回復

RNW 發表於 2008-10-17 17:09:03 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-10-17 17:02 發表

如果以工廠角度看, 做那個風險大些, 間接成本多些?

兩間一樣風險大,裝既香一樣多!
回復

RNW 發表於 2008-10-17 17:12:03 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-10-17 17:07 發表

國內是這樣定, 是否執行都不太理會工廠, 只要沒有工人搞出來便相安無事,
但是那些大行, 要工廠按他們心目中的理想來經營工廠, 希望工人在享福呢
這才最要命, 每年幾次驗廠, 沒完沒了 ...

若果照足佢地COC去做,間廠一定食屎!大家唯有都係搞間sample廠過關,而家連呢招都封埋!
回復

RNW 發表於 2008-10-17 17:13:08 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-17 16:33 發表
呢間嘢係我地行家, 佢做 "物tell", 好易死, 早排大家都聽過"物tell" 玩具high 咗好多鑊, 果隻食咗會發大的波, 就係哩間嘢做

一個"物tell", 一個"物噹爐", 兩間嘢行內出名賤, 人賤價賤

我地早幾年已經飛咗"物tell" ...

原來Peter兄係同行
回復