Dora Lee 重瓣十字花 (26樓,Rin Rin Sport成功授粉?)

作者: MUE-Train 发表于 2018-9-9 12:17:28
5071 29

因為經大家幫手,搵到花名喇
改改個topic,以免引誤會
———————————————————
尋日行過花墟,忍唔住又入去花鋪睇花
見到有十字花,又唔算太大棵,結果破戒
買左第一盆標準size,希望唔會生得太大棵。
之後又再響繽x睇,見到返左Tiyuan 迷你種,仲要有花蕾,又買多兩棵⋯
睇黎我已經中左AV毒,下次再去真系要斬手了⋯

返返topic先,佢有塊牌寫住B22,但上網好難搵到個品種名,唔知師兄師姐知唔知呢?
花型應該是重瓣
但暫時只有一朵開到重瓣,其餘都是半重瓣

搵到比較接近:Patchwork Pink, 但Patchwork Pink是單瓣及葉莖較短。

今日剛開花Tiyuan’s Rin Rin花苗 合照
chestnut007 發表於 2018-9-9 12:46:42 來自手機 |顯示全部樓層
請問師兄在花墟哪家買到十家花?我只在繽X買過AV苗,不多鋪有AV賣。

應該係上生:-)  發表於 2018-9-9 21:27
MUE-Train 發表於 2018-9-9 17:16:26 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-9-9 12:46
請問師兄在花墟哪家買到十家花?我只在繽X買過AV苗,不多鋪有AV賣。

唔好意思,我無留意店名⋯
大馬路(太子道西)果邊,太子餐廳隔大約幾間

多謝回覆。  發表於 2018-9-9 21:47
上生,佢係入發場貨  發表於 2018-9-9 21:28
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 20:58:00 來自手機 |顯示全部樓層
應該係Dora Lee
tongtony 發表於 2018-9-9 21:12:40 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-9-9 12:46

花寶,有賣十字花.

多謝資料。  發表於 2018-9-9 21:48
tongtony 發表於 2018-9-9 21:13:55 |顯示全部樓層
我喜歡細個盆多啲
小雷子 發表於 2018-9-9 21:19:53 來自手機 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2018-9-9 21:13
我喜歡細個盆多啲

好少見你出帖!
有時間貼吓你啲AV生長情況!
MUE-Train 發表於 2018-9-9 21:53:39 |顯示全部樓層

Thx a lot!
我見Dora Lee有黃/綠色邊,我果棵無⋯⋯

剛剛又見到Victorian Petticoats有少少似,但都唔係重瓣。
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 21:55:12 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-9-9 21:53
Thx a lot!
我見Dora Lee有黃/綠色邊,我果棵無⋯⋯

你花盆插住係發叔d花嘅number,你去fb打新樂蘭藝入面就有個十字花chart,B22係Dora lee我都有一盆
MUE-Train 發表於 2018-9-9 21:57:19 來自手機 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2018-9-9 21:13
我喜歡細個盆多啲

細果盆Tiyuan’s Rin Rin好得意,夜晚花朵會收細,朝早會打返開
MUE-Train 發表於 2018-9-9 21:58:26 來自手機 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2018-9-9 21:12
花寶,有賣十字花.

多謝分享,次次行過門口都以為佢只系賣肥料、園藝用品。
下次去睇下先
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 21:59:27 來自手機 |顯示全部樓層
好多花都係天氣凍先出到綠邊
MUE-Train 發表於 2018-9-9 22:00:21 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 21:55
你花盆插住係發叔d花嘅number,你去fb打新樂蘭藝入面就有個十字花chart,B22係Dora lee我都有一盆 ...

唔該哂,原來系發叔出品。
等我仲搵左好多外國網站都搵唔到資料
我上去FB睇睇先

五使客氣,Dora lee我都好鐘意架 :-)  發表於 2018-9-9 22:01
chestnut007 發表於 2018-9-9 22:38:39 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-9-9 21:57
細果盆Tiyuan’s Rin Rin好得意,夜晚花朵會收細,朝早會打返開

真的咁得意麼?我早前也在繽X買了Tiyuan’s Rin Rin 迷你苗。希望快點開花。
MUE-Train 發表於 2018-9-9 23:51:32 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-9-9 22:38
真的咁得意麼?我早前也在繽X買了Tiyuan’s Rin Rin 迷你苗。希望快點開花。

你盆花都種得唔錯,天氣涼開始係開花季節~ 我果盆葉莖好長
你睇我今朝影同今晚影果兩張相,就會見到分別。夜晚個鈴鈴會收縮~
alexkai 發表於 2018-9-10 00:48:14 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-9-9 21:57

細細盤好得意,你繽嬪買回來後沒有換盤換植料,就一直種到現在嗎?
chestnut007 發表於 2018-9-10 07:52:30 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-9-9 23:51
你盆花都種得唔錯,天氣涼開始係開花季節~ 我果盆葉莖好長
你睇我今朝影同今晚影果兩張相,就會見到分別 ...

係喎,花兒晚上也睡覺喎!
我盆Tiyuan’s Rin Rin 放在太陽曬不到的窗台,所以莖不太長,新出的葉子也比舊葉子綠。
MUE-Train 發表於 2018-9-10 13:37:50 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-10 00:48
細細盤好得意,你繽嬪買回來後沒有換盤換植料,就一直種到現在嗎?

唔系,買左兩日啫。
今日拎返公司換泥落大盆
alexkai 發表於 2018-9-10 19:23:32 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-9-10 13:37
唔系,買左兩日啫。
今日拎返公司換泥落大盆

係啊,看漏了,你買的是準開花株,有花睇不怕貨不對版,哈哈
MUE-Train 發表於 2018-9-18 09:37:27 來自手機 |顯示全部樓層

經過10號風之後,兩棵花苗都開哂花喇。
真系幾靚吓,而且仲有驚喜

Tiyuan’s Rin Rin

驚喜就係:Tiyuan’s RIn Rin Sport
買既時候,Lable寫明是Tiyuan’s Dawn,結果一開花
係十字花 Tiyuan’s RIn Rin Sport 迷你十字花真系好得意
期待之後到花期,開滿小小十字花
12下一頁