用咗Ocean Side個盆, 又唔記得寫名

作者: 比得大帝 發表于 2007-9-16 16:18:04
2870 23
呢盆係走咗色的 Ocean Side 或是根本唔係  Ocean Side ?

呢盆係走咗色的 Ocean Side 或是根本唔係 Ocean Side ?

呢盆係走咗色的 Ocean Side 或是根本唔係  Ocean Side ?

呢張係舊年照的

呢張係舊年照的
kong 發表於 2007-9-16 17:38:02 |顯示全部樓層
比較一下d葉, 或者自己記錯都唔定.
回復

bchai 發表於 2007-9-16 18:29:38 |顯示全部樓層
真係相差很遠喎!
回復

比得大帝 發表於 2007-9-16 20:38:21 |顯示全部樓層
又係亞 may 姐的傑作, 成日用d舊盆又唔改番個名.  看來我盆 ocean side 一定死咗, 佢唔知搵d乜嘢放落ocean side 個盆度
回復

kong 發表於 2007-9-16 20:55:24 |顯示全部樓層
唉! 未見過人種花種得咁鬼懶
回復

比得大帝 發表於 2007-9-16 21:01:56 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-9-16 20:55 發表
唉! 未見過人種花種得咁鬼懶

唔係佢懶, 係我懶啫, 我成日不在香港, 叫佢幫手, 佢緊係冇咁掛心的了.   冇計啦, 今天才換了幾盆植料, 佢今晚回來同佢king吓計先
回復

kong 發表於 2007-9-16 21:09:31 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-9-16 21:01 發表

唔係佢懶, 係我懶啫, 我成日不在香港, 叫佢幫手, 佢緊係冇咁掛心的了.   冇計啦, 今天才換了幾盆植料, 佢今晚回來同佢king吓計先

唉! 唉! 斷氣啦, 我話邊個懶, 你諗真d
回復

比得大帝 發表於 2007-9-16 21:13:25 |顯示全部樓層
你話我懶吖嘛, 我知, 我都認咗啦, 不過我而家一個星期才有一天在香港, 都要陪吓老婆假, 唔可以只顧d二奶假, 冇法之下都要靠佢嫁啦
回復

kong 發表於 2007-9-16 21:26:30 |顯示全部樓層
家庭糾紛好難解決,頭大!
不如你講下你隻無名士d葉有冇斑,比我地估下佢係mud 水?
回復

比得大帝 發表於 2007-9-16 22:00:13 |顯示全部樓層
咁又未致咁嚴重

葉同呢盆一樣, 不過肯定唔係佢啦.

不過真係好怪, 我每盆花都有拍照, 對過晒所有相, 没有一盆藍白av係咁樣, 而且對過所有花, 只係冇咗盆 ocean side??? 但係呢盆又好明顯唔係ocean side??
Gillian 070225 (Small).JPG
回復

Grace 發表於 2007-9-16 22:11:16 |顯示全部樓層
d 葉唔好似喎...
你再睇清楚吓屋企有邊盆 d 葉似 oceanside 先啦~
咁第一盆係咩呢 ?! 比 d 葉黎睇吓啦, 可能有人可以話到比你知係乜水呢~

你不如唔好叫 may 姐幫你換盆, 只係負責淋水, d 粗重功夫留返比你做好過啦~
回復

kong 發表於 2007-9-16 22:14:43 |顯示全部樓層
若然冇斑葉, 咁你有冇覺得似 the alps 或者 humako monique咁?
回復

比得大帝 發表於 2007-9-17 09:29:45 |顯示全部樓層
我盆 the alps 重向度, 我從没有 humako monique
回復

kong 發表於 2007-9-17 10:07:39 |顯示全部樓層
若然佢嘅葉型跟oceanside 是一樣,咁佢可能變左,內縞變外縞, 外縞變內縞,翻轉版都唔定喎.
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-9-17 10:15:19 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-9-17 10:07 發表
若然佢嘅葉型跟oceanside 是一樣,咁佢可能變左,內縞變外縞, 外縞變內縞,翻轉版都唔定喎.

係唔係十字花都會這樣走樣的?
回復

比得大帝 發表於 2007-9-17 10:23:50 |顯示全部樓層
對唔住呀, 因為自己唔小心, 要你費神了

佢d葉唔似 ocean side, 而且花形都唔似, 應該唔係, 我對過晒我個AV List 上所有藍色花, 冇一盆係咁嘅樣, (冇理由色都變埋卦),

可能冇記性 (特別聲明, 自細都係咁, 與年紀無關), 買咗都唔記得啦.
回復

kong 發表於 2007-9-17 10:31:22 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-9-17 10:15 發表

係唔係十字花都會這樣走樣的?

非洲堇嘅變異會有好多情況,翻轉咁變都幾多,好似emerald love and emerald love sport 咁,不過上圖花色變左連花型都變埋我就少見囉.....不過有可能嫁.
回復

kong 發表於 2007-9-17 10:36:59 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-9-17 10:23 發表

佢d葉唔似 ocean side, 而且花形都唔似, 應該唔係, 我對過晒我個AV List 上所有藍色花, 冇一盆係咁嘅樣, (冇理由色都變埋卦),

可能冇記性 (特別聲明, 自細都係咁, ...

咁都想知佢係邊個,你比心機諗啦!
回復

noel 發表於 2007-9-17 11:36:09 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-9-17 10:23 發表

可能冇記性 (特別聲明, 自細都係咁, ...

唔緊要啦~  返去幫佢影過張清 d 嘅葉形 photo,大家再研究研究
回復

比得大帝 發表於 2007-9-26 22:35:55 |顯示全部樓層
今日再拍一張, 大家參詳吓
IMGP0443 (Small).JPG
回復

12下一頁