作者: 小雷子 發表于 2018-7-28 03:13:42
14104 435
失眠最佳節目,可以瞓係張牀嘆住冷氣,欣賞夜空橙色的<火星>,再睇埋月全蝕,真係超正享受!
根爺!你有冇睇到火星呢?

小雷子 發表於 2018-7-28 03:57:38 來自手機 |顯示全部樓層
月亮已經完全消失了!
剩下孤獨的火星仍然停留在漆黑的天空中!
回復

Sumbie 發表於 2018-7-28 07:49:55 來自手機 |顯示全部樓層
月蝕!!
回復

小雷子 發表於 2018-7-28 12:23:31 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-28 07:49
月蝕!!

你影得好清楚!我用手機影,黑夜太多noise!
回復

Sumbie 發表於 2018-7-28 13:08:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-28 12:23
你影得好清楚!我用手機影,黑夜太多noise!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我用望遠鏡加手機影
回復

小雷子 發表於 2018-7-28 13:20:44 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-28 13:08
我用望遠鏡加手機影

嘩!好聰明呀!
第一次睇到月全食!覺得好有趣!消失的月亮!
回復

powergun 發表於 2018-7-29 23:03:41 |顯示全部樓層
無呀,  你都會失眠架?
回復

小雷子 發表於 2018-7-30 09:11:06 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-29 23:03
無呀,  你都會失眠架?

失眠?當情緒低落時就會出現!跟住一病又成個星期啦!
你估下呢杯係咩嘢?答中有獎!
回復

powergun 發表於 2018-7-30 10:06:28 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-30 09:11
失眠?當情緒低落時就會出現!跟住一病又成個星期啦!
你估下呢杯係咩嘢?答中有獎 ...

情緒低落? 同男或女朋友鬧交? 依家好返未?

中藥? 涼茶? 再唔係就係coffee?
回復

Sumbie 發表於 2018-7-30 10:16:50 來自手機 |顯示全部樓層
我現在都好少情緒低落!以前細個就會!中醫師把脈時候都話我一定係一瞓着咗發生乜事都唔知嗰啲!
回復

小雷子 發表於 2018-7-30 11:19:12 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-30 10:06
情緒低落? 同男或女朋友鬧交? 依家好返未?

中藥? 涼茶? 再唔係就係coffee?

睇開的中醫師放左長假,睇左另一個!食左藥好似嚴重左,咳多左!

答案:病人咖啡……中藥!

根爺!所有答案你都講晒!一定中啦!
你嘅禮物係靚相一張!
回復

小雷子 發表於 2018-7-30 11:22:39 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-30 10:16
我現在都好少情緒低落!以前細個就會!中醫師把脈時候都話我一定係一瞓着咗發生乜事都唔知嗰啲! ...

瞓得好,身體好!
回復

powergun 發表於 2018-7-30 12:23:54 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-30 11:19
睇開的中醫師放左長假,睇左另一個!食左藥好似嚴重左,咳多左!

答案:病人咖啡… ...

我無睇過中醫的, 病左都係睇西醫的, 可能媽媽信西醫的, 以前媽媽都會煲下涼茶, 但近十年都無飲過了, 可能佢怕中藥飲壞人

多謝, 張相好靚的

回復

Sumbie 發表於 2018-7-30 12:46:49 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-30 12:23
我無睇過中醫的, 病左都係睇西醫的, 可能媽媽信西醫的, 以前媽媽都會煲下涼茶, 但近十年都無飲過了, 可能 ...

反而西藥會食壞人!除非好嚴重,我盡量都只會睇中醫或者用香薰油。香薰油都真係幫左好多,鼻敏感、姨媽痛、感冒初期等等,非常有用,現在都好少病!不過我唔買貴野,尤其是傳銷嗰啲,正常一般價錢品質好嗰啲已經好有用!
回復

小雷子 發表於 2018-7-30 13:13:25 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-30 12:46
反而西藥會食壞人!除非好嚴重,我盡量都只會睇中醫或者用香薰油。香薰油都真係幫左好多,鼻敏感、姨媽痛 ...

有段長時間身體唔好,成日傷風感冒,差不多每月必病,不停睇西醫!食西藥越多,身體更弱!同事介紹左個中醫比我,經他調理后慢慢身體明顯好左好多!后期一唔舒服,就睇中醫,除非病症太嚴重先會去睇西醫!
遇到一個適合自己嘅中醫,真係好重要!
香薰我唔多識,我有用香薰機,香味以玫瑰, 薰衣草, 西柚為主!
回復

powergun 發表於 2018-7-30 14:41:36 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-30 12:46
反而西藥會食壞人!除非好嚴重,我盡量都只會睇中醫或者用香薰油。香薰油都真係幫左好多,鼻敏感、姨媽痛 ...

西方醫術咁先進, 點會呀, 反而中藥依家至開始較有系統的陪訓, 以前的師父傳徒弟或父傳子咁, 難以確定水準
回復

powergun 發表於 2018-7-30 14:42:49 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-30 13:13
有段長時間身體唔好,成日傷風感冒,差不多每月必病,不停睇西醫!食西藥越多,身體更弱!同事介紹左個中 ...

最弊係唔知邊個好
回復

Sumbie 發表於 2018-7-30 15:51:37 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-30 14:42
最弊係唔知邊個好

我都有睇過好多中醫,今年睇好多新式後生嗰啲,始終唔及由細睇到大現在80幾歲嗰個老中醫好!老中醫師睇過後生開嗰啲藥方,話佢哋冇信心開藥,份量極少,佢話現在青黃不接,啲老嘢慢慢淡出,中年嗰啲又唔係好多,後生就好多不過唔掂!
回復

powergun 發表於 2018-7-30 16:24:15 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-30 15:51
我都有睇過好多中醫,今年睇好多新式後生嗰啲,始終唔及由細睇到大現在80幾歲嗰個老中醫好!老中醫師睇過 ...

真係要慢慢試囉, 唔同西醫, 醫學院出黎可以掛牌的, 應唔差得去邊, 當然年資大的經驗自然較好
回復

小雷子 發表於 2018-7-30 20:00:48 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-30 14:42
最弊係唔知邊個好

好嘅中醫好多人睇架!不過都要人夾人的!中醫針對個人!唔似西醫!以前睇嘅老中醫佢好勁,佢一把脈就知我嘅身體狀況,我都唔洗多講!好似我睇你地畫畫,就睇到你個性格,真實果面!
回復