各位小弟好吳開心呀 嗚.....

作者: edward 發表于 2007-9-19 22:06:05
10477 68
比得大帝 發表於 2007-9-27 17:18:16 |顯示全部樓層
通常我買新魚回來會隔離一星期看過冇事才下缸的.  一魚錯, 满盆皆六索呀
回復

cklife 發表於 2007-9-27 18:34:21 |顯示全部樓層
我養紅劍,因為我懶,想養D唔洗氣泵,唔洗瀘水器,唔記得餵佢都無咁易死既....

養左....都有幾個月.....真係唔易死....一日餵兩次,每次少少野食....種左D水草落去,等唔記得餵佢,佢自己去咬水草...(我估佢會去咬咋....我都唔係好識)

換水呢....等缸底D污糟野差不多遮平個缸底,就會用放左24小時既水加水入缸度,再用火水泵吸缸底D污糟野出黎,吸到水去番平時咁高.....

我覺得對於我養乜都死既人,真係好方便呀....你都試下丫...

回復

edward 發表於 2007-9-28 01:05:24 |顯示全部樓層
各位小弟d孔雀女今天生左4條魚毛,依家利用細光養佢地!!!不知道佢地食d咩呢?現在把魚糧打爛來餵
回復

cklife 發表於 2007-9-28 08:18:36 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-9-28 01:05 發表
各位小弟d孔雀女今天生左4條魚毛,依家利用細光養佢地!!!不知道佢地食d咩呢?現在把魚糧打爛來餵

我見過有人話新生魚仔,可以用細條魚既既魚糧,整碎D黎餵....我果D因為一向有種水草比佢食....無物別整碎魚糧餵佢....都一樣大...唔知佢地食乜野,竟然唔餵都無死...唔知係咪食青苔......
回復

比得大帝 發表於 2007-9-28 09:23:44 |顯示全部樓層
原帖由 cklife 於 2007-9-27 18:34 發表
我養紅劍,因為我懶,想養D唔洗氣泵,唔洗瀘水器,唔記得餵佢都無咁易死既....

養左....都有幾個月.....真係唔易死....一日餵兩次,每次少少野食....種左D水草落去,等唔記得餵佢,佢自己去咬水草...(我估佢會去咬咋....我都 ...

亞生: 你用咁大個缸, 養兩條魚仔, 重係差不多清缸, 緊係易打理啦, 不過好似浪費咗啲啫
回復

cross 發表於 2007-9-28 11:54:49 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-9-28 09:23 發表

亞生: 你用咁大個缸, 養兩條魚仔, 重係差不多清缸, 緊係易打理啦, 不過好似浪費咗啲啫

跟本就係..
回復

edward 發表於 2007-9-28 17:15:57 |顯示全部樓層
各位小弟種左棵大水榕幾日,覺得好容易種,所以介紹比大家!!!
只要一星期施三迪和每次養魚時照10~20分鐘就可以了!!
回復

比得大帝 發表於 2007-9-28 17:17:24 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-9-28 17:15 發表
各位小弟種左棵大水榕幾日,覺得好容易種,所以介紹比大家!!!
只要一星期施三迪和每次養魚時照10~20分鐘就可以了!!

拍你個缸出來給大家看看啦
回復

Tony 發表於 2007-9-28 17:59:02 |顯示全部樓層
嘩....計一計,有30條魚喎,會唔會迫咗D呢
回復

edward 發表於 2007-9-28 18:01:37 |顯示全部樓層
好呀....

現在的樣子

現在的樣子
回復

edward 發表於 2007-9-28 18:04:48 |顯示全部樓層
影d bb比大家睇!!

bb相

bb相
回復

Tony 發表於 2007-9-28 18:11:20 |顯示全部樓層
冇野ge
回復

edward 發表於 2007-9-28 19:39:26 |顯示全部樓層

回復 #52 Tony 的帖子

現在有了!!!圖一係現在的孔雀光的相片
圖二係昨日生出黎的孔雀bb
回復

比得大帝 發表於 2007-9-28 19:52:13 |顯示全部樓層
有没有分開bb, 不然很快給大魚吃掉的

缸還不錯, 不要貪心想水草快大而加長照的時間, 你現在每天2-3小時是正確的.
回復

edward 發表於 2007-9-28 19:57:28 |顯示全部樓層
有呀!!!已經把bb分開,而佢地好似大左d喎
不過有什麼方法可以令d雄性吳打架呢?
回復

fnv234 發表於 2007-9-28 20:00:29 |顯示全部樓層
其實水榕唔係種係水入面,佢地應該種係濕嘅地方,唔係浸水
回復

edward 發表於 2007-9-28 20:05:59 |顯示全部樓層
下...魚街d人個個都放係魚光內種的?
回復

fnv234 發表於 2007-9-28 20:11:37 |顯示全部樓層
有D好奸嘅商人會將一D唔放得落水嘅植物放落水扮水草賣,有時離譜到將石蓮放落水賣
回復

fnv234 發表於 2007-9-28 20:13:07 |顯示全部樓層
水榕其實都唔係唔放得落水,不過可能會生得冇咁好
回復

edward 發表於 2007-9-28 20:20:24 |顯示全部樓層
o.....咁點算好?
但是現在d魚非常喜歡棵水榕~
回復