百香果--結出果啦!

作者: Agnes 發表于 2008-10-7 14:35:09
16623 136
BanbieChan 發表於 2009-1-22 22:50:16 |顯示全部樓層
真叻叻, 抵帶你去雪糕車請食雪糕配果果.
Agnes 發表於 2009-1-22 22:41

好嘢~
回復

carlo 發表於 2009-1-23 00:26:21 |顯示全部樓層
好呀 !   恭喜晒您 !
回復

maymay靚 發表於 2009-1-26 01:39:24 |顯示全部樓層
agnes..好感動, 終於見到果果仔仔啦!!我家棵(母種)會好開心呢...

忘記拜年 tim﹏

恭喜發財,,萬事如意,,心想事成,,好運齊來,,,,,,,
回復

Agnes 發表於 2009-1-26 20:51:06 |顯示全部樓層
agnes..好感動, 終於見到果果仔仔啦!!http://qqface.knowsky.com/wph/wph%20(172).gif我家棵(母種)會好開心呢...http://qqface.knowsky.com/wph/wph%20(163).gif

忘記拜年 tim﹏

恭喜發財,,萬事如意,,心想事成,,好 ...
maymay靚 發表於 2009-1-26 01:39

hi, maymay靚, 好開心你終於發現我個果果仔仔呀!
回想棵百香果嘅經歷:上年夏天我睇見maymay棵母種流晒口水,maymay無私慷慨貼埋郵費贈送大批種子給花友,可惜寄了 n 次都壓成 s 餅,忽然我發現有一株僅存的疑似小苗,大熱天時都要急急跑上天台拍照要向 maymay 求証。哈!真係有棵百香果苗啦!日望夜望,換盆又施肥,大得好快呀,估唔到咁快有果果tim!
萬物主宰的仁慈創造,有因有緣,一切完美!
祝    maymay靚牛年進步!身心康泰!花果滿園!幸福滿瀉!
回復

maymay靚 發表於 2009-1-26 22:03:42 |顯示全部樓層
agnes...我明,這就是我話感動的原因,,(早前好忙跟會沒時間上論壇)
生命其實可以好簡單..做人做事都要付出,當然不是必有回報,,,,,
平常心面對就會給你無限驚喜啦,
願快樂永遠伴隨你...
回復

Agnes 發表於 2009-1-28 14:28:31 |顯示全部樓層
又貼多幾張相先~
P1030708 (Small).JPG
P1030709 (Small).JPG
P1030710 (Small).JPG
回復

maymay靚 發表於 2009-1-29 01:04:37 |顯示全部樓層
回復

maymay靚 發表於 2009-1-29 01:06:34 |顯示全部樓層
回復

Agnes 發表於 2009-1-30 00:12:13 |顯示全部樓層
今早開的一朵百香果花花
P1030736 (Small).JPG
回復

sandylam 發表於 2009-1-30 13:31:18 |顯示全部樓層
好得意呀~
原來百香果花花係咁樣.
好似外星人咁,好得意.
唔知香唔香架呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-30 15:31:56 |顯示全部樓層
130# sandylam
百香果o既花同日本古時o既時鐘面好相似,所以日本人叫佢做「時計草」,果實就叫「時計果」~
每朵花o既壽命得幾個鐘,榭o左後就開始結果~
我o個棵同Agnes o既唔同品種,但花型一樣,係唔香o既,唔知Agnes呢棵o既花香唔香呢?
回復

Agnes 發表於 2009-1-30 20:16:48 |顯示全部樓層

131# ChrisTsui
Chris 好犀利, 知道咁多資料!我棵 d 花都唔香, 但都開到兩日, 咁你棵 d 果外觀同我棵有冇分別呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-30 21:20:40 |顯示全部樓層
132# Agnes
Agnes,
d資料係網上搵o架,因為我幾年前已經好"恨"種百香果,所以一搬入村屋,即刻搵o左好多資料,睇o下屋企種唔種到~
我d花同你o既一模一樣,但只係開到幾個鐘頭(最多十零個鐘),跟住就會合埋~
之前睇資料,話紫果會早上開花,午後關閉;黃色果實就午後開花,黃昏關閉~
我o個棵係黃果,但有時見到d花午後開花,過o左黃昏都未關閉,要到夜晚好夜至合埋~
你o個d花可以開幾日,好犀利喎~
btw,你d果果係咪好大個呀?
我以前o係超市買過紫果,size好似一般"布lum"咁大,但係我依家種o個棵,只係乒乓球咁大就自己跌落地,上次用o左3個至夠沖到一杯百香果蜜~
回復

Agnes 發表於 2009-1-30 22:39:22 |顯示全部樓層
133# ChrisTsui
花開兩日度,冇幾日咁犀利, 暫時果果未熟, 約哥爾夫球大, 唔知最後有幾大呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-30 22:56:32 |顯示全部樓層
134# Agnes
我會耐心等你貼張相出o黎~
回復

sandylam 發表於 2009-1-31 14:36:25 |顯示全部樓層
百香果加油~
再大D再大D
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-1 09:20:53 |顯示全部樓層
好犀利!d果一個個,好勁啊!
不過,百香果d花真係靚得黎有d詭異!!
回復