碰碰香的食用及泡茶研究

作者: conniemountain 发表于 2018-8-9 16:14:22
6656 12

第一次種碰碰香,一盆變兩盆。相片是一段時間前影的,現在大盆好多了。
既然可以食用,不吃一點實在說不過去,只是難以找到詳細的食譜。
網上流傳的僅有幾個字:煲湯、涼拌、泡茶、驅蟲。
於是變成神農氐,嘗試不同的煮食及泡茶方法,中招了無數次,不過也有成功例子。

煲湯:
唔覺碗湯有增加咩特別的味,唯有食番碰碰香的湯渣,當菜食咁。
本身很討厭薄荷,碰碰香煮熟後的味道有少少相似,我不是太喜歡,地獄程度半粒星。

涼拌冷麵:
我慶幸只拌了幾片,味道真係唔夾,地獄程度三粒星。

整泡菜:
嘗試整泡菜,妄想著用極濃的汁蓋過本身的怪味,結果當然蓋不過去。
兩者一個天一個地不是同一世界的產物,是我錯不該放在一起。
地獄程度十粒星,請勿嘗試。

沖茶:
這是最成功的方法,雖然都失敗過,因為唔剪碎唔用熱水唔出味,我每片會剪成五至七條。
輕微泛黃沒那麼翠綠的老葉都可以剪架,我通常剪老葉沖,除非想摘心,先會剪上面的小葉。
最高記錄,幾乎每日都泡茶的情況下,兩盆的老葉+摘心飲足近一個月。
沖茶的時候,本來的怪味不見了,只剩下甘甜。

可惜,必須用其他茶葉或香草做底,否則可以省下買茶葉的錢。
因為碰碰香本身的味道不突出,只是作為配角,增加更多甘甜味。
如果只用碰碰香來泡茶,只是一杯較好飲的熱水,用涼水來泡的話是連甜味都沒有的清水。
試過喉嚨有少少唔舒服可能就黎料,剪多幾片整濃少少的茶,第二日真係好番晒。

以下是我比較常用的泡茶配搭:

【消脂紅茶】
碰碰香四至五片葉、紅茶葉一匙、熟決明子一匙

【香草茶】
碰碰香四至五片葉、自家制的乾百里香三至四條,有時葉尖微微黃了的羅勒都會順手剪落去不浪費(如想增加茶色可加少量紅茶)
香草要泡夠久先出味,跟普通茶葉不同。
放入水杯的熱水裡,放上蓋子,泡20-30分鐘。
百里香愈沖愈有味,反而頭幾浸都唔夠濃。
Forumdata 發表於 2018-8-9 20:50:07 來自手機 |顯示全部樓層
讚好, 自原作品
yunge0 發表於 2018-8-14 11:32:27 來自手機 |顯示全部樓層

謝謝分享食用配方, 我都有試過拿來泡茶,味道可以的。治喉嚨唔舒服一流。
小雷子 發表於 2018-8-14 12:19:28 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-8-14 11:32
謝謝分享食用配方, 我都有試過拿來泡茶,味道可以的。治喉嚨唔舒服一流。

你用有機肥種植?
我用化學肥種,唔知食唔食得?
powergun 發表於 2018-8-14 12:29:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-14 12:19
你用有機肥種植?
我用化學肥種,唔知食唔食得?

當然食得啦, 食唔死的, 係街市度買的蔬菜, 一般都係用化肥, 又有農藥都無乜人會食死, 照食啦
小雷子 發表於 2018-8-14 12:38:18 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-14 12:29
當然食得啦, 食唔死的, 係街市度買的蔬菜, 一般都係用化肥, 又有農藥都無乜人會食死, 照食啦 ...

你當我係隻牛?食草
我棵小苗,得幾塊葉!唔捨得食!
powergun 發表於 2018-8-14 13:06:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-14 12:38
你當我係隻牛?食草
我棵小苗,得幾塊葉!唔捨得食! ...

我的大得好快的, 唔食緊d, 點搞, 我有時真係就咁生食的
小雷子 發表於 2018-8-14 13:09:17 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-14 13:06
我的大得好快的, 唔食緊d, 點搞, 我有時真係就咁生食的

你去我個帖睇下!好細棵!
powergun 發表於 2018-8-14 13:18:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-14 13:09

拎返落黎地球種啦, 實大, 佢唔適應火星呀
Ahjoechan 發表於 2019-3-19 09:54:29 |顯示全部樓層
我的碰碰香, 到手香, 薄何, 越来越大。。 也想知可以怎吃?
warren0713 發表於 2019-3-29 10:06:23 |顯示全部樓層
謝謝研究分享,非常讚
little_stone 發表於 2019-3-29 21:47:55 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝樓主分享呀!等我又試下沖茶先
little_stone 發表於 2019-3-29 21:48:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-14 13:09

摘芯啦,會出多啲分支
摘咗嘅又可以食/飲