各位小弟好吳開心呀 嗚.....

作者: edward 發表于 2007-9-19 22:06:05
10480 66
charles604498 發表於 2007-9-22 02:34:42 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-9-21 21:10 發表
其實當佢地沉底時,發現佢地個肚脹大了!!!
如果養番金魚,各位有d咩好介紹?

個肚脹大 佢地出現水踵情況,你唔係每次水都全是新水掛
回復

edward 發表於 2007-9-22 14:12:01 |顯示全部樓層
吳係,每次換4分1水!!!
隔一星期換一次
喂....各位有d咩好介紹?我可能明天去旺角買番金魚好or熱帶魚!!!!
回復

ayclui 發表於 2007-9-23 17:50:20 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-9-21 22:13 發表
咁養番金魚,各位有d咩好介紹?

不如先買一包 5 蚊雞, 人o地用o黎餵龍吐珠嘅果d金魚試吓先啦...練好功夫先再諗其他...
回復

dryfish 發表於 2007-9-23 19:30:16 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-9-23 17:50 發表

不如先買一包 5 蚊雞, 人o地用o黎餵龍吐珠嘅果d金魚試吓先啦...練好功夫先再諗其他...

同意呀!我都想咁講.
回復

edward 發表於 2007-9-23 22:35:02 |顯示全部樓層
多謝各位的建議!!!! 不過小弟今天,在旺角的魚街買左10條孔雀魚、8條米奇老鼠和4條白老鼠了!!
回復

dryfish 發表於 2007-9-24 17:13:23 |顯示全部樓層
孔雀魚都唔係好難養姐,加油!
回復

edward 發表於 2007-9-24 20:57:11 |顯示全部樓層
不過d公常常打來打去!!!!
我今次把餵魚糧的份量減少,和轉變每日成兩次
回復

Tony 發表於 2007-9-24 21:35:08 |顯示全部樓層
我果D3-4日至餵一次都冇野喎
回復

比得大帝 發表於 2007-9-24 22:50:26 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-9-24 20:57 發表
不過d公常常打來打去!!!!
我今次把餵魚糧的份量減少,和轉變每日成兩次

每日餵幾多次唔係最重要, 最重要唔好多餵, 魚唔識飽, 魚多數是飽死, 好少會餓死.  餵得多, 屎又多, 水易變質, 每次換水, 要換埋d過瀘綿, 因為細菌你係洗唔淨的,

孔雀好易大肚, 如果母魚個肚大而後部發黑, 就生得, d公魚又狂追佢, 就要將佢分開, 因為好易追到佢疲勞而死.......

孔雀一段要求23-27度水溫, (好耐冇養, 你最好查吓書) 唔好以為熱帶魚就熱唔死

我未養過米奇老鼠和白老鼠, 唔知佢咬唔咬魚, 因為孔雀條尾好易吸引別的魚去咬, 條尾爛咗好易感染.
回復

cross 發表於 2007-9-24 23:26:38 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-9-23 22:35 發表
多謝各位的建議!!!! 不過小弟今天,在旺角的魚街買左10條孔雀魚、8條米奇老鼠和4條白老鼠了!!

都好快手喎
回復

edward 發表於 2007-9-25 00:35:38 |顯示全部樓層

回復 #30 Peter 的帖子

死囉....我d母魚條條個肚大而後部發黑呀!!!!
回復

比得大帝 發表於 2007-9-25 09:16:54 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-9-25 00:35 發表
死囉....我d母魚條條個肚大而後部發黑呀!!!!

唔洗死吖, 有喜噃
回復

八王爺 發表於 2007-9-25 15:39:53 |顯示全部樓層
养乜嘢魚都係一日一餐,早上或黃昏 餵。
回復

edward 發表於 2007-9-25 21:13:20 |顯示全部樓層

回復 #33 Peter 的帖子

我吳多理佢地,因為理得多死得快!!!!
祝大家中秋節快樂!!!身體健康,d花花一年比一年靚
回復

比得大帝 發表於 2007-9-25 21:26:36 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-9-25 21:13 發表
我吳多理佢地,因為理得多死得快!!!!
祝大家中秋節快樂!!!身體健康,d花花一年比一年靚

你咁樣都叫養魚呀?  不如養幾粒石春罷啦  
回復

edward 發表於 2007-9-27 00:47:34 |顯示全部樓層
下....我的意思係吳會經常比野佢地食,因為以前經常比野佢地食,所以就死晒囉!!!
不過前幾日有兩條雄性孔雀,因打架而死。這個品種是紅色禮服
所以今天再次到旺角,買多10條雄性孔雀,品種是黃色禮服和藍色迷彩!!
還有一棵大水榕
回復

GOODluck20x 發表於 2007-9-27 15:14:50 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-9-27 09:39 發表

I think that is the beginning of another disaster ...

有同感
回復

lolo 發表於 2007-9-27 16:16:17 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-9-27 00:47 發表
下....我的意思係吳會經常比野佢地食,因為以前經常比野佢地食,所以就死晒囉!!!
不過前幾日有兩條雄性孔雀,因打架而死。這個品種是紅色禮服
所以今天再次到旺角,買多10條雄性孔雀,品種是黃色禮服和藍色迷彩!!
還有一 ...

一次過加咁多新嘢落缸唔得㗎喎
D 魚只會打得更激烈

(我屋企都養咗兩缸咸水魚   三年多了)
回復

比得大帝 發表於 2007-9-27 17:18:16 |顯示全部樓層
通常我買新魚回來會隔離一星期看過冇事才下缸的.  一魚錯, 满盆皆六索呀
回復

cklife 發表於 2007-9-27 18:34:21 |顯示全部樓層
我養紅劍,因為我懶,想養D唔洗氣泵,唔洗瀘水器,唔記得餵佢都無咁易死既....

養左....都有幾個月.....真係唔易死....一日餵兩次,每次少少野食....種左D水草落去,等唔記得餵佢,佢自己去咬水草...(我估佢會去咬咋....我都唔係好識)

換水呢....等缸底D污糟野差不多遮平個缸底,就會用放左24小時既水加水入缸度,再用火水泵吸缸底D污糟野出黎,吸到水去番平時咁高.....

我覺得對於我養乜都死既人,真係好方便呀....你都試下丫...

回復