百香果--結出果啦!

作者: Agnes 發表于 2008-10-7 14:35:09
16622 136
曇花一現 發表於 2008-12-2 12:37:47 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-12-2 11:20 發表
今朝見到百香果結o左十幾個果,但係有兩三個未熟先皺
點解呢???

不如解剖研皺左既果果研究下原因 ... 見者傷心
回復

maymay靚 發表於 2008-12-2 12:44:05 |顯示全部樓層

回復 79# ChrisTsui 的帖子

CHRIS.. 結左咁多果, 叻叻.
百香果 皺皮係唔夠水, 比多D 水會光滑番....
回復

athernas 發表於 2008-12-2 13:27:05 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-1 10:04 發表
agnes 叻叻呀... 等睇你的靚花, 跟住結果, 百子千孫.....   
29號你都有出席聚會?? 可惜我忙, 未能予你相見..!!!

我又 show 下近照先...

兩隻青蛙好得意喎.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-12-2 14:41:30 |顯示全部樓層
雲雲,曇花~
maymay既經驗之談係唔夠水,咁我以後淋多o的水比佢地~
如果就到結果時間,希望下次聚會時可以帶出o黎一齊分享~
maymay,如果依家勤o的施磷肥,可唔可以結多o的果o架?
回復

曇花一現 發表於 2008-12-2 14:55:48 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-12-2 14:41 發表
雲雲,曇花~
maymay既經驗之談係唔夠水,咁我以後淋多o的水比佢地~
如果就到結果時間,希望下次聚會時可以帶出o黎一齊分享~
maymay,如果依家勤o的施磷肥,可唔可以結多o的果o架? ...

飲夠水就漲卜卜...好似變魔術
好呀 ... 有得食 ... 講下都開心
淡施磷肥對結果一定有幫助
回復

ChrisTsui 發表於 2008-12-2 15:01:57 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-12-2 14:55 發表
飲夠水就漲卜卜...好似變魔術
好呀 ... 有得食 ... 講下都開心
淡施磷肥對結果一定有幫助

曇花~
收到...咁我會勤力o的淡施磷肥啦~
今朝見仲有幾十個花蕾,如果全部結得成果就發達嚕~
回復

雲雲 發表於 2008-12-2 15:34:57 |顯示全部樓層
嘩! 利害呀~
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-2 15:40:18 |顯示全部樓層
我棵百香果 , 只有花無果 ! 哼 !!! 一定又比人呃左喇 !! 我而家落左種, 由小苗種起 ~ 下年夏天希望有野食 ~~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-12-2 15:49:40 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-12-2 15:34 發表
嘩! 利害呀~

雲雲~
百香果好粗生o架, agnes o個盆都唔係種o左好耐,已經有花蕾啦~
maymay o個盆比佢剷到變光頭,眨o下眼又生滿葉啦~
你種唔種呀?我應該好快會有第一批果實啦,可以拎比你,由種子種起,滿足感會大好多(我o個盆後買返來架 )
回復

ChrisTsui 發表於 2008-12-2 15:56:02 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-2 15:40 發表
我棵百香果 , 只有花無果 ! 哼 !!! 一定又比人呃左喇 !! 我而家落左種, 由小苗種起 ~ 下年夏天希望有野食 ~~

積媽~
我o個盆開頭都係開完花就榭,種o左大半年都係收過幾個果~
直至踏入秋季,開始多o左少少果~
maymay話佢地好食肥,又要多水,我最近勤o左施肥,真係見佢地多o左好果&花蕾呀~
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-2 17:14:23 |顯示全部樓層
呢一棵係我買番來 , 間舖我覺得唔老實 .....
我落左種子 , 寄望自己一手一腳咁種好過喇 .......
回復

maymay靚 發表於 2008-12-2 18:52:31 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-2 17:14 發表
呢一棵係我買番來 , 間舖我覺得唔老實 .....
我落左種子 , 寄望自己一手一腳咁種好過喇 .......

買回來 or 由種子種起 都無所謂, 只要有愛心, 花花果果一定會回報比你....
雖然我有工人但每晚我都會親自淋水睇下佢地..  大家一齊努力!!!
回復

maymay靚 發表於 2008-12-2 19:01:12 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-12-2 15:56 發表

積媽~
我o個盆開頭都係開完花就榭,種o左大半年都係收過幾個果~
直至踏入秋季,開始多o左少少果~
maymay話佢地好食肥,又要多水,我最近勤o左施肥,真係見佢地多o左好果&花蕾呀~ ...

chris 講得岩.. 好粗生, 生到我驚﹏  你忙唔得閒淋水, 可整個補水器啦, 你見我張相有個黃色 (漏斗)
就是方便加水於水樽.. (補水器), d葉生到我跟本睇唔到個樽口 -- 誇張!!!
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-3 15:54:16 |顯示全部樓層

回復 92# maymay靚 的帖子

佢d枝葉真係生得好快 ! 但就總係結唔到果 ! 我會學你地咁落多d肥 !!! 日日同佢傾下計 ........
回復

曇花一現 發表於 2008-12-7 23:36:26 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-1 17:39 發表
期待中....

有得睇喇 ...
雖然無agnes果paul敢彭拜
都有成呎高

回復

Agnes 發表於 2008-12-8 00:19:19 |顯示全部樓層

回復 95# 曇花一現 的帖子

你棵都好健康呀!
我棵澎湃到好似癲左咁,反而唔多正常, 快開花了, 如果真係有果, 就開心死了!
回復

曇花一現 發表於 2008-12-11 17:05:35 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-12-8 00:19 發表
你棵都好健康呀!
我棵澎湃到好似癲左咁,反而唔多正常, 快開花了, 如果真係有果, 就開心死了!

開左花未呀 ?? 我個paul睇你頭ga
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-12 09:42:17 |顯示全部樓層
咁多位 ~~ 我又要多謝你地比咁多心得響百香果呢條 thread 度呀 !! 響我比好多肥 + 同阿百香果小姐傾完計之後 , 尋晚發現佢終於結左 一隻果 !!!
好好好好開心呀 !!!!! 今晚爬上屋頂同佢影番張相先 ~~~
回復

Agnes 發表於 2008-12-20 10:34:27 |顯示全部樓層
回憶百香果的童年(八月初)
P1020158 (Small).JPG
P1020316 (Small).JPG
P1020330 (Small).JPG
回復

Agnes 發表於 2008-12-20 10:37:48 |顯示全部樓層
四個月後,已成長為婷婷玉立的少女
P1030036 (Small).JPG
P1030035 (Small).JPG
回復