花火玉露錦(更新在130樓)

作者: taxitang 发表于 2018-8-12 09:54:11
15080 146
little_stone 發表於 2019-1-10 19:23:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-10 12:16
我都想知葉綠素去晒邊處, 冇葉綠素,冇光合作用,死得。
一棵綠色植物,冇斑錦,又想要斑錦,有斑錦又怕 ...

我之前都見到棵白斑玉露全錦呀!全白色好靚!不過真係唔知可以點養
taxitang 發表於 2019-1-10 20:10:40 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-10 19:23
我之前都見到棵白斑玉露全錦呀!全白色好靚!不過真係唔知可以點養

石子嘅知識有限,等遲下有錢入棵平價嘅全錦黎試試xp  發表於 2019-1-26 22:51
Forumdata 發表於 2019-1-12 00:04:47 來自手機 |顯示全部樓層
樓主用的介質係麥飯石定係咩
taxitang 發表於 2019-1-12 06:39:13 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-1-12 00:04
樓主用的介質係麥飯石定係咩

以前在花埸因有地方擺放植料,所以都有溝植料,現在只能放在家裡,所以只得一種,赤玉土,感覺種十二卷唔錯。
taxitang 發表於 2019-1-26 17:59:17 |顯示全部樓層
看見家裡上前的花火越來越弱,恐怕陷入危險期,而有剛啱看見有這品,雖然錦並非顯眼,但價錢不貴,店主又肯切割分離,一於淘番來培植。

店主兩盆花火玉露錦

店主兩盆花火玉露錦

要了店主推薦的兩隻小芽

要了店主推薦的兩隻小芽

店主送了這隻小錦苗

店主送了這隻小錦苗
菜妹 發表於 2019-1-26 18:27:42 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-26 17:59
看見家裡上前的花火越來越弱,恐怕陷入危險期,而有剛啱看見有這品,雖然錦並非顯眼,但價錢不貴,店主又肯 ...

新貨美美達!
接近全錦果棵唔切頭嗎?
violet_bb 發表於 2019-1-26 18:58:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-23 14:35
以我的經驗,先比較商譽,再比價錢,三是溝通是否組培苗,最後最好能看看最新植株狀態。 ...

請問大大,如果係組培苗有咩唔好架?
violet_bb 發表於 2019-1-26 19:08:11 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-9 19:32
係白斑玉露來的. 唔係玉露錦, 15蚊人仔

我一直以為白斑就係錦,兩者有何分別?
powergun 發表於 2019-1-26 19:26:35 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-26 19:08

本身就係咁的, 唔係錦, 但幾靚, 又平
taxitang 發表於 2019-1-26 19:35:06 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-26 18:27
新貨美美達!
接近全錦果棵唔切頭嗎?

己經切了,在25樓已有分享。就係當日切了後,日比日差,又看見有此品種,因並不時常有,就算有,可能又貴啲,這些質素較平價啱我,希望來日斑錦有進步。

看似命危。

看似命危。
taxitang 發表於 2019-1-26 19:56:34 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-26 18:58
請問大大,如果係組培苗有咩唔好架?

以我所知,理論上話組培苗能承傳母本的質素,但因很多誤差及不明因素影響,未必能有優質的個體,而且早年的組培技術未成熟,而又個別商家亦有高低,更加影響個體質素。
taxitang 發表於 2019-1-26 20:14:56 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-26 19:08

十二卷的斑錦非單一色,亦非药錦那樣死色,是會受到光照環境而有所變化,這就是引人之處。
別系玉露錦的斑錦變化。

新番初上盆,還未服盆,斑錦還可以

新番初上盆,還未服盆,斑錦還可以

中段在花埸倒瀉在地上,因缺了一段光線時間,斑錦因而冇光澤

中段在花埸倒瀉在地上,因缺了一段光線時間,斑錦因而冇光澤

現在算種定了,葉片較通透,也較有光澤。

現在算種定了,葉片較通透,也較有光澤。
violet_bb 發表於 2019-1-26 20:19:54 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-26 20:14
十二卷的斑錦非單一色,亦非药錦那樣死色,是會受到光照環境而有所變化,這就是引人之處。
別系玉露錦的 ...

好靚
violet_bb 發表於 2019-1-26 20:22:08 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-26 19:26
本身就係咁的, 唔係錦, 但幾靚, 又平

換而言之,錦係種種下先出的?本身有的只叫做斑唔係錦?我都搞糊塗了……
violet_bb 發表於 2019-1-26 20:24:56 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-26 19:56
以我所知,理論上話組培苗能承傳母本的質素,但因很多誤差及不明因素影響,未必能有優質的個體,而且早年 ...

咁係咪要盡量避免?
powergun 發表於 2019-1-26 20:39:54 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-26 20:22
換而言之,錦係種種下先出的?本身有的只叫做斑唔係錦?我都搞糊塗了…… ...

又未必, 可能係母株已有錦, 遺傳子株都有錦
taxitang 發表於 2019-1-26 22:43:03 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-26 20:24
咁係咪要盡量避免?

避唔避免,要睇個人選擇,組培苗售價一定比實生苗平宜,所以通常就算考慮组培苗,也是考慮貴價玉,例如萬象錦、克錦或玉扇錦等,但我興趣唔大,到現在也只買過一株克錦,我寧願用約相同價錢買鼻屎苗也不買組培苗,但將來組培技術日趨成熟,或會再考慮。

店主推介的組培苗

店主推介的組培苗

價錢相約的葉插鼻屎苗

價錢相約的葉插鼻屎苗

鼻屎苗之中鼻屎

鼻屎苗之中鼻屎
violet_bb 發表於 2019-1-26 22:47:21 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-26 22:43
避唔避免,要睇個人選擇,組培苗售價一定比實生苗平宜,所以通常就算考慮组培苗,也是考慮貴價玉,例如萬 ...

哦,原來有咁多學問架
taxitang 發表於 2019-1-26 23:06:37 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-10 19:23
little_stone 發表於 2019-1-27 09:17:40 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-26 23:06
全錦挑戰大,如能成功,敬請分享經驗,還有,之前說過話送妳一棵花火玉露錦,剛啱有三棵,暫時三棵的錦 ...

哇,先謝謝樓主大大
好呀,買咗再同大家分享全錦挑戰,不過都唔敢抱太大期望