小小大岩桐

作者: Lavendercandy 發表于 2018-7-28 10:35:18
2390 8
桃紅大岩桐
在2017年12月中分享得到的葉片, 感謝Scar大大給我機會可以初嘗試種大岩桐, 起初位置不夠光徒長而且消花苞, 加光後終於開花了, 雖然得兩朵已經超有滿足感的^.^

粉色大岩桐
第一眼見到好特別的顏色, 但整棵只有三片大葉, 有一片還有水斑 (給自己一堆藉口不要買啦) 轉了一個圈再見它...就忍不住帶了回家... 傷心的是第二天花兒謝了T_T ~ 幸好相隔兩個月再來花花, 一定要記下這個美麗時刻!
Elsa2016 發表於 2018-7-29 23:04:48 來自手機 |顯示全部樓層
靚!! 我也很想種大岩同,但係佢D葉實在太大,冇位種啦
回復

Lavendercandy 發表於 2018-7-30 11:55:46 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2018-7-29 23:04
靚!! 我也很想種大岩同,但係佢D葉實在太大,冇位種啦

多謝大大賞花 ~
要犠牲一棵標準型av既位置來放大岩桐, 仲要最光位先開花
回復

Scar 發表於 2018-8-25 15:28:11 |顯示全部樓層
好靚啊~~你係邊度買的? 花墟好少見有單瓣大岩桐啊~
回復

Lavendercandy 發表於 2018-8-25 17:42:24 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-8-25 15:28
好靚啊~~你係邊度買的? 花墟好少見有單瓣大岩桐啊~

多謝師姐賞花,粉紅色果棵係上X買架。當時有另一盆爆緊花,但都唔夠呢棵色靚,一唔小心就比佢吸引住買左佢啦!
回復

Lavendercandy 發表於 2018-10-7 13:23:17 來自手機 |顯示全部樓層
葉插出來的另一棵大岩桐開花
今次只有一枝花,但這我比較喜歡這一株,沒有徒長,株型和葉幅較細小(慳位)
而且⋯⋯大發現~
鼻子靠近一聞~有微香~清清淡淡的香氣,超開心

回復

小雷子 發表於 2018-10-7 18:32:08 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-10-7 13:23
葉插出來的另一棵大岩桐開花 <span class="emoji emoji1f33a"></span>
今次只有一枝花,但這我比較喜歡這一株,沒有徒長,株型 ...

呢棵大桐岩,係咪scar師姐分享那棵?
回復

Lavendercandy 發表於 2018-10-7 20:49:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-7 18:32
呢棵大桐岩,係咪scar師姐分享那棵?<span class="emoji emoji1f60a"></span>

就係師姐分享果棵,小雷子有種嗎?
回復

小雷子 發表於 2018-10-7 22:35:22 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-10-7 20:49
就係師姐分享果棵,小雷子有種嗎?

Scar師姐分左比我,但唔肯定係咪你那款!不過我改用水種生長好慢!有排等!
回復